Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


De agenda is vernieuwd en volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. Ook alle sportactiviteiten van SPES staan hierin vermeld. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

16 januari 2019            Bijeenkomst VIB's
17 januari 2019            Huiskamer koffieochtend
24 januari 2019            Huiskamer koffieochtend
28 januari 2019            De EC komt vandaag weer uit

Bericht van de redactie

In deze eerste Eexterveense Courant van 2019 het schema van de dorpsborrels voor dit jaar, de korfbalwedstrijden en weer een mooi verhaal van Ewwert. Verder nog nieuws van de VIB’s en Naoberschap en de Kameleon heeft de blokhut geplaatst. Dat en nog veel meer in deze editie.

Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant).

Dorpsfeest 2019

Het dorpsfeest wordt gehouden op 22 en 23 juni (vanaf 17 juni straatversiering)
De optocht van de versierde wagens is op 22 en 23 juni 2019.
Opgave en mogelijk thema wordt nog bekendgemaakt, ideeën zijn ook welkom. 
Verzoek aan de Buurten: wij willen graag een buurt aanspreek punt (een persoon, man of vrouw of allebei). Graag doorgeven aan het volgende mail adres karmann@kpnmail.nl
Best buurten laat je horen geef ons ideeën!
Ook jullie ideeën kunt u sturen naar karmann@kpnmail.nl

Belangrijk bericht voor alle ouderen van 55 jaar en ouder

Afgelopen donderdag 10 januari was de koffiemorgen goed bezocht. Aankomende donderdag, 17 januari, staat een presentatie van de historische vereniging op het programma. De inloop begint om 9.30 uur. De presentatie zal om ongeveer 10 uur beginnen. De presentatie bestaat uit verschillend beeldmateriaal, wat zal worden vertoond op groot scherm. Wij hopen u komende donderdag te mogen begroeten in het dorpscentrum.

De Schooltuin

De schooltuin zal binnenkort ook aangelegd moeten worden en er komt een Kas. (wie heeft er nog een kas staan en wil deze wel ter beschikking stellen?) Tevens zoeken wij begeleiders die vrijwillig de schoolkinderen willen begeleiden bij de aanleg en het inzaaien van de groenten. Aanmelden bij vereniging Dorpsbelangen Jan.vos@wxs.nl 

De teller staat nu op 3 aanmeldingen we zoeken een groepje van 6 a 7 personen voor de begeleiding.

Sponsoring bankjes en fruitbomen

Dorpsbelangen is bezig met het herinrichten van het evenementen terrein achter het dorpscentrum. Inmiddels is er door vrijwilligers heel veel werk verzet. Het terrein is voorzien van drainage, bomen gekapt, lantaarnpalen geplaatst en gras ingezaaid. In het voorjaar zullen er fruitbomen en bankjes geplaatst worden. Wilt u een bankje sponseren a € 50.00 per stuk dan stellen wij dat zeer op prijs . Op het betreffende bankje komt een plaatje met uw naam en datum. Fruitbomen kunnen ook gesponsord worden a € 35.00 per stuk. Deze bomen kunnen dienen als geboorte of herinneringsboom. Aan de boom komt een koperen plaatje met tekst te hangen. Onder de fruitbomen wordt bloemen mengsel ingezaaid. Ook komt er ruimte voor een school tuin waar leerlingen van de Kameleon onder begeleiding groente kunnen verbouwen en verkopen Wij hopen in de toekomst veel gebruik te kunnen maken van dit fraai ingerichte evenementen terrein.
Momenteel zijn er 2 bankjes gesponsord u kunt nog een bankje naar u zelf benoemen of naar een familie lid.

