Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

 23 mei 2019     Huiskamer
24 mei 2019      Dikke banden race
24 mei 2019      6e en 7e wedstrijd DKS
24 mei 2019      Jeugdsoos
30 mei 2019      Hemelvaarttoertocht DKS
31 mei 2019      Jeugdsoos 
6 juni 2019        Huiskamer

 De agenda is vernieuwd en volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant: nieuws over de jurering van de wagens voor het dorpsfeest, data voor de huiskamer en de collecteweek van het Oranje fonds. En uiteraard nog veel meer !
De volgende EC zal digitaal verschijnen op 10 juni a.s.. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant).

Dorpsfeest 2019

Het dorpsfeest wordt gehouden op 22 en 23 juni (Let op, de straatversiering graag plaatsen vanaf 15 juni 2019)
De optocht van de versierde wagens is op 22 en 23 juni 2019.
Opgave en thema bij Irma de Boer E-Mail : Irma.deboer@hotmail.com
Bericht van de jury, vanaf 19.00 uur komt de jury voorschouwen.
22 mei 2019     Langs bij alle wagens tijdens de bouw
Jan Roelof Vos of Irma de Boer gaat mee
5 juni 2019    Langs bij alle wagens tijdens de bouw
Jan Roelof Vos of Irma de Boer gaat mee
20 juni 2019     Beoordeling van de straatversiering.

Wij zoeken nog een grote wagen voor de muziek, wie heeft er een beschikbaar?

Belangrijk bericht Koffiemorgen iedere donderdag
Huiskamer (Plus) in dorpscentrum Eexterveen voor alle inwoners Jong en Oud
Iedere donderdagochtend vanaf 9.30 uur zijn alle inwoners van Eexterveen van harte welkom bij de Huiskamer in het dorpscentrum. Elkaar ontmoeten en gezelligheid onder het genot van een kopje koffie/ thee, staat voorop! U hoeft zich niet op te geven, u kunt zo binnenlopen!
Donderdag 16 mei tijdens de Huiskamer Plus bijeenkomst was Tamme Sijpkes aanwezig. Tamme liet ons een mooie film zien over zijn klimtocht in de bergen.
Donderdag 23 mei; Huiskamer
Donderdag 30 mei; Geen Huiskamer i.v.m. Hemelvaartsdag
Donderdag 6 juni; Huiskamer
Donderdag 13 juni; Huiskamer, laatste keer voor de zomerperiode
De laatste Huiskamer bijeenkomst is op donderdag 13 juni. Deze keer sluiten we af met wat lekkers bij de koffie en een drankje.

We starten weer op donderdag 5 september.

Allerlei zaken op en rond Eexterveen

Er zullen bij de ingangen van ons dorp publicatie borden geplaatst worden. Hierop kunnen alle verenigingen hun evenementen plaatsen. Meer informatie te verkrijgen bij J.R Vos. Het is de bedoeling dat deze bijzondere borden op 22 juni worden onthuld.

Social design – Hoe Groot is Jouw Wij?

