Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

25 april 2019     Huiskamer
26 april 2019     Jeugdsoos inclusief groep 8
26 april 2019     DKS 3e wedstrijd
3 mei 2019        Dorpsborrel
3 mei 2019        Jeugdsoos
6 mei 2019        De EC verschijnt vandaag

De agenda is vernieuwd en volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant: informatie over Spes (koopt u ook weer een bloemetje tijdens de bloemenactie op 11 mei), een verhaal van 2 "nieuwe" inwoners van Eexterveen en de film wordt nog een keer vertoond, dat en meer in deze EC ! 

De volgende EC zal verschijnen op 6 mei a.s. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant). 

Oproep voor een nieuw redactielid

Na de zomervakantie zal het huidige redactielid stoppen met het maken van de EC dus zijn we op zoek naar een nieuw redactielid die de Eexterveense Courant wil maken en (laten) verspreiden onder de abonnees. Ook ben je verantwoordelijk voor een deel van de website. De EC komt vaak om de 2 weken uit en wordt via het “wordpress” programma gemaakt. Via dit programma wordt ook de website beheerd. Het kost per editie ongeveer een paar uur, maar hoe meer handigheid in het programma, hoe sneller het gaat. Uiteraard word je ingewerkt door het huidige redactielid. Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar ec@eexterveen.com. Aanmelden kan via Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen via dorpsbelangen.eexterveen@gmail.com.

Dorpsfeest 2019

(let op, vergeet niet uw voertuig of ander object door te geven!)

Het dorpsfeest wordt gehouden op 22 en 23 juni (vanaf 17 juni straatversiering)
De optocht van de versierde wagens is op 22 en 23 juni 2019.
Opgave en thema bij Irma de Boer E-Mail : Irma.deboer@hotmail.com
Bestuursleden komen in de laatste week van april bij alle woningen en haar inwoners langs met een inteken lijst voor het dorpsfeest.
Wij zoeken nog een grote wagen voor de muziek, wie heeft er een beschikbaar?

Belangrijk bericht Koffiemorgen iedere donderdag
Huiskamer Plus in dorpscentrum Eexterveen voor alle inwoners Jong en Oud
Iedere donderdagochtend vanaf 9.30 uur zijn alle inwoners van Eexterveen van harte welkom bij de Huiskamer in het dorpscentrum. Elkaar ontmoeten en gezelligheid onder het genot van een kopje koffie/ thee, staat voorop! 1x in de maand organiseren we een Huiskamer Plus. Tijdens deze bijeenkomst, organiseren we een lezing, cursus, diapresentatie of iets dergelijks.
U hoeft zich niet op te geven, u kunt zo binnenlopen!

Donderdag 25 april; Huiskamer
Marcel is deze ochtend aanwezig voor al uw vragen op het gebied van computers.
Ook Antoinet Blom van Impuls komt deze ochtend u vertellen over VIP en de klussendienst.

Donderdag 2 mei; Deze ochtend is er geen Huiskamer.

Huiskamer Plus
Afgelopen donderdag 18 april kwam een medewerkster van uitvaartverzorging Westera ons van alles vertellen op het gebied van de uitvaart. We zijn op de hoogte gebracht over het de keuzes en mogelijkheden, maar ook het financiële gedeelte. Het was zeer interessant om naar te luisteren. Tevens hebben we een wensenboekje met daarin informatie meegekregen.

Allerlei zaken op en rond Eexterveen
Gevraagd wordt om het rustgebied voor de reeën te respecteren en de honden aangelijnd te houden.

Pasen 2019
Helaas door een overheid maatregel mocht dit jaar de traditionele paasvuur niet worden aangelegd c.q. worden ontstoken.
Dit was voor velen een teleurstelling maar gezien de grote droogte is de genomen maatregel goed geweest.
Jammer voor het extra werk en de kosten die zijn gemaakt laten we maar weer vooruit kijken naar volgend jaar 2020.
Het nootjes schieten is wel een succes geworden er hebben zich 50 volwassen deelnemers gemeld en 12 basisschool kinderen.
Winnaar senioren Dames en Heren. 1e plaats Roald en de 2e plaats was voor Maureen de 3e plaats voor Sharee.
Van de basisschool kinderen groep 1 t/m 4 1e Lisa 2e Teun 3e Stef. Groep 5 t/m 8 1e plaats Ruben 2e Fay 3e Mark.


