Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


De agenda is vernieuwd en volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. Ook alle korfbalwedstrijden staan hierin vermeld. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

14 november 2018   Inloopavond Glasvezel
15 november 2018   Koffie ochtend
20 november 2018   Inloopavond Glasvezel
21 november 2018   VIB bijeenkomst
22 november 2018   Koffieochtend en inloop uur digitale hulp
25 november 2018   Winterfair
26 november 2018   Volgende editie van de EC

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant veel informatie op en over het dorp, de VIB’s hebben weer een bijeenkomst, het onderhoud van de bomen gaat van start, je schoentje zetten in het Dorpscentrum en nog veel meer !

Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant). De volgende EC verschijnt op 26 november a.s.

Inloopbijeenkomst Glasvezel

14 en 20 november 2018

Deze inloopbijeenkomsten zijn speciaal voor mensen die zich nog niet hebben aangemeld.
Goed om te weten zijn onderstaande punten:
• De meeste mensen betalen onder de streep niets extra’s vergeleken met de huidige situatie.
• U heeft wél de voordelen van glasvezel.
• Glasvezel buitenaf is een volledig open netwerk waar alle dienstaanbieders zich op kunnen aansluiten.
• U kunt een abonnement afsluiten voor een jaar en daarna besluiten of u doorgaat met glasvezel of niet, ook kunt u dan wisselen van dienstaanbieder.
• Glasvezel buitenaf en RE-NET beschikken over een bewezen goed netwerk.
• Glasvezel buitenaf en DGC hebben beide een Facebookpagina waarop we u dagelijks op de hoogte houden.
We hopen jullie allemaal te zien op 14 of 20 november in ons dorpscentrum in Eexterveen (vanaf 19.30 uur)
Namens Dorpsbelangen Eexterveen en buurtambassadeurs
Jan Roelof Vos, Karel van Klaveren, Erik Stoffers, Martijn van Klaveren, Jos Meertens, Egbert Hoving, Marleen Hoving, Bertus Botterblom, Irma de Boer, Rik Klok, Roald Schippers, Gert-Jan Jonker, Marcel Weggemans, Hilko Bruins

Dorpsfeest 2019

De datum is vastgesteld in de week van 17 tot en met 23 juni 2019
De optocht van de versierde wagens is op 22 en 23 juni 2019.
Opgave en mogelijke thema word nog bekend gemaakt. Ideeën zijn ook welkom. 
Verzoek aan de Buurten. Wij willen graag een buurt aanspreekpunt (een persoon/man/vrouw of allebei). Graag doorgeven aan het volgende mailadres karmann@kpnmail.nl
Ook jullie ideeën kunt u sturen naar karmann@kpnmail.nl

Allerlei zaken op en rond Eexterveen
De schooltuin zal binnenkort ook aangelegd moeten worden,  en er komt een Kas (wie heeft er nog een kas staan en wil deze wel ter beschikking stellen) Tevens zoeken wij begeleiders die vrijwillig de school kinderen willen begeleiden bij de aanleg en inzaaien van de groenten. Aanmelden bij vereniging Dorpsbelangen Jan.vos@wxs.nl

Bomen Onderhoud

De aannemer, Roel Timmerman b.v., gaat met de snoei en vel werkzaamheden aan de bomen te Oud Anneveen, Spijkerboor, Nieuw Annerveen en Eexterveen tot en met de Hilte starten. De meeste bomen worden gesnoeid enkele worden gekapt. Er zal ook worden herplant. Herplant wordt in het seizoen 2019-2020 uitgevoerd.

Planning
De werkzaamheden zullen naar verwachting 6 weken in beslag nemen (of zoveel langer of korter als de werkzaamheden duren). De werkzaamheden starten vanaf 7 november.

Werkwijze
De aannemer start met snoeiwerkzaamheden. Er wordt gestart in Spijkerboor. Vanuit Spijkerboor wordt er eerst richting Oud Annerveen gewerkt. Vervolgens wordt er vanuit Spijkerboor richting de Hilte gewerkt.
Het vellen van bomen start in week 49 (vanaf 3 december), dit volgt de snoei werkzaamheden.

Onderhoudsplannen
De bomen onderhoudsplannen kunt u raadplegen op de gemeentelijke website www.aaenhunze.nl/bomenonderhoud, knop deelgebied 3.

Veiligheid
Wij vragen uw begrip voor de hinder en overlast die het werk met zich mee zal brengen. Voorts vragen we u ook rekening te houden met de risico’s die de inzet van zwaar materieel met zich meebrengt. Wilt u voertuigen buiten het werkbereik zetten en kinderen en huisdieren bij het werk vandaan houden?