Het sociaal geëngageerde kunsttraject getiteld “Hoe Groot is Jouw Wij?” is onderdeel van Gekleurd Grijs van Stichting Kunst en Cultuur Drenthe. Het Gekleurd Grijs Social Design traject zal worden uitgevoerd in 2019-2020 in de dorpen Annerveenschekanaal, Eexterveen en Eexterveenschekanaal.
Tijdens Hoe Groot Is Jouw Wij gaat social designer Jantine Wijnja een jaar lang inzoomen op het ‘wij’-gevoel in de drie dorpen Annerveenschekanaal, Eexterveen en Eexterveenschekanaal. Het zijn drie vergrijzende dorpen en krimpende veendorpen. Het Social Design traject wil senioren betrekken bij de eigen sociale omgeving, door ze actief mee te nemen in Hoe Groot is Jouw Wij. Het traject zorgt ervoor dat niet alleen senioren met elkaar verbonden worden, het stimuleert tevens de verbinding tussen jong en oud. Want senioren hebben niet alleen contact met andere leeftijdsgroepen nodig, de kennis en levenservaring van senioren is nuttig voor de hele gemeenschap.
De methode, die Jantine hiervoor gebruikt is het doen van interviews/groepssessies met bewoners uit de drie dorpen apart en gezamenlijk, en het gezamenlijk creëren. Hun persoonlijke vragen, de geschiedenis van de plaats waarin ze wonen en hoe er wordt omgegaan met grotere maatschappelijke thema’s kunnen een rol spelen. Ze ervaren eigenaarschap door het delen van standpunten in gesprekken en via het gezamenlijk creëren, zoals fotograferen, filmen en organiseren. Het creëren is maatwerk, van te voren staat niet vast welke kunstzinnige activiteiten worden uitgevoerd. Deze activiteiten kunnen zorgen voor een transformatie om elkaar anders te zien en anders met elkaar om te gaan. Doordat de kunstenares met een open vizier de dorpen benaderd, breekt zij door de geijkte sociale ordes en rollenpatronen heen en worden onverwachte nieuwe relaties gelegd. Senioren die niet volledig deelnemen aan het sociale en culturele leven in de gemeenschap kunnen via de kunsten in contact komen met verschillende mensen in het dorp waarin ze leven. Juist het innemen van een meer bewuste positie in de maatschappij maakt mensen in het algemeen en senioren in het bijzonder, weerbaarder. Dit vergroot de leefbaarheid in het dorp en de dorpen onderling.
Er zullen meerdere activiteiten plaatsvinden tijdens het Social Design traject: een startevenement, groepsevenementen, individuele interviews, groepsbijeenkomsten, een afsluitend evenement en een eindpublicatie, met bijdragen van geïnterviewden/bewoners, jong en oud. Verder zal er één interventie ontstaan, die duurzaam een overdraagbaar is, zodat ook andere dorpen hier gebruik van kunnen maken. Jantine zorgt samen met de inwoners en samenwerkingspartners voor het onder de aandacht brengen van het proces van Hoe Groot is Jouw Wij? Tijdens het traject zullen minipublicaties worden gedrukt in de huis-aan-huis krantjes.
De samenwerkingspartners zijn inwoners van de drie dorpen, Jantine Wijnja, Stichting Kunst en Cultuur, Hanzehogeschool Academie Minerva, ambassadeurs Gekleurd Grijs, gemeente Aa en Hunze, Impuls Welzijn


Stichting Dorpscentrum Eexterveen

Tweede voorstelling van de film: Eexterveen geeft geen krimp

Ook de tweede voorstelling van de film was een groot succes. Meer dan 60 (oud)dorpsgenoten en andere belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Hartelijk dank voor jullie interesse en complimenten.

We doen mee aan de Oranje Fonds Collecteweek

In de week van 11 tot en met 15 juni 2019 komen we bij u langs met de collectebus. We collecteren voor het Oranje Fonds, die mede de aankoop en de renovatie van ons Dorpscentrum mogelijk heeft gemaakt. De helft van de opbrengst is voor het Dorpscentrum. De andere helft wordt besteedt aan andere projecten in de provincie Drenthe. Met de opbrengst willen we graag een nieuw beamerscherm aanschaffen. Heeft u geen contant geld in huis? Geen probleem, een Tikkie-betaling is ook mogelijk! Meer informatie daarover volgt. Alvast bedankt!

Nieuws van 't Klein Genoegen

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15:00 – 22:00
Donderdag 12:00 – 22:00
Vrijdag 12:00 – 22:00
Zaterdag 12:00 – 22:00
Zondag 12:00 – 22:00

In de aankomende periode vinden er een paar feestjes of partijen plaats, hierdoor is er geen mogelijkheid om te eten van de kaart. Kijk op www.kleingenoegen.nl/agenda voor speciale openingstijden, besloten feesten of partijen.

Nieuwe Kaart:

Het afgelopen weekend zijn we begonnen met een nieuwe menukaart. De menukaart bestaat uit een aantal favoriete gerechten van het afgelopen jaar, gerechten die passen bij het seizoen en nieuwe gerechten.

Hemelvaart:
Op 30 mei is er een Hemelvaarttoertocht door Eexterveen en omstreken. Na deze toertocht vindt er een BBQ plaats bij het Dorpscentrum. De kosten voor de BBQ zijn €10,00 voor een volwassene en €5,00 voor kinderen (exl. Drankjes).

Dorpsborrel

Wij nodigen u van harte uit voor de dorpsborrel in het Dorpscentrum op vrijdag 7 juni (i.p.v. de tweede vrijdag in de maand) vanaf 17.30 uur. Wie wil kan vanaf 18.30 uur aanschuiven voor een gezamenlijke dorpsmaaltijd. De kosten voor deze avond zijn €10,00 voor een volwassene en €5,00 voor kinderen (excl. drankjes). Aanmelden kan via het volgende nummer: 06 28832794 of 0598 769060.