Korfbal
19 januari 2019
DWA/Argo - C2 Spes (E) C1 Vertrek 13.00 uur, aanvang wedstrijd 14.20 uur Ripperdahal, Hamrik 4, 9951JH Winsum

20 januari 2019
Meko '74 1 - Spes (E) 1 Vertrek 9.30 uur, aanvang wedstrijd 10.45 uur Sport- & Wijkcentrum Koedijkslanden Gerard Doustraat 96, 7944HK Meppel

26 januari 2019

Burgemeester Lambershal Annen:
Spes (E) C1 - Thrianta C2 Vertrek 10.00 uur, aanvang wedstrijd 10.45 uur
Bewegingshuis Eexterveen:
Spes (E) D1 - DIO D1 Aanwezig 10.30 uur, aanvang wedstrijd 11.00 uur
Spes (E) E1 ZKC '19 E2 Aanwezig 9.30 uur, aanvang wedstrijd 10.00 uur

Ophalen afval in Eexterveen

Wellicht is het u opgevallen dat in Eexterveen op 2 verschillende dagen de containers geleegd worden. 
Wilt u weten wanneer uw container geleegd wordt, raadpleeg dan de afvalwijzer via deze link Hier kunt u ook aangeven dat u graag een melding ontvangt in uw mailbox. Ook kunt u een app downloaden op uw smarthphone of tablet. Hier kunt u ook aangeven of u een melding wilt ontvangen over de dag dat de container geleegd wordt.

Wilt u liever een jaaroverzicht? Deze kunt u raadplegen en downloaden via de onderstaande links. Wijzigingen voorbehouden.
Dorpsstraat / Koffielaantje / Kruisweg Eexterveen 
Menweg / Zandvoorterweg

De afvalkalender zal niet meer in de EC geplaatst worden. 

't Klein Genoegen

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15:00 – 22:00
Donderdag 12:00 – 22:00
Vrijdag 12:00 – 22:00
Zaterdag 12:00 – 22:00
Zondag 12:00 – 22:00

Wij zijn gesloten op zondag 27 januari.

Oud & Nieuw:
Wat was het een gezellige dag, nacht en ochtend. Er zijn overdag veel oliebollen en appelflappen gegeten. De avond begon met een vreugdevuur. De grote kerstboom en vele andere kerstbomen moesten het ontgelden. Langzaam kwamen de mensen binnen druppelen. Rond 5 uur in de ochtend gingen de laatste gasten vrolijk naar huis. Bedankt allemaal voor de gezellig dag, nacht en ochtend!

Dorpsborrel:
Vanaf januari is de prijs voor de dorpsmaaltijd verhoogd naar €10,00. De volgende dorpsborrel is op vrijdag 8 februari.

(wanneer u klikt op het logo bij dit artikel, dan komt u automatisch op de website uit)

Kameleon Nieuws

De ouderraad van de Kameleon heeft een bijdrage gevraagd bij het Rabofonds van de Rabobank voor het realiseren van een blokhut bij de school. Deze blokhut wil de school gebruiken voor de opslag van diverse materialen zoals het speelgoed dat gebruikt wordt in de groepen 1 en 2. Het verzoek is gehonoreerd en op
7 januari jl is de blokhut geplaatst ! De blokhut staat tussen de BSO-ruimte en de school in. Hiervoor moest wel de tafeltennistafel worden verplaatst. Naast de Rabobank willen we iedereen bedanken die het plaatsen van de blokhut mogelijk heeft gemaakt.

VIB Eexterveen

Op woensdag 16 januari 2019 is onze eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar 2019. De heer Hendrik Arends komt vertellen over de jacht. Deze avond zijn de partners ook uitgenodigd. We hopen dat jullie allen aanwezig kunnen zijn. Deze avond begint om 19.45 uur in het Dorpscentrum. 
Het bestuur

Jaarprogramma VIB's

Het jaarprogramma 2019 is bekend. De hieronder genoemde data staan vermeld in de agenda op www.eexterveen.com

16 januari 2019, Hendrik Arends, lid Jachtcombinatie Eexterveen, over de jacht
20 februari 2019, Jaarvergadering en Sjaak van Iwaarden over ongediertebestrijding
20 maart 2019, Remedica, voorlichtingsavond met als thema "Kom in beweging"
17 april 2019, Martine Hopman van Stichting Welzijn
15 mei 2019, BBQ bij fam. Sloots
18 september 2019, Baukje de Ruiter over zwerfkatten en gastgezinnen
16 oktober 2019, Eéndagsbestuur
20 november 2019, Filmavond
18 december 2019, Doe-avond voor de kerst

Aanvang 19.45 uur in Dorpshuis 't Achterhoes

Naoberschap Eexterveen

Een gezellige start in het nieuwe jaar bij de Huiskamerkoffieochtend in het Dorpscentrum: afgelopen donderdag waren er zo’n 18 koffiedrinkers!