Stichting Dorpscentrum Eexterveen

19 mei tweede voorstelling van de film: Eexterveen geeft geen krimp
Was u bij de première van de film ‘Eexterveen geeft geen krimp’? Dan was u een van de meer dan honderd personen die een kijkje kwamen nemen. Er werd gelachen, een traantje gelaten, maar er werd vooral genoten. Filmmaker Ronald Pras kreeg veel complimenten en kan met recht trots zijn op het resultaat. Hij heeft anderhalf jaar Eexterveen samengevat in anderhalf uur film. In de film vertellen verschillende inwoners en verenigingen over ons dorp, over de leefbaarheid en hun rol daarin. Zo geeft de film een prachtig inzicht in de wereld van uw dorp en dorpsgenoten. Voor de film is door zanger Erwin de Vries speciaal een nummer geschreven: Mien hart is Eexterveen. Deze kun je hier downloaden.

Wilt u de film ook zien?

Op zondag 19 mei om 10.30 uur wordt de film opnieuw vertoond. U bent van harte welkom in de filmzaal van Dorpscentrum Eexterveen.

't Klein Genoegen

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15:00 – 22:00
Donderdag 12:00 – 22:00
Vrijdag 12:00 – 22:00
Zaterdag 12:00 – 22:00
Zondag 12:00 – 22:00

Speciale openingstijden:
• Op 27 april 2019 (Koningsdag) zijn we open vanaf 16.00 uur.
• Meivakantie: gesloten van 29 april 2019 t/m 2 mei 2019.

Dorpsborrel

Vrijdag 3 mei 2019 vindt er weer een gezellige dorpsborrel plaats. Vanaf 17.30 zijn jullie welkom. Aanmelden kan via het volgende nummer: 06 28832794 of 0598 769060

SPES bloemenactie
Zaterdag 11 mei a.s. is weer de jaarlijkse bloemenactie. Vanaf 9 uur ‘s morgens komen we bij u aan de deur! Tip: Zondag 12 mei is het Moederdag.

Oud ijzer
Op zaterdag 18 mei wordt oud ijzer gehaald. Zorg ervoor dat het om 12.00 uur bij de weg staat. Grote stukken graag van te voren aanmelden via secretariaat@svspes.nl.

Tennis
Er wordt weer getennist op de tennisbaan in Eexterveen!
Geïnteresseerd? Laat het ons weten door een mail te sturen naar secretariaat@svspes.nl.

Badminton
Op vrijdagavond is er badminton van 20.00-21.00 uur in het Bewegingshuis in Eexterveen. Heeft u zin om een keer een pluimpje te slaan, kom gerust langs voor een gratis proefles of stuur een mail naar secretariaat@svspes.nl.

Yoga in Eexterveen
Op maandag- en donderdagavond wordt er in het Bewegingshuis yoga gegeven van 18.45-19.45 uur.
Heeft u interesse? Kom gerust eens langs voor een gratis proefles. Er zijn yogamatten aanwezig. Warme sokken (met antislip) en een badhanddoek/deken zijn handig om mee te nemen. Ook mannen zijn van harte welkom!

Korfbal
Op woensdagavond wordt er weer buiten getraind van 18.00-19.00 uur (welpen t/m D-jeugd) op het trainingsveld in Eexterveen. De C’s trainen van 18.15-19.15 uur en de senioren van 20.00-21.00 uur. Nieuwsgierig geworden? Kom langs en doe mee met een gratis proefles!

Peutergym
Wij willen graag weer starten met een nieuwe peutergroep op de vrijdagmiddag van 14.00-14.45 uur.
Peutergym is voor sporters in de dop van 2 tot 4 jaar. Vanaf 4 jaar kan er worden aangesloten bij de bestaande gymlessen.
Deze kleintjes hebben wel veel aandacht nodig, het kan zijn dat u als ouder of verzorger mag blijven bij de gymles. Als u interesse heeft, horen we dat graag via secretariaat@svspes.nl.

Jeugdsoos Eexterveen

Op de vrijdag van 19,00 uur tot 21.30 is er jeugdsoos! Dit is voor jongeren vanaf de basisschool tot 18 jaar.

Om de Groep 8 erbij in te betrekken is ook deze jeugd welkom op de laatste vrijdag van de maand!  Er is geen entree maar wel een kleine bedrage voor drinken en lekkers. Er kan een bijdrage gevraagd worden bij activiteiten.
Jullie zijn allen welkom en wil je iemand uit andere dorpen meenemen zijn ook zij welkom.
Zijn er vragen bel of app 06-157240930
Graag zien we jullie!
Rik Meertens en Janny van Asselt

Koningsspelen / Sponsorloop  

De sponsorloop ten behoeve van Stichting Hartekind was een groot succes. De kinderen hebben veel rondjes gelopen op het sportveld in Eexterveen. Mede dankzij de hulp van de studenten van het Alfa College werden de stempelkaarten vlot afgetekend. 

