Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

13 juni 2019   Laatste huiskamer voor de zomervakantie
14 juni 2019   Dikke Bandenrace DKS / 8e wedstrijd DKS
14 juni 2019   Jeugdsoos
16 juni 2019   Gemeentelijke kampioenschappen DKS
20 juni 2019   Beoordeling Straatversiering Dorpsfeest
21 juni 2019   Jeugdsoos incl groep 7 en 8
22 en 23 juni 2019      Dorpsfeest / Kermis
22 juni 2019   Onthulling publicatieborden
22 juni 2019   Optocht 10.15 uur / Meerkamp
23 juni 2019   Optocht 12.00 uur / Opstelling praalwagens voor bezichtiging
24 juni 2019   De EC verschijnt vandaag !

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant: nieuws over het Dorpsfeest, update glasvezel, de bushalte verdwijnt? En de collecte van het Dorpscentrum voor het Oranjefonds. Dat en meer in deze editie. De volgende EC zal digitaal verschijnen op 24 juni a.s.. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant).

DORPSFEEST 2019, het komt steeds dichterbij !

Het dorpsfeest wordt gehouden op:
22 en 23 juni 2019
Let op, de straatversiering graag plaatsen vanaf 15 juni 2019

Opgave en  thema bij  Irma de Boer
E-Mail : Irma.deboer@hotmail.com

20 juni 2019: Beoordeling van de straatversiering door de jury

Alle inwoners en buurten van Eexterveen en onze deelnemers uit Annerveenschekanaal heel veel succes.

Belangrijke berichten Dorpsfeest

Hieronder volgen diverse berichten met betrekking tot het dorpsfeest

Belangrijk bericht over privacy

Tijdens het dorpsfeest zullen er foto’s gemaakt worden door Karel Hulskers en een film door Gert Jan Jonker. Wanneer u er bezwaar tegen heeft dat u of uw kind wordt gefilmd of gefotografeerd, laat dit dan uiterlijk 20 juni 2019 weten aan Marleen Hoving via marjes1996@hotmail.com. Vermeld in uw e-mail uw eigen naam en/of de naam van uw kind en eventueel ook het nummer van de wagen.
Dan wordt er rekening mee gehouden bij het fotograferen en filmen.

Meerkamp

Op zaterdagmiddag 22 juni is het weer tijd voor de meerkamp! Het is de bedoeling dat elke buurt deelneemt aan deze fantastische, grandioze spellenreeks. Je mag meedoen aan de meerkamp vanaf groep 6. Een team bestaat uit 10 deelnemers en het team mag zelf samengesteld worden. Er dus volledig vrije keuze in tegenstelling tot voorgaande edities. Er is voor elke leeftijdscategorie een passende activiteit, dus deel je team slim in en ga de uitdaging aan! Uiteraard worden de kinderen tot groep 6 niet vergeten. Voor hen zal er een andere activiteit zijn.

Geef je voor 15 juni op bij Ellen Feberwee, via ellen.a.f@hotmail.com. Als alle opgaven binnen zijn, krijgen jullie bericht over de kleur van jullie team. De kleur is dresscode voor de deelnemers en supporters.
Wij hebben er zin in, tot dan!
Vriendelijke groet, De Meerkamp-commissie

Verzekering optochtwagen / tractor

Als jullie wagen voortgetrokken wordt door tractor (klein of groot) dan moet deze te allen tijde verzekerd zijn en aan de verzekering moet dat ook gemeld zijn. Daarom vragen wij u ons (Vereniging van Dorpsbelangen) hiervan een bevestiging te sturen. Stuur de bevestiging aan Jan Roelof Vos of mail naar jan.vos@wxs.nl U bent allen in het bezit van de veiligheidseisen controleer deze a.u.b.!

Reclameborden

Belangstellenden kunnen tegen sponsortarief van € 100.00 een reclamebord plaatsen rond het evenementen terrein. U dient wel het bord zelf aan te leveren. Heb je belangstelling, meld het aan Jan Roelof Vos mail jan.vos@wxs.nl

Belangrijk bericht Koffiemorgen iedere donderdag

Huiskamer (Plus) in het Dorpscentrum Eexterveen voor alle inwoners, Jong en Oud
Iedere donderdagochtend vanaf 9.30 uur zijn alle inwoners van Eexterveen van harte welkom bij de Huiskamer in het Dorpscentrum. Elkaar ontmoeten en gezelligheid onder het genot van een kopje koffie/ thee, staat voorop! U hoeft zich niet op te geven, u kunt zo binnenlopen!. Een rollator staat ter beschikking in het Dorpscentrum

Donderdag 13 juni; Huiskamer, laatste keer voor de zomerperiode
De laatste Huiskamer bijeenkomst is op donderdag 13 juni. Deze keer sluiten we af met wat lekkers bij de koffie en een drankje.
We starten weer op donderdag 5 september. 