Vanaf 9:30u staat de koffie klaar, maar later aansluiten is ook prima. Iedereen die zin heeft om anderen te ontmoeten is op donderdag van harte welkom tot 11:30 uur.
Een kop koffie of thee kost bij de Huiskamerkoffieochtend € 1,- Mocht het vervoer naar het dorpscentrum een probleem zijn, neem dan even contact met ons op dan wordt vervoer geregeld.
1 x per maand is er in de Huiskamer een thema. Dan zal er bij de koffie aan een bepaald onderwerp aandacht worden besteed door iemand die er iets meer over kan vertellen.
Komende donderdag (17 januari) zullen Otto Meertens en Gina Hoving van de Historische Vereniging Eexterveen aan de hand van oude foto’s verhalen vertellen over Eexterveen.

Verder vanuit de Naoberhulp een oproepje:
Wie zou het leuk vinden om gezamenlijk te koken en te eten en om dat eerst een keer te proberen op een nader te bepalen dag in de week? We zoeken hiervoor 3 jongere dorpsgenoten tussen 11 en 14 jaar én 3 oudere inwoners van Eexterveen die het leuk vinden om te (leren) koken en daarna met elkaar te eten.
Zin in? Geef naam + de dagen in de week door dat je kunt. De bedoeling is om binnenkort voor de eerste keer af te spreken. Aanmelden kan via onze brievenbus in het dorpscentrum, telefonisch of per mail naar appelhofannelies@gmail.com

De Naoberhulp is telefonisch bereikbaar via 06-21221432. Mocht de telefoon niet direct beantwoord worden spreek dan naam en telefoonnummer in zodat wij terug kunnen bellen. Vragen voor Naoberhulp mogen ook aan ons persoonlijk of via onze brievenbus in het dorpscentrum doorgegeven worden.
Groet en tot ziens!
Annelies Appelhof en Willeke Roos
06-21221432

Volk,

Veul zegen in t naaijoor,dat zeden wai vrouger, tou wai as kinder baj de femilie en de buren langes gungen om heur t naaijoor aof te winnen.
Laoter veraanderde dat in gelukkig naaijoor of de beste wensen. Ewwert wenst je dan ook aalmaol ook een goud en gezond 2019..
Het naaijoor lopen gung vrouger wat aans as tegenwoordig, de vrouwlu wazzen de haile dag in hoes om de naaijoorlopers te ontvangen,en de manlui luipen bai t pad.. Het gung in aale buurten niet altied geliek, mor baj ous, een buurt van een stuk of vief hoezen, gungen de vrouwen s aovends ook met, men gung dan met mekoor langs aale hoezen ,dan dronk men overaal eerst kovvie met kouk en aole wieven en dan een poor zeupies, met knieperies, rollegies en joskouken, dan gung men gauw noor t volgend hous en door begunde het aalmaol weer opnaai, en zo gung t deur tot ze aale hoezen had hadden. Men har vrouger niet zoveul hapies en snacks as tegenwoordig, zo kreeg men wel es een zoere heering of een stukkie worst

De stemming steeg noormaote het laoter was beheurlijk, en dan gebeurde het vaok dat buren die nooit veul zeden, begunden te veurdraogen,dat muiken waj as kinder dan met vanachter de bedstee deuren
Der wazzen mannen die zoveul hoezen hebben muzzen die dag, dat ze soms twai keer doen , dat is dronken wadden.