Helaas zijn nog niet alle sponsorgelden ingeleverd op school. Wilt u deze meegeven aan uw zoon/dochter? 

Iedereen hartelijk dank voor de inzet tijdens de sponsorloop en sponsors, hartelijk dank !

Dag Eexterveeners,

Mijn naam is Gerald Abbring en samen met mijn partner (Yvonne Wouterse) zijn we precies een jaar geleden aan het Koffielaantje 19 (voormalig huis van René Vos) in Eexterveen komen wonen. 

Mijn naam is dus Gerald Abbring, 45 jaar, en geboren en getogen in Haren. Van beroep ben ik accountmanager en ik bied mijn klanten en relaties oplossingen om vloeren schoon te krijgen met behulp van schrob/zuig en veeg/zuigmachines. Mijn klanten zijn industriële klanten zoals bv. een Avebe, IMS Logistsics, parkeergarages, etc. Op mijn 30e ben ik van Haren verhuisd naar Assen en heb daar een woning gekocht in Kloosterveen. Destijds dacht ik met 5 jaar wel weer weg te zijn, maar mede door de crisis is dit 15 jaar geworden. Mijn droom was altijd om in een klein dorpje te gaan wonen omdat ik verwachtte daar nog de gezelligheid, het gemoedelijke en “het campinggevoel” te hebben. In Assen is dat toch een heel stuk minder en zeker in een nieuwbouwwijk als Kloosterveen, waar redelijk veel verloop is, is het vaak stug.
Nadat we het huis te koop hadden gezet, en deze binnen een week verkocht was, werd het pas echt spannend. Waar zullen we heen? Diverse plekken hebben we gehad, maar waar het oog als eerste op viel bekeken we pas als laatste. Koffielaantje 19 in Eexterveen. Het was liefde op het eerste gezicht en ook het contact met René en Mirella was direct goed. Gastvrij als ze waren mochten we altijd langs komen, de schilders een rondje door het huis laten doen, etc. Het voelde meteen goed. Nadat we dan ook definitief in Eexterveen gingen wonen, ervaren we pas echt hoe leuk het is. Iedereen staat open voor een praatje, is even vriendelijk en bereid je te helpen. Een voorbeeldje: Voor mijn verjaardag had ik mijzelf getrakteerd op een mooie grote en zware picknickbank. Deze was haast niet te tillen en we hadden hem maar in de garage gezet. Even later krijg ik een appje, “heb je nog een kraan nodig om die picknickbank over het huis te tillen?”. Nou misschien lukt het ons als mijn ouders er vanavond zijn, antwoorde ik. We komen vanavond wel even langs, komt goed! kreeg ik terug. En ja hoor, s ´avonds kwamen Rene en Jos en hielpen even de picknickbank naar achteren te brengen. Fantastisch !!!
Kortom, na 1 jaar Eexterveen zijn we nog steeds super enthousiast en blij dat we de keuze hebben gemaakt om hier te gaan wonen. Waar we kunnen dragen we ook graag ons steentje bij om samen er iets moois van te maken.
Mijn naam is Yvonne Wouterse, 39 jaar, en ik ben geboren en getogen in Tiel, de Betuwe. In het dagelijks leven ben ik 4 dagen per week werkzaam op kantoor bij Renewi in Hoogeveen. Hier ben ik customer service medewerker en doe voornamelijk klantencontacten afhandelen per telefoon, mail, etc. In mijn vrije tijd ben ik met van alles en nog wat bezig rondom en in het huis. Mijn hobby’s zijn onze twee Franse buldoggen Joey en Bindy, vakantie, lezen, koken en thuis lekker bezig zijn in de tuin.
In 2015 ben ik dus gaan samenwonen met Gerald in Assen. Dit was voor mij een hele stap aangezien ik mijn baan opgezegd had en dus “helemaal’ naar het noorden ging verhuizen. Ik had een baan gevonden bij Virol in Scheemda en dat was dus ook van het ene uiterste in het andere uiterste. In het begin moest ik heel erg wennen aan de Groningse en Drentse accenten, maar intussen kan ik me daarin mijn weg wel vinden en versta ik het wel aardig. Niet dat ik het zelf kan spreken want dat klink niet….Nadat ik een keertje thuis kwam van mijn werk vroeg Gerald hoe het ging, of ik al wel een beetje gewend was en of het me beviel. Volmondig zei ik ja, want ik had mijn weg wel aardig gevonden in Assen. Mooi zegt hij want ik wil verhuizen…. Pardon ??? alweer dacht ik nog… Ja, hij wou naar een klein dorpje want dat leek hem gezellig. In het begin moest ik dan ook erg wennen aan het idee, maar nu dat we hier al weer een jaar wonen heb ik echt wel het gevoel van, heerlijk!! Wat een rust, wat een ruimte, wat een vrijheid. Het is nog steeds net of ik op vakantie ben. Iedereen is ook erg vriendelijk en gezellig. Maken een babbeltje als je elkaar tegen kom tijdens de hondjes uitlaten of als je gewoon buiten ben. Ook een keertje naar de dorpsborrel of het toneel is aan te raden. Erg gezellig en af en toe kan het ook erg laat worden. Gezelligheid kent geen tijd….
Na 1 jaar Eexterveen kan ik zeggen, wat een leuk en gezellig dorp met erg vriendelijke mensen! Ik ben blij dat ik hier mag wonen.

