Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

2 september 2019 de EC verschijnt vandaag

4 september 2019 spullen halen rommelmarkt

6 september 2019 bierproeverij

7 september 2019 rommelmarkt

10 september 2019 ouderensoos

13 september 2019 dorpsborrel

16 september 2019 de EC verschijnt 

18 september 2019 VIB's

De agenda is  volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant: een tweede AED, rommelmarkt, start van het nieuwe verenigingsseizoen en nog veel meer.

De volgende EC verschijnt op 16 september 2019. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant).

Vakantie is weer voorbij

Het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen is terug van vakantie, nu wij zijn uitgerust gaan we er weer met frisse moed tegen aan om Eexterveen nog mooier en veiliger te maken. Dat wij dat niet alleen kunnen dat zal duidelijk zijn, daarom hopen wij en vertrouwen er op dat onze inwoners van Eexterveen hun schouders er ook onder willen zetten als daar om gevraagd wordt.

Bestuur Vereniging Dorpsbelangen.

Nieuws uit het dorp

De bankjes achter het dorpscentrum zijn voorzien van de naambordjes en ook de bomen die door diverse inwoners zijn gesponsord.

 BuurtAED-actie in Eexterveen van start

Eexterveen, 25 augustus 2019 Hartveilig Eexterveen start samen met de vereniging Dorpsbelangen een actie om geld op te halen voor een tweede AED in Eexterveen. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen dorpsbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. De actie vind je hier https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-dorpsstraat-9658-eexterveen

Initiatiefnemers van deze actie zijn Hartveilig Eexterveen en Dorpsbelangen Eexterveen: “Wij willen graag dat iedereen in Eexterveen kan rekenen op een AED daarom is een tweede nodig, deze zal aan de zuidkant van Eexterveen geplaatst worden” aldus Roelie Sloots 

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Voor meer informatie kijk op www.buurtaed.nl


Om Eexterveen Hartveilig te krijgen, roep ik buurtgenoten op om mee te doen aan een Reanimatie + AED cursus.

De cursus wordt bij voldoende deelname in Eexterveen gegeven. De cursus wordt in één avond gegeven, daarna is het nodig om elk jaar een herhalingsles te volgen.

Minimum leeftijd 18 jaar.
Wordt burgerhulpverlener, geef je zo spoedig mogelijk op voor een Reanimatie + AED cursus bij Roelie Sloots tel: 0598-853780.
e-mail: Roelie1957@ziggo.nl


Wordt burgerhulpverlener en redt een leven in de buurt, maak Eexterveen HARTVEILIG

Stand van zaken glasvezel

We hebben in de vakantieperiode niet stilgezeten en hebben een informatieve website gemaakt over het overstappen naar glasvezel en een andere provider. De website is te vinden op de website van Eexterveen, http://www.eexterveen.com/glasvezel-eexterveen/ of rechtstreeks http://www.glasvezeleexterveen.nl/

Deze website is puur informatief en is gemaakt met de kennis die wij voorhanden hadden. 

De aanleg van het glasvezel netwerk ligt op schema en zoals het eruit ziet zullen wij in april 2020 aangesloten zijn, het schouwen zal in december / januari gebeuren.

De actuele planning kan gevonden worden op deze locatie.

https://www.glasvezelbuitenaf.nl/deelgebied/noordoost%20drenthe/aanleg/planning/ 

Dorpsborrel

 Wie wil kan vanaf 18.30 uur aan schuiven voor een gezamenlijke dorpsmaaltijd. Opgave is noodzakelijk er is een maximale capaciteit en vol is vol.

Wijzigingen voorbehouden.

Stichting Dorpscentrum Eexterveen

Op zaterdag 28 september vieren we Burendag in ons Dorpscentrum. We beginnen met een gezamenlijk ontbijt en gaan dan een aantal klussen uitvoeren. Doen jullie mee? Meld je aan  via stichtingdorpshuis@eexterveen.com

Nieuws 

 

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15:00 – 22:00
Donderdag 12:00 – 22:00
Vrijdag 12:00 – 22:00
Zaterdag 12:00 – 22:00
Zondag 12:00 – 22:00

In de aankomende periode vinden er een paar feestjes of partijen plaats, hierdoor is er geen mogelijkheid om te eten van de kaart. Kijk op www.kleingenoegen.nl /agenda voor speciale openingstijden, besloten feesten of partijen.

Bierproeverij:

Op vrijdag 6 september hebben we een bierproeverij van Gieter Slieter in ’t Klein Genoegen. Er zijn nog een paar plekjes vrij. Heb je zin in een speciaal biertje met wat hapjes dan kun je je nog opgeven via 06 28832794 of 0598 769060. 

