Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

15 maart 2017                          Verkiezingen Tweede Kamer 
21 maart 2017                          Informatieavond Stichting Dorpshuis
22 maart 2017                          Bijeenkomst VIB's
27 maart 2017                          Uiterste inleverdatum volgende EC
1 april 2017                              Oud Papier actie SPES
14 april 2017                            Opbouw paasbult 18-20 uur
14 april 2017                            Dorpsborrel
15 april 2017                            Opbouw paasbult 11-16 uur
16 april 2017                            Eieren zoeken SPES Jeugdcommissie
17 april 2017                            Neut'n Schait'n
17 april 2017                            Paasvuur
21 april 2017                            Kinderrommelmarkt / Koningsspelen 

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant o.a. een column van Popke Tepper. Verder informatie over de kinderrommelmarkt op 21 april a.s. op de Kameleon. En wat is een Ketting van Balonnen? Marije Botterblom vertelt hier alles over. En vanuit Impuls-Welzijn kunt u deelnemen aan een workshop. Dat en meer in deze Eexterveense Courant. 

Pasen 2017

Zondag 16 en maandag 17 april 2017 vieren we Pasen. Vereniging Dorpsbelangen organiseert zoals gebruikelijk op 2e Paasdag het Neut ‘n schait'n en het Paasvuur.

Neut ‘n schait'n
Op 2e Paasdag, maandag 17 april 2017 kan iedereen weer de strijd aan gaan voor de felbegeerde wisseltrofee van het Neut ‘n Schait'n! Dit vindt plaats in het Bewegingshuis van 10.30 tot 13.30 uur.
Ook dit jaar weer met echte noten! Dus dun is noten houden, dik is noten betalen. Noten zijn bij inschrijving te koop. Iedereen kan meedoen, van jong tot oud. Doe mee of kom kijken! Nieuwe spelregels zijn in de maak.

Paasvuur
Ook op 2e Paasdag, maandagavond 17 april 2017 om 20.00 uur ’s avonds, wordt het Paasvuur ontstoken door de oudste leerlingen van de basisschool. De definitieve locatie wordt later bekend gemaakt. U bent allen van harte welkom!!

De opbouw van de paasbult vindt plaats op:
Vrijdag 14 april 2017 van 18:00 - 20:00 uur en op
Zaterdag 15 april 2017 van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt uitsluitend tijdens deze uren uw snoeihout aanleveren. Dit betekent dus GEEN stobben, geverfd hout, schroeven, spijkers en andere zaken. Gedurende de genoemde uren is er altijd iemand van Dorpsbelangen aanwezig.
Bewaar uw snoeiafval voor de Paasbult!

Dorpsborrel

Elke eerste vrijdag van de maand organiseert Dorpsbelangen een Dorpsborrel voor jong en oud. We starten om 17.00u en je kunt binnen lopen wanneer je maar wilt. Wandel eens binnen en maak een praatje en leer andere (nieuwe) dorpsgenoten kennen. Als je wilt kun je ook een hapje eten (niet verplicht) geef je wel even op bij de beheerder. 

Dorpsborrel Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen

Elke eerste vrijdag van de maand organiseert Dorpsbelangen een Dorpsborrel voor jong en oud. We starten om 17.00 u en je kunt binnen lopen wanneer je maar wilt. Wandel eens binnen en maak een praatje en leer andere (nieuwe) dorpsgenoten kennen. Als je wilt kun je ook een hapje eten (niet verplicht) geef je wel even op bij de beheerder. 

Agenda 2017
Datum                   Locatie                  Aanvang               Tot

14 april 2017       ’t Achterhoes        17.00 uur              19.00 uur

12 mei 2017        ’t Achterhoes        17.00 uur              19.00 uur

2 juni 2017           ’t Achterhoes        17.00 uur              19.00 uur
(gewijzigde datum)

Wie wil kan vanaf 18.30 uur eten !

SPES Korfbal

De laatste zaalwedstrijden voor dit seizoen.  
Vanaf 1 april 2017 (geen grap) zal er weer op het veld gekorfbald worden.

