Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


De agenda is vernieuwd en volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. Ook alle korfbalwedstrijden staan hierin vermeld. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

29 november 2018      Koffie ochtend
30 november 2018      SPES Sinterklaasfeest
6 december 2018       Koffieochtend en inloop uur digitale hulp
10 december 2018     Volgende editie van de EC

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant veel informatie over het dorp, de korfbalwedstrijden, informatie over ons Partnerdorp, Naoberhulp en nog veel meer. En, hebben alle kinderen hun schoentje al gezet bij het Dorpscentrum? 
Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant). De volgende EC verschijnt op 10 december a.s. 

Voortgang glasvezel

46 mensen/gezinnen in Eexterveen hebben zich inmiddels aangemeld voor glasvezel en dat is een kleine 25% van alle inwoners. Voor het hele gebied zit de aanmelding op dit moment op 18%.
De voortgang van deze percentages zijn te volgen op https://www.glasvezelbuitenaf.nl/deelgebied/noordoost%20drenthe/ en af te lezen op de thermometer voor ons dorpscentrum.

We vragen middels deze oproep in de EC de aandacht voor uw aanmelding. Wij denken dat het er gewoon nog niet van gekomen is, want we missen een heel aantal mensen waarvan we weten dat ze jonge schoolgaande/studerende kinderen hebben, zelfstandig- of van huis uit werkend zijn, agrarisch ondernemer zijn etc. En wij kunnen ons eigenlijk niet zo goed voorstellen dat deze dorpsgenoten níet de voordelen zien van een optimale internetverbinding voor nu en voor de toekomst.

We raden u aan om een bezoek te brengen aan https://helloworldglasvezel.nl/ om een vergelijk te maken tussen de aanbieders. Heeft u behoefte aan persoonlijk advies, dan kunt u terecht bij één van de lokale verkopers, bijvoorbeeld EP uit Gieten of DVC uit Annen.

Verder zijn er nog inloopbijeenkomsten in de buurt zie voor het overzicht ook deze link.

Wat ons betreft is solidariteit het sleutelwoord van deze campagne, gun uzelf en ook uw medebewoners een snelle internetverbinding.

Meldt u aan voor 17 december en doe mee.

Namens Dorpsbelangen Eexterveen en buurtambassadeurs,
Jan Roelof Vos, Karel van Klaveren, Erik Stoffers, Martijn van Klaveren, Jos Meertens, Egbert Hoving, Marleen Hoving, Bertus Botterblom, Irma de Boer, Rik Klok, Roald Schippers, Gert-Jan Jonker, Marcel Weggemans en Hilko Bruins

Dorpsfeest 2019

De datum is vastgesteld in de week van 17 tot en met 23 juni 2019
De optocht van de versierde wagens is op 22 en 23 juni 2019.
Opgave en mogelijke thema word nog bekend gemaakt. Ideeën zijn ook welkom. 
Verzoek aan de Buurten. Wij willen graag een buurt aanspreekpunt (een persoon/man/vrouw of allebei). Graag doorgeven aan het volgende mailadres karmann@kpnmail.nl
Ook jullie ideeën kunt u sturen naar karmann@kpnmail.nl

Allerlei zaken op en rond Eexterveen

OUD en Nieuw 2018-2019
Dorpsbelangen is voornemens om voor de kinderen die de basisschool bezoeken een evenement te organiseren. Dit is op 31 december achter het Dorpscentrum. Wie nog mooie ideeën heeft kan zich melden bij Roald Schippers tel 0654713419.
De Schooltuin.
De schooltuin zal binnenkort ook aangelegd moeten worden en er komt een Kas (wie heeft er nog een kas staan en wil deze wel ter beschikking stellen) Tevens zoeken wij begeleiders die vrijwillig de schoolkinderen willen begeleiden bij de aanleg en inzaaien van de groenten. Aanmelden bij vereniging Dorpsbelangen Jan.vos@wxs.nl
Bladbakken
Dorpsbelangen heeft bladkooien beschikbaar, deze bestaan uit 4 hekken en 4 palen. Als u een bak in uw buurt wilt plaatsen dan kunt u zich melden bij een van de bestuursleden.
(Martijn van Klaveren voor coördinatie tel 0598 468652)
SPONSERING BANKJES EN FRUITBOMEN.
Dorpsbelangen is bezig met het herinrichten van het evenementen terrein achter het dorpscentrum. Inmiddels is er door vrijwilligers heel veel werk verzet. Het terrein is voorzien van drainage, bomen gekapt, lantaarnpalen geplaatst en gras ingezaaid. In het voorjaar zullen er fruitbomen en bankjes geplaatst worden. Wilt u een bankje sponseren a € 50.00 per stuk dan stellen wij dat zeer op prijs .
Op het betreffende bankje komt een plaatje met uw naam en datum. Fruitbomen kunnen ook gesponseerd worden a € 35.00 per stuk. Deze bomen kunnen dienen als geboorte of herinneringsboom. Aan de boom komt een koperen plaatje met tekst te hangen. Onder de fruitbomen wordt bloemen mengsel in gezaaid. Ook komt er ruimte voor een school tuin waar leerlingen van de Kameleon onder begeleiding groente kunnen verbouwen en verkopen Wij hopen in de toekomst veel gebruik te kunnen maken van dit fraai ingerichte evenementen terrein.