Allerlei zaken op en rond Eexterveen

Hondenpoep
Regelmatig worden de wandelpaden gemaaid door een vrijwilliger van Dorpsbelangen. Omdat er zoveel hondenpoep op de paden ligt is dit niet meer te maaien. De maaimachine en de tractor komen onder de stront te zitten met als gevolg dat het schoonmaken geen fris werk is. Ook wandelen is op deze manier bijna onmogelijk.
Beste honden bezitters laat alstublieft uw viervoeter buiten de paden hun behoefte doen of ruim de uitwerpselen op, althans zorg dat het buiten de paden komt te liggen.
Bestuur Dorpsbelangen.

Publicatieborden
Binnenkort (zaterdag 15 juni) zullen er bij de ingangen van ons dorp publicatie borden geplaatst worden. Hierop kunnen alle verenigingen hun evenementen plaatsen meer informatie te verkrijgen bij J.R Vos. Het is de bedoeling dat deze bijzondere borden op 22 juni worden onthuld.

Dorpsborrel

De maand Augustus is er geen Dorpsborrel
Wie wil kan vanaf 18.30 uur aan schuiven voor een gezamenlijke dorpsmaaltijd.
Opgave is noodzakelijk er is een maximale capaciteit en vol is vol.
Wijzigingen voorbehouden.

Update Glasvezel

Wellicht heeft u het nieuws gezien/gelezen, de aanleg van glasvezel is begonnen. Het bijbehorende persbericht kunt u hier vinden 

Wellicht interessanter is de planning die afgegeven is door de aannemer. Zoals het nu lijkt worden wij aangesloten in de periode maart/april 2020, de schouw door de aannemer zal in de maanden daarvoor plaatsvinden, klik hier voor details inzake de planning

Op de website van Eexterveen zullen op kort termijn enkele tips komen te staan, denk hierbij aan het aanmaken van een ander mailadres en nog meer van dit soort zaken. Dit doen wij om jullie te informeren en voor te bereiden op de komst van glasvezel.

Namens de ambassadeurs,
Hilko Bruins

Buslijn De Hilte vervalt?

Beste inwoners van Eexterveen,

Het OV-bureau Groningen Drenthe doet jaarlijks aanpassingen aan de dienstregeling. De voorstellen hiervoor zijn onlangs vrijgegeven en gepubliceerd. Via deze link kan kennis genomen worden van deze voorstellen.

Eén van de voorstellen die wordt gedaan heeft belangrijke gevolgen voor de bediening van Eexterveen en Gieterveen met het openbaar vervoer. De lijn 110 die nu stopt bij de Hilte zal veranderen in 310 en dan over de N33 rechtstreeks van Veendam naar Gieten rijden zonder daarbij te stoppen bij De Hilte.

De gemeente heeft al opmerkingen geplaatst bij dit voornemen en zullen dat ook via een formeel bezwaar kenbaar maken bij het OV-bureau. Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen dient ook bezwaar in tegen dit voorstel.

Hierbij roepen wij ook u op om bezwaar in te dienen, dit kan eenvoudig middels een mail aan info@ovbureau.nl waarin u aangeeft bezwaar te hebben tegen het opheffen van lijn 110.

Met vriendelijke groet, Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen

Jeugdsoos Eexterveen

De jeugdsoos komt op de volgende data (van 19.00 uur tot 21.30 uur) weer samen in het Dorpscentrum.

21 juni   groep 7 en groep 8 en 12+

Op deze avond zijn ook de kinderen uit groep 7 welkom !

28 juni    groep 8 en 12+

5 juli groep 8 en 12+ Barbecue avond!  Aanvang 18.00 uur
Voor deze avond is opgave verplicht, graag voor 2 juli via de mail: jeugdsoos.eexterveen@gmail.com 
De kosten zijn € 5,= inclusief drinken.

Bij vragen over de jeugdsoos kun je altijd bellen of appen naar 0657240930
Tot op een soosavond!