Zaterdag 18 maart 2017
Vitesse (Be) E1 - Spes (E) E1 Drenthehal Eursingerweg 1, 9411BA Beilen
Vertrek 12.00 uur, aanvang wedstrijd: 13.00 uur
Vervoer: fam. Kuipers, fam J. Meertens
Spelers: Ruben, Jorn, Fay, Gert, Stijn

Spes (E) E2 - Donkerbroek E1 Bewegingshuis Eexterveen
Aanwezig: 10.30 uur, aanvang wedstrijd 11.00 uur
Scheidsrechter: Harjo Hoiting
Spelers: Marit, Marith, Daan, Rik, Romée

SPES kamp 12+

Gezocht voor het 12+ kamp

Na het succes van vorig jaar en op veler verzoek van de 12+ jeugd zouden we ook dit jaar een kamp voor deze leeftijdscategorie willen organiseren. Er liggen een aantal ideeën maar we komen handen te kort. We zoeken met name enthousiaste mensen die een weekend met deze kinderen op pad willen. Er is nog geen datum dus alle opties staan nog open. Zonder vrijwilligers zal dit kamp helaas niet door kunnen gaan.
Voor opgave (en meer informatie) kunt u contact opnemen met Margaretha (0610835801) of Esther (0630222223)

Stichting Dorpshuis Eexterveen

Uitnodiging voor informatieavond op 21 maart 2017

Stichting Dorpshuis Eexterveen heeft vergevorderde plannen om een bruisend dorpscentrum te creëren en daarmee de leefbaarheid van ons dorp te vergroten. Het dorpscentrum wat wij voor ogen hebben, bestaat -naast ons dorpshuis- uit een horecagedeelte en verschillende ontmoetingsruimten. De eerste stap om tot een bruisend dorpscentrum te komen, is genomen. We hebben een voorlopig koopcontract voor Dorpsstraat 41 (voorheen café, winkel en woning). Na deze belangrijke stap volgen er meer, zoals het verkrijgen van (financiële) middelen.

Om u verder te informeren over onze plannen en u de mogelijkheid te bieden om vragen te stellen, organiseren we een informatieavond in ’t Achterhoes. U bent van harte welkom op dinsdag 21 maart om 20.00 uur.

Exposities van Hillie Vos en Henriëtte van der Tuuk-Adriani

De komende maanden kunt u in het dorpshuis kijken naar werken van twee Eexterveense dames. In de vitrinekast liggen mooie sieraden en kleine voorwerpen gemaakt van fietsbanden. Deze zijn van de hand van Hillie Vos. En aan de wand hangen prachtige schilderijen van Henriëtte van der Tuuk-Adriani. Te zien zijn enkele stillevens en landschappen.

NLdoet op 10 maart

Hartelijk dank aan alle NLdoet-vrijwilligers, die ervoor gezorgd hebben dat we weer een fris, schoon en opgeruimd dorpshuis hebben!

Kameleon - nieuws

Kinderrommelmarkt en Fancy Fair
tijdens de Koningsspelen 2017

Op vrijdag 21 april 2017 worden voor de vijfde keer de Koningsspelen georganiseerd en ook De Kameleon zal hier dit jaar weer aan mee doen. Het thema van deze Koningsspelen is FEEST ! De dag begint met een heerlijk Koningsontbijt voor de leerlingen en de leerkrachten. De school zal na het ontbijt een leuk en sportief ochtendprogramma organiseren voor de leerlingen.
’s Middags wordt er een Kinderrommelmarkt georganiseerd, mede op initiatief van de Leerlingenraad. De leerlingen mogen hun eigen spullen verkopen op de rommelmarkt.
De ouderraad van de Kameleon zal ook aanwezig zijn met koffie / thee en een Fancy Fair.
U bent allen van harte welkom om een bezoekje te brengen aan de Kinderrommelmarkt en de Fancy Fair op vrijdag 21 april 2017 van 13.00 uur tot 14.30 uur.
De leerlingen van groep 5-8 van de school kunnen dit jaar deelnemen aan de Kinderloop tijdens de Samenloop voor Hoop in Gieten. Op zondag 18 juni 2017 vindt de Kinderloop plaats. De school steunt dit initiatief, er zal daarom een collectebus op de rommelmarkt aanwezig zijn. U kunt hierin een bijdrage deponeren en de school zal de opbrengst tijdens de Kinderloop afgeven aan de organisatie in Gieten. Meer informatie vindt u op www.samenloopvoorhoop.nl/gieten.

 

Hulp gezocht !

Op de Kameleon hebben de kinderen een moestuin naast de school. Nu het voorjaar er weer aan komt, moet deze weer ingericht worden. Niet alleen het poten en zaaien maar ook het onderhouden van de tuin. Wie wil de leerlingen helpen om de moestuin in te richten en te onderhouden? En later natuurlijk de producten te oogsten? Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met Freddie Duursma. Tijdens schooltijden op school en anders via freddieduursma@primah.org.

VIB Eexterveen

Woensdag 22 Maart 2017 is er een bijeenkomst aanvang 19.45 uur in het Dorpshuis.
Deze avond gaan droogvilten o.l.v. Ineke Werkhoven.