Partner dorp Gellersen.
Dorpsbelangen Eexterveen is in het najaar van 2017 benaderd door het bestuur van Dorpsbelangen Gellersen in Duitsland. Gellersen is een klein dorpje vlakbij Hamelen. Het verzoek is te komen tot samenwerking en uitwisseling van ideeën. In het voorjaar hebben enkele leden van Dorpsbelangen Gellersen ons dorp bezocht. Wij hebben veel verteld hoe hier alles in z´n werk gaat zoals bouw starterswoningen, aanleg dorpsommetje, herinrichten van het evenementen terrein, aankoop door het dorp van het dorpshuis en café en bouw van seniorenwoningen. Het is niet alleen bij praten gebleven we hebben ook een rondrit gemaakt met de veentaxi en de historische vereniging heeft veel verteld over de belevenissen door de jaren heen. Men was zeer onder de indruk. Het was een geslaagde dag. In oktober l.l. hebben 7 leden van Dorpsbelangen Gellersen bezocht. We zijn vorstelijk onthaald en veel gezien en besproken. Gellersen is een klein dorp met ongeveer 200 inwoners. Er staan veel mooie vakwerkhuizen. Er moet in Gellersen nog veel van de grond komen maar men is enthousiast en blij met de samenwerking. Twee kleine dorpen op weg naar de toekomst waar leefbaarheid, begrip voor elkaar en samen werking hoog in het vaandel staan.

---

Korfbal
1 december 2018
Burg. Lambershal in Annen:
Spes (E) C1 – Rodenburg/OWK/Sparta (Ze) C2
Vertrek 10.00 uur, aanvang wedstrijd 10.45 uur

Bewegingshuis Eexterveen:
Spes (E) D1 – Noordenveld D1
Aanwezig 10.30 uur, aanvang wedstrijd 11.00 uur
Spes (E) E1 Thrianta E2
Aanwezig 9.30 uur, aanvang wedstrijd 10.00 uur

2 december 2018
Burgemeester Lambershal in Annen
Spes (E) 1 – KIOS (R) 4
Vertrek 10.40 uur, aanvang wedstrijd 11.10 uur

8 december 2018
Noordenveld C2 – Spes (E) C1
Vertrek 10.05 uur, aanvang wedstrijd 11.15 uur
De Hullen, Ceintuurbaan Zuid 6, 9301HX Roden

KIOS (R) D1 – Spes (E) D1
Vertrek 11.30 uur, aanvang wedstrijd 12.45 uur
Buddingehof, Dijkhuizen 66b, 7961AM Ruinerwold

Elko E1 – Spes (E) E1
Vertrek 11.30 uur, aanvang wedstrijd 12.45 uur
De Brug, Zondervanstaat 3, 7916PW Elim

9 december 2018
KIA 1 – Spes (E) 1
De Slenken, H. Tillemaweg 63B, 7957CD De Wijk
Vertrek 11.45 uur, aanvang wedstrijd 13.00 uur

IJsvereniging Eexterveen

Onze jaarvergadering zal worden gehouden op donderdag 13 december 2018
In het Dorpscentrum. Aanvang 20.00 uur

Agenda:

1. Opening door de Voorzitter

2. Ingekomen stukken

3. Mededelingen

4. Notulen jaarvergadering 2017

5. Jaarverslag 2018

6. Verslag penningmeester 2017

7. Verslag kascommissie 2017

8. Bestuur aangelegenheden

9. Rondvraag

10. Sluiting

 ieders aanwezigheid wordt op prijs gesteld 

't Klein Genoegen

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag en Dinsdag    Gesloten

Woensdag   15:00 – 22:00
Donderdag   12:00 – 22:00
Vrijdag         12:00 – 22:00 
Zaterdag      12:00 – 22:00 
Zondag        12:00 – 22:00 

Wij zijn gesloten op zondag 9 december en 24 t/m 30 december.