Peutergym
Wij willen graag weer starten met een nieuwe peutergroep op de vrijdagmiddag van 14.00-14.45 uur.
Peutergym is voor sporters in de dop van 2 tot 4 jaar. Vanaf 4 jaar kan er worden aangesloten bij de bestaande gymlessen.
Deze kleintjes hebben wel veel aandacht nodig, het kan zijn dat u als ouder of verzorger mag blijven bij de gymles. Als u interesse heeft, horen we dat graag via secretariaat@svspes.nl.
Ook kinderen uit de buurtdorpen zijn van harte welkom in Eexterveen. Gezellig!

Yoga in Eexterveen
Er is yoga op maandag- en donderdagavond in het Bewegingshuis van 18.45-19.45 uur.
Benieuwd of het iets voor u is? Kom gerust eens langs en doe mee met een gratis proefles. Wij hebben een yogamat voor u beschikbaar. Neemt u warme sokken (met antislip) en een badhanddoek/deken mee?
Ook voor mannen is yoga heel goed. Zij werken effectief aan hun stabiliteit en kracht. En dat heeft een positieve invloed op de beoefening van voetbal, hockey of andere sporten! Dus mannen schroom niet en schuif gezellig aan!

Idee voor organiseren clinic
Wij zijn voornemens een clinic te organiseren voor jong en oud na de zomervakantie. Heeft u een idee voor een bepaalde sport? Laat het ons weten via secretariaat@svspes.nl. Wij stellen uw reactie zeer op prijs.

Jan's Praotie

Het voetbalveld.
Voetbalveld, voetbalveld zult u als lezer nu denken. We hebben toch geen voetbalveld op Eexterveen alleen een korfbalveld. Dat klopt.
Maar lang, heel lang geleden was er een voetbalclub op Eexterveen. In de dertiger jaren van de vorige eeuw.
E.V.V. was de naam, maar er leeft geen enkele speler meer van die club.
Ik kan dus niets meer met bewijzen staven, maar wat ik erover schrijf is van overlevering.
Spelers uit die tijd waren: Geert Sloots Bzn, alias Geert Bas, genoemd naar de in die tijd bekende voetballer Bas Paauwe en Jeichinus Meertens, alias Hellemans, genoemd naar de voetballer August Hellemans. Verder Jan Roossien (Groot Jan, zijn broer was ook Jan en dat was Klein Jan maar die voetbalde weer niet) Egbert en Hendrik Vos, Roelof Sijbring, Gezienus Broeksma en anderen.
In de oorlogsjaren 1940 – 1945 werd er niet gespeeld en na de oorlog is het eigenlijk dood gebloed. De meeste spelers waren intussen ook getrouwd en als getrouwde man ging je van het voetballen af. Dat was toen de gewoonte.
En als er een voetbalclub is, is er natuurlijk ook een voetbalveld en waar is zo’n veld meestal gesitueerd. Ja juist, in de buurt van een café.
In eerste instantie was dat in Eexterveen niet zo. Het eerste veld was gelegen bij “het bos” in de buurt van thans Dorpsstraat 3.
Maar al spoedig daarna verhuisde het veld naar achter café Poelman (stond op de plaats van thans Koffielaantje 1 en 3) en nog weer later achter café de Wit.
Voor de nieuwkomers, dat café stond op de plaats waar thans het “’t Klein Genoegen” zich bevindt. Ja juist, op de plek waar men nu bezig is een evenementen terrein aan te leggen.
“Het kan verkeren” zei Bredero (1585 – 1618), en daarmee bedoelde hij dat het leven bestaat uit toevalligheden.
Het is dan ook wel toevallig dat juist op die plek waar, pakweg 90 jaar geleden, een voetbalveld lag, nu weer een terrein wordt aangelegd waar de huidige generatie Eexterveeners zich kunnen ontspannen.
Op zaterdag 8 september j.l. zag ik Harm Jacob Speelman met Martijn van Klaveren in de weer om de zaak te slichten. Daarna is er door verschillende mensen nog heel veel werk verricht.
Er is gedraineerd en ruimte gemaakt door bomen te kappen; het gras is ingezaaid en er wordt een schooltuin aangelegd. Wellicht wordt er ook nog een kasje geplaatst.
Fruitbomen, gesponsorde bankjes en planten en bloemen moeten het geheel completeren.
En dat allemaal dank zei het initiatief en werkzaamheden van de vele vrijwilligers die Eexterveen rijk is.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.

Rustgebied reeën

Graag deze borden respecteren en hier niet wandelen (met of zonder) hond. Er lopen intussen 3 ree-kalveren in het rustgebied.
Bedankt voor uw medewerking.

Verschijningsdata Eexterveense Courant

De Eexterveense Courant verschijnt op de volgende data (wijzigingen voorbehouden) 10 juni, 24 juni en de laatste voor de zomervakantie op 8 juli.