Het Bestuur

Column

Mensen focussen zich op de dingen die niet goed gaan in plaats van zich te richten op de dingen die goed gaan. Van jongs af aan krijgen we die denkwijze mee. Jeugdjournaal, schooljournaal, krant, social media, enz. Wie zit er ook op te wachten om te lezen dat mevrouw Jansen, 80 jaar oud en met een rollator, vandaag boodschappen heeft gedaan, een oude vriendin is tegengekomen, zelfstandig geld heeft gepind en nu heerlijk met een bakkie voor de televisie zit. Toch zou dit bericht bij velen van ons een glimlach op ons gezicht toveren. Dit gunnen we iedereen. Maar ook vandaag zijn er weer mensen vanochtend vroeg van huis vertrokken en zullen daar nooit meer naar terug keren. Wat is er vandaag fout gegaan? Hoe zijn ze in die fatale situatie beland? Welke foute keuze hebben ze gemaakt of hoe zijn ze op het verkeerde moment op de verkeerde plek uitgekomen? Hun geliefden diep ongelukkig achterlatend. Geluk! Geluk zit in relaties. Geluk zit in wat je met elkaar deelt. Gek eigenlijk dat vaardigheden als kiezen en geluk op school als “bijvangst” wordt gezien. Er wordt geen les in gegeven. Gaandeweg doe je vaardigheden op. Of niet? En dan! We herinneren ons allemaal de situatie dat mama ja zei op de vraag; Mag ik een snoepje? Dan ging de snoeptrommel open en mocht je kiezen. Hmmm, die ene lekkere of toch dat zakje met 4 snoepjes. Kiezen, wat geeft de beste geluksbeleving. En dan gaat het los. Kiezen welke kleren je aan doet, wat je op woensdagmiddag gaat doen, welke sport, opleiding, partner, auto, hypotheek, verzekering…………………. Er komt geen eind aan. We kiezen tijdens de verkiezingen. Dit jaar gaat het meer dan ooit over geluk. Kiezen we tegen mensen die op zoek gaan naar betere omstandigheden, kansen voor hun kinderen en is dat gelijk dan kiezen voor Nederland? Al sinds mensenheugenis zijn er mensen aan zwerven, op zoek naar geluk. Dat zit in ons. Hoe vaak is er ons niet gezegd; Als jij daar gelukkig van wordt, dan….. Oorlogen, natuurrampen, dictaturen, van alles heeft ons doen laten zwerven. Hier zitten nazaten van de Jodenvervolging in Rusland en vluchtelingen van de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Kiezen om het beter te krijgen. Ergens een gelukkig bestaan op te bouwen. In mijn werk ben ik met een project in Bosnië Herzegovina in aanraking gekomen. Arm, geen grondstoffen en een lamgeslagen bevolking. Een oorlog van 1992-1995 heeft nog steeds invloed op het dagelijkse leven van nu. De ouders van toen zijn de grootouders van nu. De kinderen van toen zijn de ouders van nu. Je kunt het kind wel uit de oorlog halen maar haal je de oorlog ook uit het kind? Om deze mensen een impuls te geven is er met mbo scholen in Nederland een project opgezet om ze daar een boost te geven in het dagelijks bestaan. De achterliggende gedachte is dat er hoop moet zijn op een betere, kansrijke toekomst. Studenten van hier gaan op eigen kosten, € 550,-, daar aan de slag om een school, gehandicapteninstelling, buurthuis, oudereninstelling, enz. op te knappen zodat het weer leuk is om daarheen te gaan. Daarnaast zien onze jongeren gelijk dat het geluk niet in de nieuwste iPhone zit. Het gaat om kansen zien en benutten, je zegeningen tellen en ervaren dat delen je gelukkig laat voelen. U kunt ons volgen via de site www.outofarea.nl, project info, Noorderpoort. Lessen in geluk staat in elk geval op het rooster op de Noorderpoort. En kiezen? Ik wens u veel wijsheid op 15 maart.

Popke Tepper

Ketting van ballonnen

Graag wil ik iedereen bedanken voor zijn/haar donatie op 4 maart voor de Ketting van Ballonnen. De contante donaties hebben in totaal € 246,22 opgeleverd. Daarnaast is er ook nog online gedoneerd, waarvoor ook mijn dank namens de VOKK!  Ik hoop tijdens de fietstocht en de bezoekjes in het ziekenhuis, aan anderen te kunnen laten zien dat er nog hoop is. Dat je het niet bij het pakken neer moet zetten en uit het leven moet proberen te halen wat er in zit. Dat ik, samen met de andere deelnemers, een lichtpuntje mag zijn voor de kinderen met kanker en de rest van het gezin.
De Ketting van Ballonnen kun je volgen op  http://www.kettingvanballonnen.nl/ of op sociale media.