(wanneer u klikt op het logo bij dit artikel, dan komt u automatisch op de website uit)

Er komen steeds meer kinderen langs met prachtige versierde schoenen, ook worden er leuke liedjes gezongen. Sinterklaas kapoentje is wel de topper. De schoen kan t/m 28 november gebracht worden, voorzien van naam en leeftijd.

Dorpsborrel

De dorpsborrel is tot nu toe een groot succes. Om teleurstelling te voorkomen, is het handig om je vroegtijdig op te geven. De volgende dorpsborrel is op vrijdag 14 december.

VIB Eexterveen

Woensdag 12 december 2018 is onze volgende bijeenkomst. Deze avond gaan we in het dorpscentrum Kerststukken maken.
Meenemen een scherpmesje en een kniptang. Wij hopen dat jullie allen aanwezig kunnen zijn.
Kosten van deze avond € 17.50
Deze avond begint om 19.45 uur in het Dorpscentrum.
Het bestuur

Stichting Dorpscentrum Eexterveen

Zondag hebben we veel dorpsgenoten gezien op de gezellige winterfair. Maar ook bezoekers uit de omgeving genoten van al het lekkers en leuks voor Sinterklaas en kerst. Bedankt verkopers en bezoekers voor dit geslaagde evenement!

Schilders en opruimers gezocht

De toiletten in het dorpshuisgedeelte worden vernieuwd. Daar wordt door een aantal vrijwilligers hard aan gewerkt. Daar zijn wij heel blij mee. Nu zoeken we nog schilders; dorpsgenoten die met een kwast of roller ’t Achterhoes willen helpen verfraaien. Heeft u een paar uurtjes over? Maakt niet uit of het ochtend, middag of avond is. Veel handen maken licht werkt! Daarnaast zoeken we nog mensen die willen helpen met opruimen. Na het zware kluswerk blijven er zaken over die (netjes) opgeruimd moeten worden. Stuur een mail naar stichtingdorpshuis@eexterveen.com en we plannen u in.

Naoberhulp Eexterveen

Bij de koffieochtenden (bij het Huiskamerproject Koffieochtend op donderdagmorgen) zijn weer een aantal nieuwe koffiedrinkers aangeschoven voor een kop koffie en/of een vraag voor Marcel. Mooi en bovendien gezellig!
Vanaf 9:30u staat de koffie klaar, maar later aansluiten is ook prima. Iedereen die zin heeft om anderen te ontmoeten is van harte welkom tot 11:30 uur. We hopen op een verdere uitbreiding van bezoekers die het leuk vinden om samen met anderen even een bakkie te doen. Een kop koffie of thee kost tijdens de koffieochtend € 1,- Mocht het vervoer naar het dorpscentrum een probleem zijn, neem dan even contact met ons op dan wordt vervoer geregeld.
Vanaf januari komt er 1 x per maand een thema-koffieochtend. Dan zal er bij de koffie aan een bepaald onderwerp aandacht besteed worden door iemand die er iets meer over kan vertellen. Op 17 januari 2019 start de Historische vereniging met mooie verhalen aan de hand van oude foto’s uit Eexterveen.

Marcel Weggemans heeft zijn inloop uur voor digitale hulp gekoppeld aan de koffieochtend, hij is de komende periode om de week aanwezig. Dorpsbewoners met vragen over telefoon, computer, tablet of televisie kunnen zonder afspraak bij hem binnenlopen in het Dorpscentrum. Op verzoek komt Marcel ook bij dorpsbewoners thuis langs. Sommige mensen willen hem er dan graag iets voor geven, terwijl andere mensen zijn hulp juist inroepen omdat het gratis is en zij de kosten bij een bedrijf niet kunnen of willen betalen. Naoberhulp wil hierbij opmerken dat aan Marcel, bij een bezoek aan huis, een vrijwillige bijdrage gegeven mag worden.