De jeugdsoos

Stichting Dorpscentrum Eexterveen

We doen mee aan de Oranje Fonds Collecteweek

In de week van 11 tot en met 15 juni 2019 komen we bij u langs met de collectebus. We collecteren voor het Oranje Fonds, die mede de aankoop en de renovatie van ons Dorpscentrum mogelijk heeft gemaakt. De helft van de opbrengst is voor het Dorpscentrum. De andere helft wordt besteedt aan andere projecten in de provincie Drenthe. Met de opbrengst willen we graag een nieuw beamerscherm aanschaffen. Heeft u geen contant geld in huis? Geen probleem, betalen met uw smartphone is ook mogelijk! Uw collectant legt het u graag uit.

Weet u nu al dat u niet thuis bent als wij langs komen? U kunt uw donatie ook online overmaken via onze eigen collecte-pagina. Het gaat eenvoudig, snel en veilig!

Alvast hartelijk dank voor uw steun!

Voor in uw agenda:

Burendag 2019 op zaterdag 28 september

Tot ziens!

Na bijna 8 jaar de Eexterveense Courant gemaakt te hebben, is het tijd voor wat anders. Ik heb Vereniging Dorpsbelangen laten weten dat ik er mee wil stoppen en gelukkig hebben ze snel een goede opvolger gevonden. Gina Hoving zal vanaf de volgende editie de Eexterveense Courant maken. Mede dankzij de input van verenigingen, particuliere inbreng, adverteerders en bedrijven kan er regelmatig (bijna elke 2 weken) een mooie Eexterveense Courant gemaakt worden. Ik wil iedereen daarom bedanken voor de goede samenwerking en we komen elkaar “op Eexterveen” vast nog wel tegen!  Uiteraard wens ik Gina heel veel succes en plezier in het maken van de Eexterveense Courant. Hartelijke groet, Joke Hoiting

Kameleon-nieuws

OBS De Kameleon kampioen van de gemeente en de sportiefste school !
Op 11 mei jl vond de Run van Gieten plaats. Ook een aantal leerlingen van De Kameleon heeft meegedaan. En, ze hebben het prima gedaan. Omdat er uit de groepen 3 t/m 8 leerlingen hebben meegedaan konden ze mee doen om het kampioenschap van de gemeente. De tijden van het snelste kind (jongen of meisje) van deze groepen bepalen het eindklassement. De zes tijden worden bij elkaar opgeteld. De Kameleon mag zich op basis van de uitslag een jaar lang kampioen van de gemeente Aa en Hunze noemen! De tweede en derde plek waren voor OBS Gieten en OBS Bonnen. Als kers op de slagroomtaart werd ook de beker voor de sportiefste school van de gemeente Aa en Hunze uitgereikt aan De Kameleon.

Korfbal

Zaterdag 15 juni 2019
Vitesse (Be) C1 - Spes (E) C1,
Op Dreef Eursingerweg 5, 9411BA Beilen, vertrek 13.15 uur
Noordenveld D1 - Spes (E) D1,
Sportcomplex Roden Borglaan 7, 9301ZE Roden, vertrek 8.50 uur
WSS E1 - Spes (E) E1,
M.J. Wageman Sportpark Burg. Snaterlaan 44, 9665HR Oude Pekela,
vertrek 10.00 uur

Zondag 16 juni 2019
HHCombi 1 - Spes (E) 1, Sportcomplex De Drift De Drift 4, 9414BB Hooghalen, Vertrek 09.30 uur

Nieuws van 't Klein Genoegen

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15:00 – 22:00
Donderdag 12:00 – 22:00
Vrijdag 12:00 – 22:00
Zaterdag 12:00 – 22:00
Zondag 12:00 – 22:00

Kijk op deze link voor speciale openingstijden, besloten feesten of partijen.

Hoe groot is jouw wij?

Beste inwoner van Eexterveen,

Met ingang van juni loop ik, Jantine Wijnja, een jaar lang regelmatig rond in de dorpen Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen. Dus ook bij u! In het kader van Gekleurd Grijs, een project van Stichting Kunst & Cultuur in samenwerking met Stichting Welzijn Impuls, ga ik op zoek naar het ‘wij’ van deze dorpen. Welke verschillende soorten ‘wij’ zijn er, uit wie bestaat dat wij, hoe rekbaar is het, en welke betekenisvolle nieuwe verbindingen kunnen wij aangaan? Ik hoop dat ik voor dit project ook met u mag praten.

Wie ben ik?
Ik ben kunstenaar en schrijver. Mijn meerjarige project ‘Dit is Nu’ (zie www.ditisnu.nl) brengt in kaart hoe Nederland op dit moment aanvoelt voor wie zich er bevindt. Tijdens de eerste etappe van dat project viel op dat de zoektocht naar een ‘wij’ veel mensen bezighoudt. ‘Ons wij is te klein,’ verzuchtte iemand. Hoe groot is dat wij dan, vroeg ik me af, en hoe meet je dat?