Het Nedersaksisch, woor het Eexterveens ook under vaalt, en dat praot wot van de Grunneger Wadden, tot under in Gelderland , In dit groot gebied praot ze natuurluk niet aalmaol geliek, mor kuj het verschil van plaots tot plaots, hou gering ook, wel heuren ai goud oplet. Zo is der al een groot verschil in de streektaol van de plaotsen rond om Eexterveen, misschien bin ai t nie met mai ains,mor door zuw t dan een aaner maol over hebben. Tot dan,

Ewwert.

Toneelvereniging TOG

Zon, strand, zee, bingo, barbecueën, (over)spelletjes… en dat allemaal in de maand maart in uw eigen Dorpscentrum. Echt waar? Jazeker, maar dan wel door de leden van T.O.G. die de komedie “Tent” voor u opvoeren. U bent van harte welkom op:

- Woensdag 27 februari om 14.00 uur: voor de ouderen van Eexterveen en omstreken

- Vrijdag 1 maart om 20.00 uur: voor alle donateurs en fans

- Zaterdag 2 maart om 20.00 uur: voor alle donateurs en fans

- De datum voor de kinderuitvoering wordt nog bekend gemaakt.

Stichting Dorpscentrum Eexterveen


2018 is omgevlogen en wat is er veel gebeurd in en om het Dorpscentrum: moderne toiletten, een nieuwe keuken en bar, een mooi aangelegd terras, zonnepanalen en natuurlijk nieuwe beheerders. Nog even en het is alweer een jaar geleden dat het Dorpscentrum officieel werd geopend….

We zijn nog niet klaar met klussen en opknappen. Ook in de afgelopen maanden is er door een aantal vrijwilligers hard gewerkt: tegelen, schilderen en voorbereidingen treffen voor het evenemententerrein. Wij zijn heel blij met al die vrijwilligers (dat wordt wel eens te weinig gezegd).

Wilt u ook komen helpen met de laatste klussen in het Dorpscentrum (en ja, die zijn er nog steeds!) of op het evenemententerrein? Elke helpende hand is welkom! Maakt niet uit of het ochtend, middag of avond is. Stuur een mail naar stichtingdorpshuis@eexterveen.com en we plannen u in.

Noteer deze data alvast in uw agenda:

Woensdag 6 maart: jaarvergadering

Vrijdag 15 maart: de première van de docufilm ‘Eexterveen geeft geen krimp’

Verhuisbericht

Dag Eexterveners,
Wij hebben 29 jaar met heel veel plezier in het dorp gewoond,
maar gaan nu verhuizen. Ons nieuwe adres:

Rudi en Gré van der Veen
Westerstraat 178
7811 MV Emmen
Tel. 0591-573669
Tel. Rudi 06 26374552
Tel.Gré 06 45530360
Email ruvgrv@gmail.com
Tevens bedanken we voor alle donateurschappen.

Hartelijke groeten Rudi en Gré

Verschijningsdata Eexterveense Courant

De Eexterveense Courant verschijnt op de volgende data (wijzigingen voorbehouden),28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart,
8 april, 22 april, 6 mei, 20 mei, 10 juni, 24 juni en de laatste voor de zomervakantie op 8 juli. 

Afvalkalender Aa en Hunze

Voor de data van het ophalen van het afval kunt u de afvalwijzer raadplegen. 

Glas kunt u inleveren in de glasbak aan de Zandvoorterweg. Graag IN de glasbak deponeren en niet op de bak of ernaast. Het plaatsen van glas en ander materiaal naast de glasbak levert gevaar op, voor uzelf maar ook voor anderen, denk hierbij aan kinderen die langs lopen of dieren. Alvast bedankt voor uw medewerking.
Uw kleding en batterijen kunt u ook in Eexterveen inleveren. Op de parkeerplaats, ingang aan de Zandvoorterweg, staan kledingcontainers. De opbrengst van de kleding komt ten goede aan de Kameleon.
In de school kunt u tijdens schooltijden de volgende zaken inleveren: batterijen, plastic doppen, leeg schrijfgerij.