STEUN “KETTING VAN BALLONNEN”

Van 12 t/m 20 augustus 2017 fietsen, voor de zesde keer, circa 25 jongeren de Ketting van Ballonnen, een sponsorfietstocht van hoop van ruim 600 km. De jongeren die meedoen hebben zelf kanker gehad of zijn broers en zussen, brussen, van (overleden) kankerpatiëntjes.
Zelf doe ik, Marije Botterblom, mee aan deze sponsorfietstocht. Samen met andere survivors en brussen wil ik kinderen die nu in de ziekenhuizen behandeld worden een hart onder de riem steken en hen en hun familie laten zien dat er leven is ná kanker. Daarvoor fietsen we door heel Nederland, langs zeven kinderoncologische centra, en bezoeken we zo veel mogelijk kinderen op de afdelingen.

Naast het geven van hoop, halen we op een sportieve manier geld op voor de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker (VOKK).. Op de website Samen Steun Je Sterker houdt de VOKK de actuele stand van het totale sponsorbedrag bij.
De VOKK steunt en begeleidt ouders, broers en zussen en grootouders van kinderen met kanker tijdens de behandeling. De VOKK is er voor (groot)ouders van zieke, genezen of overleden kinderen en jongeren en voor zieke en genezen kinderen en jongeren.
Wat doet de VOKK? Zij werken aan de beste zorg, nazorg en begeleiding voor kinderen met kanker en hun gezin in alle fasen. Door het delen van ervaringen mogelijk te maken, door informatie, belangenbehartiging, individuele dienstverlening en kwaliteitstoetsing. Maar ook door het ontwikkelen van initiatieven en activiteiten om kinderen en gezinnen te steunen, zoals de KanjerKetting en de vijfjaarlijkse Ketting van Ballonnen. Er worden twee tijdschriften uitgegeven: Attent voor ouders en LeF voor jongeren.
Bij alles wat ze doen baseren zij zich op de wensen, behoeften en ervaringen van ouders en kinderen. Niet alleen het kind met kanker, maar ook de broers- en zussen, die vaak door de omgeving vergeten worden.
Met elkaar en met zorgverleners zoals kinderoncologen en verpleegkundigen, proberen ze de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van kinderen en hun gezin te verbeteren. Dat doen ze vanuit een heldere visie en op een professionele, deskundige en integere manier.

Steun en geef
Je kunt mij en de Ketting van Ballonnen sponsoren door online te doneren (www.kettingvanballonnen.nl)  of een bedrag over te maken op  IBAN: NL 11 SNSB 0852784287 t.n.v. Ketting van Ballonnen te Nieuwegein o.v.v. Marije Botterblom.
Voor vragen en/of suggesties, stuur een mail naar kettingvanballonnen@vokk.nl, benader me persoonlijk of bel 030-2422944 (nummer van Ketting van Ballonnen/VOKK).

Workshop hapjes maken tijdens gratis avond
“Lekker in je vel!”


Alle inwoners van de gemeente Aa en Hunze zijn van harte welkom op donderdag 23 maart in dorpshuis De Kiep in Eexterveenschekanaal bij een avond over gezonde en betaalbare voeding en lekker bewegen.
Geen bijeenkomst waarin we praten over afvallen of diëten, maar wel een avond vol informatie, gezelligheid en lekkere hapjes.
Tijdens deze avond gaan we lekkere hapjes maken met Joke van de Grift, gewichtsconsulente. Andrea ter Veld van de Geldacademie praat u bij over voordelig boodschappen doen en gezond bewegen zonder spierpijn in de portemonnee.
U bent van harte welkom op donderdag 23 maart in dorpshuis De Kiep, Semsstraat 95 in Eexterveenschekanaal.
De aanvang is 19.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur. Graag een snijplankje en mesje meenemen.
Kom alleen of met vrienden, vriendinnen, kennissen, familie of buren.
Er is plek voor ongeveer 30 personen. Deelname is gratis en wordt u aangeboden door Impuls.
In verband met de boodschappen wel graag aanmelden vóór dinsdag 21 maart bij: Martine Hopman, Impuls, e-mail: hopman@impuls-welzijn.nl, mobiel: 06-13227483. We hopen u te zien!

Afvalkalender

De afvalkalender voor de komende maanden staat hierboven. 

Wist u dat u uw oude kleding ook in Eexterveen kunt inleveren? Op de parkeerplaats, ingang aan de Zandvoorterweg, staan kledingcontainers. De opbrengst van de kleding komt ten goede aan de Kameleon. In school kunt u tijdens schooltijden uw lege batterijen inleveren. 

Verschijningsdata Eexterveensche Courant

Tot de zomervakantie verschijnt de EC op de volgende data:

27 maart 2017, 17 april 2017, 1 mei 2017, 15 mei 2017, 29 mei 2017, 12 juni 2017, 26 juni 2017 en op 10 juli 2017 de laatste voor de zomervakantie