Doet u mee?
In juni ben ik regelmatig in Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen te vinden om u, alleen of in groepjes, te interviewen. Over de plek waar u woont en over uw wij-gevoel. Het kan dus zijn dat ik aanschuif in de huiskamer op donderdagochtend, langskom bij uw vereniging of misschien wel gewoon bij u aanbel.

Hulp gevraagd!
Hoe groot dat wij is probeer ik direct uit. In juni logeer ik regelmatig bij u in de buurt, ik verblijf dan in de kleine mobiele woning deTAIR (zie foto). Ik zoek nog plekken waar ik de TAIR in deze periode mag parkeren. Mag dat op uw oprit of in uw tuin? Geweldig! En bent u iemand die regelmatig tussen Eexterveen en Groningen op en neer rijdt? Dan zou ik graag eens met u mee rijden, want ik heb (nog) geen rijbewijs….

Als u zich aan wilt melden voor een gesprek, een plekje heeft voor de TAIR of wat ruimte in uw auto, of als u zich gewoon wilt aanmelden voor de nieuwsbrief om het project te te volgen, dan kan dat via info@ditisnu.nl

Ik hoop tot ziens! 
Met hartelijke groet, Jantine Wijnja
(Foto 'Dit is Nu met de TAIR in Amsterdam, 2017. Foto: Jeroen Werner)

Jan’s praotie.

Bij- en scheldnamen.

Kom ik kortgeleden in een winkel in Gieten en zie ik daar Geert Hoving, oud inwoner van Eexterveen en thans woonachtig in Westerbork. Geert Kip dacht ik gelijk.
Ik vroeg of er in Westerbork geen winkels zijn maar hij wist zeker dat wat je van ver haalt lekker is. Hij kan het weten, want zijn vrouw komt helemaal uit Beilen.
Ik zei hem dat het eerste wat in mij opkwam toen ik hem zag zijn scheldnaam was: Geert Kip.
Hij had het ook wel vertelde hij als hij bepaalde mensen van vroeger uit Eexterveen zag.
Hij heeft zelfs een keer een persoon die hij na jaren weer tegenkwam gelijk met z’n scheldnaam aangesproken. Het schoot mij er zo maar uit zij hij. Maar de betreffende persoon was not amused. Maar ze hebben het wel even uitgepraat zei Geert.
Vorig jaar op het Kerkhof in Spijkerboor is het hem ook overkomen. Twee dames en een heer kwamen het kerkhof op.
De dames herkenden hem gelijk en spraken hem aan, maar de man begreep niet wie hij was. Geert Hoom zeiden de dames. Geert Hoom, Geert Hoom, herhaalde de man. Wie is Geert Hoom. Geert Kip zei z’n vrouw en de man wist gelijk om wie het ging.
Over bij- en scheldnamen gesproken.
Geert vertelde dat hij onlangs nog een oud inwonen van Eexterveen tegenkwam en hoe het kwam wist hij niet meer, maar het onderwerp schoolschoonmaken kwam ter sprake.
Later was dat Geertje Eggens-Speelman.
De jongere generatie kan het zich wellicht niet voorstellen; maar zij deed ook het douchen.
Nee, zij douchte je niet, maar als je geen douche thuis had kon je naar het badhuis in de school. Je kocht een 10 rittenkaart en je kon 10 zaterdagen je douchen bij “Gitje”.
Heel gewoon in die tijd.
Maar die oud-inwoner zei: “In mijn tijd was de schoolschoonmaker Egbert Hoving of wel: Poepiedik”.
Poepiedik was de eerste die op school kwam, want hij moest de kachel aan maken.
En toen begon het. Ja, Poepiedik dat was Eiwert Korperaol die ook voor de lijkwagen uit liep bij een begrafenis.
Hoe hij aan die eerste scheld naam kwam was een raadsel maar de tweede was een bijnaam om de verschillende Egbert Hoving’s uit elkaar te houden. Die bijnaam is verklaarbaar.
Klaas Meertens vertelde altijd: “Ik…..en sergeant Puite (uit Annen), en Eiwert Korporaal en Henduk Soldaot (Hendrik Hoving van de Menweg) zaten saomen in ain schuttersputje”.
En zo kwamen Egbert Hoving Wzn en Hendrik Hoving Hzn aan hun bijnamen.
Wellicht in een volgende column meer hierover.
Op Eexterveen had je vroeger honderden bij- en scheldnamen; je kunt er wel een boek over schrijven.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.
Jan Venema.