Dorpsborrel:

Wij nodigen u van harte uit voor de dorpsborrel in het Dorpscentrum op vrijdag 13 september vanaf 17.30 uur. Wie wil kan vanaf 18.30 uur aanschuiven voor een gezamenlijke dorpsmaaltijd. De kosten voor deze avond zijn €10,00 voor een volwassene en €5,00 voor kinderen (excl. drankjes). Aanmelden kan via het volgende nummer: 06 28832794 of 0598 769060.

 

VIB Eexterveen

Woensdag 18 september gaan we na een warme zomer weer beginnen,
wij beginnen deze avond om 19.45 uur.
Deze avond zal Boukje de Ruiter vertellen over zwerfkatten en gast gezinnen.

 Woensdag 4 september

         ROMMELMARKT

       spullen halen 

       in Eexterveen en omstreken

      Alle rommelmarktspullen worden bij huis opgehaald.

Aanvang ophalen 18:00 uur

 

        Zaterdag 7 september

          ROMMELMARKT

         te Eexterveen

  van 09:00 tot 13:00

             de rommelmarkt wordt georganiseerd door 

                             wielervereniging DKS en sportvereniging SPES                   

 

Ouderen soos 55 + Eexterveen

De ouderen soos 55 + begint weer op 10 september 2019.
Aanvang 14.00 uur in het Dorpscentrum.
U bent weer van harte welkom.


Groet,
Willie en Hillie

Jan’s praotie.

Vakantie.

Ben je ook met vakantie geweest in de tijd dat deze krant niet is verschenen.

Wellicht heb je dan ook mooi weer gehad. Al ligt het er natuurlijk aan waar je bent geweest.

Als je in Nederland bent gebleven heb je de kans gehad dat je de 40 graden hebt gehaald.

Maar ook in het buitenland kan het flink heet worden. 

Welke mogelijkheden heb je allemaal als je op vakantie gaat en waar wil je naar toe. 

Het eenvoudigst is om met een tent op pad te gaan en dan gewoon in Drenthe blijven. Het is niet alleen eenvoudig maar je kunt optimaal genieten van de prachtige natuurschoon in onze eigen provincie.

“Waar is de wereld mooier dan op de Drentse hei; de wereld is daar immers wondermooi en de natuur heeft daar zijn mooiste tooi. Waar zingen de vogels blij een lied voor jou en mij: In Drenthe”. 

Voor de zestiger jaren van de vorige eeuw ging in Eexterveen niemand op vakantie. 

Dat had verschillende oorzaken zoals werk, bedrijf of de financiën en een hele hoop mensen hadden gewoon geen vakantiedagen.

Je ging als kind in de schoolvakantie wel eens logeren bij een familie lid maar dat was het dan ook wel zo’n beetje.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als jonge jongen op de fiets naar Dwingeloo ging om te kamperen op “de Noordster”. Ik weet nog de route die we fietsten. 

Je moest dan een slaapzak meenemen en je sliep op een stromatras o.i.d. in een tent. Ik vond het geweldig.   

Later ging  ik wel naar het buitenland, maar nooit zo ver weg.

Wie weet waar jij bent geweest. Misschien wel helemaal met het vliegtuig naar Australië of Nieuw Zeeland. Amerika en vooral het werelddeel Zuid-Amerika schijnt erg in trek te zijn. 

Ik hoor ook wel van mensen die naar Lapland zijn geweest en Siberië. Nee, niet Siberië bij Hoogeveen, maar het land Siberië. Brr mij veel te koud. 

Naar Siberië kun je ook met een cruise hoor ik wel eens in mijn omgeving. Mij niet gezien.

Maar waar je ook bent geweest, het gaat er om dat je hebt genoten en plezier aan je vakantie hebt beleefd en dat je uitrust van de dagelijkse beslommeringen en met frisse moed weer aan de slag kunt. 

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in Eexterveen blijven; kamperen op de camping “Koops Koeienpad”.

Of, ook lekker, in je eigen tuin of op je eigen terras en dan slapen in je eigen bed. 

En dan loop je af en toe het ommetje, je haalt een hengeltje op in de Hunze en je eet af en toe een keer bij Martijn en Wietske in ’t Klein Genoegen; ook heel erg leuk en…. lekker. 

Het kan allemaal in Eexterveen zelf, vakantie vieren. Zo zie je maar weer: 

Waar een klein dorp groot in kan zijn.

 

Jan Venema.