Vanuit de Naoberhulp een oproepje:
Wie zou het leuk vinden om gezamenlijk te koken en te eten en om dat eerst een keer te proberen op een nader te bepalen dag in de week? We zoeken hiervoor 3 jongeren tussen 11 en 14 jaar én 3 oudere inwoners van Eexterveen die het leuk vinden om te (leren) koken en daarna met elkaar te eten.
Zin in? Geef naam + de dagen in de week door dat je kunt. De bedoeling is om in het nieuwe jaar voor de eerste keer af te spreken. Aanmelden kan via onze brievenbus in het dorpscentrum, telefonisch of per mail naar appelhofannelies@gmail.com

De Naoberhulp is telefonisch bereikbaar via 06-21221432. Mocht de telefoon niet direct beantwoord worden spreek dan naam en telefoonnummer in zodat wij terug kunnen bellen. Vragen voor Naoberhulp mogen ook aan ons persoonlijk of via onze brievenbus in het dorpscentrum doorgegeven worden.
Groet en tot ziens!
Annelies Appelhof en Willeke Roos
06-21221432

Jan’s praotie.

Naoberhulp.

In het Dagblad van het Noorden las ik onlangs dat een uitvaart vereniging 100 jaar bestond. Dat werd daar gevierd met een feestje.
Ja waarom niet; de meeste leden van die vereniging halen die leeftijd immers niet.
Aanleiding voor de oprichting was dat ze af en toe de lijkwagen leenden uit een buurdorp.
Dat was hun eigenlijk te min en dus werd in 1918 een lijkwagenvereniging opgericht.
Tot die tijd werd de kist nog vervoerd op een boerenkar of platte wagen.
Maar dat was dan ook de enige vernieuwing op dit gebied van begraven en overlijden.
De andere rituelen zoals aanzeggen, afleggen, het dragen van de kist en het verzorgen van eten en drinken gebeurden daar tot het begin van de 50tiger jaren van de vorige eeuw nog op de manier zoals het vroeger in Drenthe gewoon was. Via Naoberhulp.
Wisten jullie dat dat in Eexterveen ook zo gebeurde.
De naobers zorgden er voor dat een overledene netjes werd gekist en bij de gemeente werd aangegeven. Maar ook voor andere werkzaamheden konden de nabestaanden op de naobers rekenen.
Dat gebeurde automatisch; iedere naober deed wat van hem/haar werd verwacht.
Toen in 1922 in Eexterveen een begrafenisvereniging werd opgericht verdwenen deze naoberplichten langzamerhand.
Maar nu, alles herhaalt zich in een leven, is er in Eexterveen weer een Noaberschap (let op de schrijfwijze) in het leven geroepen.
“Naoberschap, aandacht voor elkaar zonder wederkerigheid”
Een prachtig initiatief.
In de loop der jaren zijn de smid, de kapper en de bakker, de stelmaker, de rijwielhersteller en taxibedrijf alsmede de kruidenier uit het dorp verdwenen.
Maar als je nu, noodgedwongen, geen boodschappen kunt doen of daarbij hulp nodig hebt,
kun je via de noaberschap een beroep doen op een mede inwoner.
Als je tv, computer of tablet rare kuren heeft is dat heel erg lastig en dan is het fijn dat een deskundige naober je even kan helpen. En…….de koffieochtenden zijn altijd heel gezellig.
Nog niet geweest, toch eens doen! Mooi initiatief dames.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.

Verschijningsdata Eexterveense Courant

De Eexterveense Courant verschijnt op de volgende data (wijzigingen voorbehouden), 26 november, 10 december. In 2019 op 14 januari,
28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april,
6 mei, 20 mei, 10 juni, 24 juni en de laatste voor de zomervakantie op 8 juli. 

Afvalkalender Aa en Hunze

Hieronder vindt u de ophaaldata van het afval voor de komende weken.
De afvalkalender wordt door de redactie via mijnafvalwijzer.nl in de EC gezet. 

Glas kunt u inleveren in de glasbak aan de Zandvoorterweg. Graag IN de glasbak deponeren en niet op de bak of ernaast. Het plaatsen van glas en ander materiaal naast de glasbak levert gevaar op, voor uzelf maar ook voor anderen, denk hierbij aan kinderen die langs lopen of dieren. Alvast bedankt voor uw medewerking.
Uw kleding en batterijen kunt u ook in Eexterveen inleveren. Op de parkeerplaats, ingang aan de Zandvoorterweg, staan kledingcontainers. De opbrengst van de kleding komt ten goede aan de Kameleon.
In de school kunt u tijdens schooltijden de volgende zaken inleveren: batterijen, plastic doppen, leeg schrijfgerij.