Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier op donderdag) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

ECO-Oostermoer heeft een project opgestart om een glasvezelnetwerk uit te rollen in  de gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo en Borger-Odoorn.

Zoals jullie wellicht hebben gelezen in de Schakel of in het Dagblad van het Noorden heeft ECO-Oostermoer een lening van 200.000 euro ontvangen van de provincie Drenthe om een start te maken met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Deze aanleg zal starten in Eexterzandvoort en Gieterzandvoort.

In januari a.s. heeft Dorpsbelangen, de initiatiefgroep glasvezel Eexterveen en ECO-Oostermoer een overleg over het glasvezel netwerk en de mogelijkheden voor onder andere Eexterveen.

Zoals in een vorige EC heeft gestaan hebben we een minimum aantal geïnteresseerden nodig om in aanmerking te komen voor glasvezel, minimaal 65%. Momenteel zitten we op 12% en dat zien we graag hoger! Dat is ook de reden van deze extra Eexterveense Courant.

Hieronder willen we graag kort uiteenzetten wat de voordelen zijn voor ons als Eexterveen:

• Een snelle internetverbinding die toekomstvast is

• Glasvezel is één van de dingen die we nu kunnen doen voor een leefbaar platteland in de toekomst

• De informatiebehoefte, de uitwisseling van data, de ontwikkelingen zullen doorgaan. De kabel zal dat amper meer aankunnen, glasvezel wel

• Het nieuwe werken binnen handbereik

• Klaar voor moderne zorgtoepassingen (zorg op afstand)

Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog VRIJBLIJVEND in, het is zo klaar!

http://wilookglasvezel.nl/snel/intekenen/

Zie onderstaande website voor meer informatie:

http://wilookglasvezel.nl/snel/glasvezel-het-hoe-wat-en-waarom/

Hier wordt gesproken in meer technische termen zoals 100Mbit up/down en een kreet als OpenNet.

Dit proberen we hieronder iets duidelijker te maken:

100Mbit up/down is de snelheid waarmee gegevens je huis binnenkomen en er uitgaan. Een video van 3 minuten, gemaakt met een telefoon doet er dan ongeveer 20 seconden over om te versturen of ontvangen. Bij het 'complete' pakket van Ziggo is het net zo snel binnen, maar duurt het vier minuten om te versturen.

OpenNet betekent dat je als groep voor een aanbieder kunt kiezen en daar prijs- en programma afspraken mee kunt maken voor bijvoorbeeld televisie of telefonie. Nu kunnen we niet anders kiezen dan Ziggo als we via de kabel willen. Met OpenNet kan dat wel.

Zie de website voor het volledige programma:  http://wilookglasvezel.nl en www.eco-oostermoer.nl

Voor vragen: dorpsbelangen@eexterveen.com of mail Hilko Bruins hilkobruins@hotmail.com.

We spraken een dorpsgenoot en die zei:

Ik wil het wel weten maar heb hélemaal geen zin om al die websites door te lezen!

Ken je dat gevoel? Dat het toch best belangrijk is voor de nabije toekomst, dat glasvezel, maar dat je bij voorbaat al zat bent van al dat ingewikkelde internet gedoe? We willen de meest voorkomende vragen langslopen, zodat je je met een gerust gevoel aan kunt melden als belangstellende op http://wilookglasvezel.nl

• Zit ik nou ergens aan vast als ik me aanmeld? Nee, helemaal niet. Het is alleen nodig om te peilen hoeveel huishoudens er geïnteresseerd zijn.

• Gaat zeker heel wat kosten? En dát valt mee; sterker nog, de prognose is dat je t.o.v. een basis abonnement bij Ziggo of KPN bijna een tientje goedkoper uit bent. En bij een uitgebreid abonnement zelfs een aantal tientjes.

• Als dan die glasvezel binnen is dan moet alles nog naar mijn apparatuur toe. Dat wordt dan niks !! Eco Oostermoer zorgt t.z.t. voor een aansluitservice die ook je t.v. instelt en alle andere dingen met ingewikkelde stekkertjes en kabeltjes goed laat werken.

• Ik verrek het, doe het mooi niet! Kijk eerst wel bij mijn buren of het wat is en dan kan ik alsnog. Dat kan natuurlijk. Maar reken er dan wel op dat je dan wel zo’n 800 euro méér kwijt bent als je later toch besluit mee te doen.

• Wat vinden anderen er eigenlijk van in het dorp, beetje belangstelling? Absoluut, want Dorpsbelangen staat er helemaal achter en er hebben zich al 23 huishoudens aangemeld. Maar niet iedereen heeft er nog bij stil gestaan vandaar ook deze extra Eexterveense Courant.

• Nou, ik heb die glasvezel echt niet nodig, wat kan me eigenlijk gebeuren?

Niks denk ik, je leeft hopelijk lang en gezond verder. Maar er staat een filmpje op internet uit 1990 waar mensen op straat gevraagd werd of ze nou écht ’n mobiele telefoon nodig hadden. 80% zei Nee. En….kijk nou eens?

• Ik ben al wat ouder en dan hoef  ik toch écht niet mee te doen aan die nieuwigheden? Nee, nogmaals je hoeft niks. Maar de Gezondheidszorg (nieuwe praktijken waar ook de huisarts is, de GGZ, Woonbegeleidingscentra etc.) bereiden zich rap voor op Zorg op Afstand met allerlei nieuwe technieken. En als je zo lang mogelijk zelfstandig wilt blijven wonen in het dorp dan kunnen jij en ik er óók belang bij hebben en als er dan geen snel internet is? We willen toch niet om die reden ooit van het dorp weg moeten?

• Wat zal ik nou doen dan? Gewoon even invullen op http://wilookglasvezel.nl en misschien gelijk ook je buren helpen die wat minder handig zijn hiermee. En daarna krijg je nog tijd zat om er over na te denken en met buren en vrienden óf Dorpsbelangen te bepraten. Kun je ’t altijd nog zien!

Voor vragen: dorpsbelangen@eexterveen.com of mail Hilko Bruins hilkobruins@hotmail.com.

Agenda


4 december 2015               Bezoek Sinterklaas aan OBS De Kameleon
7 december 2015               Bezorging enquête Dorpsbelevingsonderzoek
11 december 2015             Kerstuitje VIB Reiscommissie
11 december 2015             Ophalen enquête Dorpsbelevingsonderzoek
11 december 2015             Verloting SPES
12 december 2015             Winterkerstfair Stichting Dorpshuis
12 december 2015             Oud Papier actie SPES
14 december 2015             Uiterste inleverdatum volgende EC voor 18 uur
17 december 2015             Jaarvergadering IJsvereniging Eexterveen
18 december 2015             Kerstborrel Dorpsbelangen
19 december 2015             Kerstvolleybal 2015
8 januari 2015                    Sociale Borrelavond Dorpsbelangen
23 maart 2016                    Jaarvergadering Dorpsbelangen