Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

16 september 2019 de EC verschijnt 

18 september 2019 VIB's

24 september 2019 herhalingsles reanimatie

28 september 2019 burendag

30 september 2019 de EC verschijnt 

De agenda is  volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant: 90 % van het benodigde geld voor een 2e AED is binnen, nieuws van de Kameleon, de kinderclub van Spes en nog veel meer.

De volgende EC verschijnt op 30 september 2019. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant).

Nieuws uit het Dorp.

De bouw van de senioren woningen aan de Zandvoorterweg ligt stil door de PAS uitspraak van de RVS. Vandaag 16 september is er een nieuwe rekenmethode beschikbaar gekomen en naar verwachting zal de bouw spoedig weer starten.

Het welkomstbord die nu halverwege Zuid staat zal binnen kort naar Eexterveen zuid verplaatst worden. Locatie zal in overleg met de bewoners worden gekozen.

De poel achter  het Eexterveensche bos zal worden vergroot de datum wordt z.s.m. bekend gemaakt.

Met de kerst zal er weer een grote dennenboom voor het dorpscentrum worden geplaatst, er wordt nog gezocht naar een passende boom. Wie er een beschikbaar heeft kan zich melden bij een bestuurslid. 

Oudjaar viering zal weer plaats vinden op 31 december achter het dorpscentrum voor jong en oud . 

Oproep voor een COLUMN. 

De afgelopen periode zijn er een aantal nieuwe inwoners op Eexterveen komen wonen.Wij nodigen jullie uit om een column te schrijven voor de Eexterveensche courant u kunt column insturen naar  jan.vos@wxs.nl 

 

BuurtAED-actie in Eexterveen op 90%

 Na het bericht in de voorgaande EC staan we op dit moment op 90 %. We zoeken dus nog € 255 en hebben hiervoor nog tot 20 september.

 De actie vind je hier https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-dorpsstraat-9658-eexterveen

 Initiatiefnemers van deze actie zijn Hartveilig Eexterveen en Dorpsbelangen Eexterveen: “Wij willen graag dat iedereen in Eexterveen kan rekenen op een AED daarom is een tweede nodig, deze zal aan de zuidkant van Eexterveen geplaatst worden” aldus Roelie Sloots. 

 Voor meer informatie kijk op www.buurtaed.nl

 We bedanken onze donateurs, voor hun bijdrage.

 

Om Eexterveen Hartveilig te krijgen, roep ik buurtgenoten op om mee te doen aan een Reanimatie + AED cursus.

De cursus wordt bij voldoende deelname in Eexterveen gegeven. De cursus wordt in één avond gegeven, daarna is het nodig om elk jaar een herhalingsles te volgen. Minimum leeftijd 18 jaar.

Wordt burgerhulpverlener, geef je zo spoedig mogelijk op voor een Reanimatie + AED cursus bij Roelie Sloots tel: 0598-853780.

                      e-mail: Roelie1957@ziggo.nl

Wordt burgerhulpverlener en redt een leven in de buurt, maak Eexterveen HARTVEILIG.

 

Dinsdag 24 september is er een herhalingsles reanimatie + AED  voor groep 2.

Aanvang 19.30 uur in het Dorpscentrum.

Kun je niet, laat het dan voor donderdag 19 september weten aan Roelie Sloots

 

Het is (bijna) weer mogelijk om te stemmen op de Rabobank ClubSupport 

Vereniging Dorpsbelangen doet dit jaar mee aan Rabo ClubSupport! En elke stem is geld waard. Kunnen wij rekenen op die van jou? Kijk dan snel op Rabobank.nl/clubsupport  

Alle leden (alleen natuurlijke personen) die vóór 1 augustus 2018 lid zijn van de Rabobank ontvangen rond 27 september per post een stemkaart. Op deze stemkaart staat een unieke persoonlijke code waarmee zij drie stemmen kunnen uitbrengen. Maximaal twee stemmen mogen aan dezelfde club gegeven worden.

 Alvast bedankt.

 

Dorpsborrel

 Wie wil kan vanaf 18.30 uur aan schuiven voor een gezamenlijke dorpsmaaltijd. Opgave is noodzakelijk er is een maximale capaciteit en vol is vol.

Wijzigingen voorbehouden.