Jan’s praotie.

Het beste Drents.

Wanneer je op Eexterveen geboren bent, ben je een Eextervener maar ook een Drent en dat blijf je je hele leven, waar ter wereld je ook woont.
Maar beste mensen die nu op Eexterveen wonen en er niet zijn geboren, wees gerust, jullie zijn nu ook allemaal Eexterveners en Drenten.
Waor komstoe vot? Van Eexterveen zeg je dan; en als rechtgeaarde Eextervener zeg je er ook nog achteraan: ik ben er geboren en getogen.
Nu wonen/woonden niet veel Eexterveners in de verre wijde wereld.
Er zijn er die korte of lange tijd in het buitenland stage hebben gelopen. Vele Eexterveners hebben hun dorp verlaten en wonen elders in Drenthe of Nederland en van maar 1 persoon weet ik, dat die echt naar het buitenland is geëmigreerd.
Maar als al deze personen weer terug op Eexterveen komen, spreken ze weer hun vertrouwde Eexterveense dialect. En dat dialect is Drents!
Het dialect zoals je die van je vader en moeder hebt geleerd. Ja, en dan kan er wel een beetje verschil in uitspraak ontstaan. Komt je vader/moeder van de Groninger kant dan zal je wat Groninger invloeden hebben en komt je vader/moeder van de Drentse kant, ja, dan zitten er wat meer Drentse accenten in.
Helaas spreekt lang niet iedereen meer het dialect waarmee hij/zij is opgegroeid. Sterker nog ook mensen die met het dialect zijn opgegroeid spreken tegen hun kinderen en onbekenden in het z.g. algemeen beschaafd Nederlands. (voor zover zij het zelf kunnen).
Maar daar is wel wat aan te doen.
We hebben in Drenthe het “Huus van de Taol”, de stichting voor het stimuleren van het gebruik van het Drents. Het Huus van de Taol vindt het Drents erg waardevol als cultureel historisch bezit en propagandeert het Drents in al zijn geledingen.
Een voorbeeld hiervan is ondermeer het geven van een cursus Drentse Taol en Cultuur.
Als ik mij niet vergis is er al in 1992 in Eexterveen een cursus “Drents” in het Eexterveense dialect gegeven. Dat kon, omdat de cursus door enkele inwoners in het Eexterveens was vertaald.
Maar reeds ver voordat het ‘Huus van de Taol’ werd opgericht heeft Geert Kocks al een “Woordenboek van de Drentse dialecten” samengesteld.
Ook een aantal Eexterveners hebben hieraan hun medewerking verleend.
In “Zinnig”, het Drentse Tiedschrift, 2e jaorgang nummer 6, onder het hoofdstuk “Wild”, wordt nog een Eexterveens voorbeeld uit dat woordenboek aangehaald.
Ik wil deze column eindigen met een citaat van het Huus van de Taol.
Citaat: “We krijgen regelmatig de vraag wat nu het beste Drents of het mooiste Drents of het echte Drents is. Het is een kwestie van smaak en daarover kan gewist worden. Tja, en het beste of het echte Drents? Het Drents van Ruinen is niet beter dan dat van Eexterveen” einde citaat.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.

Verschijningsdata Eexterveense Courant

De Eexterveense Courant verschijnt op de volgende data (wijzigingen voorbehouden) 6 mei, 20 mei, 10 juni, 24 juni en de laatste voor de zomervakantie op 8 juli. 

 Eexterveen geeft geen krimp

Wilt u de film ook zien?

Op zondag 19 mei om 10.30 uur wordt de film opnieuw vertoond. U bent van harte welkom in de filmzaal van Dorpscentrum Eexterveen.