Stichting Dorpscentrum Eexterveen

Op zaterdag 28 september vieren we Burendag in ons Dorpscentrum. We beginnen met een gezamenlijk ontbijt en gaan dan een aantal klussen uitvoeren. Doen jullie mee? Meld je aan  via stichtingdorpshuis@eexterveen.com

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15:00 – 22:00
Donderdag 12:00 – 22:00
Vrijdag 12:00 – 22:00
Zaterdag 12:00 – 22:00
Zondag 12:00 – 22:00

In de aankomende periode vinden er een paar feestjes of partijen plaats, hierdoor is er geen mogelijkheid om te eten van de kaart. Kijk op www.kleingenoegen.nl /agenda voor speciale openingstijden, besloten feesten of partijen.

 

 

 

Proeflessen Yoga in het Bewegingshuis 

Mensen die meer rust, ruimte en ontspanning willen ervaren in hun dagelijkse leven kunnen baat hebben bij yoga en meditatie. Maar naast rust en ontspanning helpt Yoga je vooral ook soepel te worden en te blijven!

 SPES biedt de laatste week van september gratis proeflessen aan! Op maandag 23 september én donderdag 26 september van 18.45-19.45 uur.

De lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden en door vrijwel iedereen te volgen. Je hoeft beslist geen ervaring te hebben en je hoeft ook niet lenig of soepel te zijn. Je werkt in je eigen tempo naar een hoger doel voor jezelf.

Kom gerust langs in makkelijk zittende kleding én neem even een badlaken mee. We hebben matjes ter beschikking.

 Voor meer informatie kun je mailen naar secretariaat@svspes.nl.

Een proefles meedoen? Kom gerust eens langs.

 

Grote Clubactie

Vanaf afgelopen zaterdag 14 september zijn we gestart met de Grote Clubactie. Dit jaar willen we de opbrengst in ieder geval besteden aan een website en SPES-kamp. Het doel is méér én beter geïnformeerde leden!

SPES-leden komen bij uw deur langs voor de verkoop middels machtiging. Uw lotnummers vindt u uiteindelijk op uw bankafschrift.

Zijn er vragen? Mail dan naar appelhofannelies@gmail.com.

VIB Eexterveen

Woensdag 18 september gaan we na een warme zomer weer beginnen,
wij beginnen deze avond om 19.45 uur.
Deze avond zal Boukje de Ruiter vertellen over zwerfkatten en gast gezinnen.

nieuws van de Kameleon

De scholen zijn weer begonnen. Zo ook de Kameleon. 

We starten dit schooljaar met 98 leerlingen. In de loop van het jaar komen er nog vierjarigen bij. Het gemiddelde aantal leerlingen van de Kameleon ligt tussen de 100 en 110.

Op donderdag 12 september hebben de leerlingen van groep 7 en 8 in het kader van de Open Monumentendag een bezoek gebracht aan Egberts Lent in Nieuw Annerveen. Na het verhaal over het ontstaan van het gebied en de boerderij was er een rondleiding door Egberts Lent.

Dank voor de gastvrijheid!

Het komt nogal eens voor dat we met de leerlingen op pad gaan. Excursies, theaterbezoek, technieklessen enz. Het wordt steeds moeilijker om hiervoor het vervoer rond te krijgen. Naast de inzet van de Kleurexpress (taxibusje voor leerlingenvervoer) zijn er ook altijd een aantal auto ‘s nodig. Bent u in de gelegenheid en wilt u ons helpen, neemt u dan contact op met de school (kameleon@primah.org of 0598-468377). We zullen u dan vroegtijdig informeren over de inzet.

 Achter het dorpshuis in Eexterveen hebben we mogelijkheid voor een schooltuin. We willen graag op de donderdagmiddag met kleine groepjes leerlingen de tuin gereedmaken voor de winter en het nieuwe seizoen. 

Er zijn al enkele ouders die mee willen helpen, maar het zou fijn zijn als er nog een paar vrijwilligers bij komen. Ook hier geldt: Bent u in de gelegenheid en wilt u ons helpen, neemt u dan contact op met de school (kameleon@primah.org of 0598-468377).

 Op woensdag 25 september komen de leerlingen weer langs met de bestelenvelop van de kinderpostzegels. Het thema van de kinderpostzegels is dit jaar: Hoofdpersonen uit bekende kinderboeken.

De kinderboekenweek is van 2 tot 11 oktober. Het thema is “Reis mee!”. We gaan hier in projectvorm over werken. Hebt u een leuk idee? We reizen graag mee!

 

 

GEVONDEN:

 Na de rommelmarkt is er in de schuur (fam Sloots) een tasje blijven hangen.

Het is een oranje tasje met opschrift De Vloek van  Veenhuizen, bevrijd jij GAIUS, met inhoud waaronder een dobbelspel en een camera.

Van wie is dit tasje, je kunt het komen halen bij Bé en Roelie Sloots, Dorpsstraat 12.

 

Jan’s praotie.

 Buien boven Eexterveen.

 Het is heet geweest de afgelopen zomer. En tijdens die hete dagen moest ik denken aan een gedicht (nou ja, gedicht) dat ik jaren geleden heb gemaakt over de gevolgen van extreem warm weer en dat in samenspraak met Eexterveeners van toen.  

Daor komt ‘n bui, zeg JanHovenBos zien Trui.

Dat duurt nog wel een toertie, zeg Broertie.

Dat hangt van de wind of, zeg Drewes ten Hof.

Jao, zeg Berend Luut, der komt een wolk an met een tuut.

Dan kriegen wie nog maal weer, zeg Jan Beer. 

Net waj zegt, zeg Tinie Lutter - Smegen, wij kriegt een bèste bui regen.

’t Wordt nog vies, zeg Haarm Knies.

Het wordt nog prut, zeg dan Job Lut.

Jao, zeg Beun, en in die bui zit een gòie dreun. 

Doe hest last van groothaidswaon, zeg Job ‘d Amerikaon.

Klopt, zeg Wulm Koffie, want het wordt maor ain ploffie. 

Dat hai underschat, zeg Ol Schat.

’t Wordt maor ien dunderklap, zeg Ap Pap. 

Maor die kan je nog huil lang heugen, zeg Wulm Leugen.

Dat komt van de schrik, zeg Poepiedik.

Wat een dieverdaosie, zeg Eg zien Klaosie. 

Wat zegt u, zeg Q.

Ie binnen nait wies, zeg Roelof Sloots zien Lies.

Maor dan zeg Jan Roossie: ‘t duurt allemaol nog wel een poosie.

Waorop Jan Basjan, wel nee man, der komp niks van.

Dan zeg Jan Koers, die dunderbui, die veraandert  gewoon van koers.

Dat liekt mie stug, zeg Mug.

Jao, jao, zeg Lammert Lubben, die bui, die kuj wel schudden.

Hij verpietert je, zeg Henduk Vos zien Pietertje.

’t Veraandert dus, zeg ‘d ol Rus. 

’t Weer veraander je niet, zeg Boer Biet.

En Koops zien Geert, och welja ’t verteert.

Dan zeg Frens Kok: Kiek ’t heldert al weer nuver op.

’t Wordt nog waarm, zeg Evert Hoom zien Haarm.

‘t Wordt nog hait, zeg ol Grait(ie).  

Het wordt nog fraaier, zeg Kobus Haaijer.

Met zuk weer bin ik in mien sas, zeg Geert Bas

Doe waist er niks van, zeg AaienJan

Wat is dit allemaol veur gelul, zeg Bul.

Dan hol wie geliek op met dit weerpraotie, zeg Roelof Sloots zien Aoltie.

 

Sta je er niet in, dan heb je pech gehad maar het toont maar weer eens aan dat ook toen al elke Eexterveener zijn eigen oordeel heeft over het weer. Ook toen al was het adagium: 

Waar een klein dorp groot in kan zijn.

 

Jan Venema.

 

Dinsdag 1 oktober 19-21 uur in ‘t Klein Genoegen:
Hoe groot is Eexterveen?

 

In juni heb ik een aantal inwoners van Eexterveen mogen interviewen over hun wij-gevoel in het kader van het kunstproject ‘Hoe groot is jouw wij.’ Ik heb ontdekt dat een ‘klein’ dorp steeds groter wordt als je het beter leert kennen. Dus ik ben benieuwd hoe groot Eexterveen aan het eind van dit traject zal zijn. 

Natuurlijk, en helaas, heb ik lang niet iedereen kunnen spreken. . Ik hoop dan ook dat u allemaal bij de kennismakingsbijeenkomst op dinsdag 1 oktober van 19 tot 21 uur in ‘t Klein Genoegen kunt zijn.
We gaan aan de hand van een paar simpele oefeningen in kaart brengen waar Eexterveen volgens u groot, klein, bijzonder of gewoon in is. Daarnaast vertel ik wat meer over mijn werk en het programma voor de komende tijd.

Iedereen heeft andere inzichten dus of u al uw hele leven of nog maar net in Eexterveen woont, overal aan mee doet of juist niet, extravert of liever op uzelf bent: iedereen is welkom! Zonder u is de avond niet compleet. Neem vooral uw buren en uw kinderen of andere gezinsgenoten mee. Aanmelden is niet verplicht maar wel handig in verband met de koffie en thee. Stuur een mail naar: info@ditisnu.nl. Hier kunt u ook terecht met eventuele vragen.

 

Hartelijke groet en ik hoop tot dan, Jantine Wijnja.