Snoeihout
Al het vrijkomende snoeihout is verkocht aan de aannemer en kan daarom door de gemeente niet beschikbaar worden gesteld.

---

Stremming Hunzeweg

Het volgende bericht van de gemeente  is ontvangen:

Via deze mail laat ik u weten dat we reparatie werkzaamheden aan de Hunzeweg in Nieuw Annerveen gaan uitvoeren. Zoals u gezien heeft is er schade aan de rijbanen van de Hunzeweg en de Dorpsstraat (Eexterveen) ten gevolge van veeninklinking door de afgelopen droge zomer. We hebben inmiddels een onderzoek gedaan naar de gevolgen van de inklinking en zetten de te nemen vervolgstappen nu op een rijtje.

Wat gaan we nu doen
Ter hoogte van de komgrens Nw Annerveen zit al een tijd een behoorlijke verzakking. We zien dat de verzakking ernstiger wordt en zullen een noodmaatregel gaan uitvoeren. Het asfalt ter hoogte van de verzakking wordt verwijderd en het gedeelte wordt aangevuld met straatklinkers. Eventuele verzakkingen kunnen we dan vrij eenvoudig herstellen.
De werkzaamheden, die namens de gemeente uitgevoerd worden door Wegenbouwbedrijf De Wilde BV uit Groningen, vinden plaats vanaf maandag 12 november tot en met woensdag 14 november 2018.

Stremming
Tijdens de werkzaamheden wordt de rijbaan gestremd voor het doorgaande verkeer. Vanuit de richting Spijkerboor of vanuit de richting Eexterveen zijn de woningen bereikbaar. Fietsers kunnen langs het werkvak door de berm lopen.

Omleidingen
Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via Anner- en Eexterveenschekanaal.

Overlast
De uitvoering geeft voor de dorpen en de direct aanwonenden enige overlast. We doen ons best om de overlast zo kort mogelijk te laten zijn. Langs het wegvak staan zogenaamde vooraankondigingsborden die het doorgaande verkeer attenderen op de afsluiting. De diverse hulpdiensten zijn van de afsluiting op de hoogte.

Vragen
Heeft u nog vragen over dit bericht of over de komende uitvoering? Neemt u dan gerust contact op met Theo Kroeze van het team Ruimtelijk beheer. 

Yoga op maandagavond gaat door!
Vanaf maandag 12 november wordt er gestart met yoga op de maandagavond van 18.45-19.45 uur in het Bewegingshuis. Kom gerust eens langs voor een gratis proefles.

Vertrouwenspersoon
Binnen sportvereniging SPES is Vino Timmerman aangesteld als Vertrouwenspersoon. Dit staat vermeld in ons SPES-beleid. Zodra de website van SPES klaar is, zal de functie- en taakomschrijving van de Vertrouwenspersoon hierop vermeld gaan worden.
Wilt u het document alvast inzien? Het is op te vragen via de mail bij het secretariaat (secretariaat@svspes.nl).

Tennis
De tennisbaan is door een aantal enthousiastelingen onder handen genomen. Onze hartelijke dank hiervoor. Momenteel ziet de tennisbaan er beter uit. De komende tijd zullen we de tennisbaan verder op orde maken.
Leden van SPES mogen gebruik maken van de tennisbaan. Onlangs is de tennisbaan voorzien van een slot. Degene die wil tennissen, kan de sleutel afhalen bij onze penningmeester. We zijn voornemens om in het voorjaar een tennistoernooi te organiseren.

VIB Eexterveen

Bijeenkomst VIB

Woensdag 21 november 2018 is onze volgende bijeenkomst. Deze avond komt de heer Hendrik Arends, lid van de jachtcombinatie. Hij komt ons vertellen over de jacht.
Wij hopen dat jullie allen aanwezig kunnen zijn.
De mannen zijn ook uitgenodigd
Deze avond begint om 19.45 uur in het Dorpscentrum. Het bestuur

Kameleon nieuws

Sparen voor de school.

U kunt nog steeds sparen voor onze school. Tot en met dinsdag 20 november 2018 kunt u bij de Jumbo in Gieten en Zuidlaren nog sparen voor de school. Spaart u ook nog voor ons mee? Een schoolpunt kan op drie manieren aan school worden toegekend:

• De punten kunnen in de display in de hal van de school 

• De punten kunnen in de display in de winkel (alleen in Gieten, let op de juiste school display!)

• De punten kunnen worden ingevoerd via de Jumbo Sparen voor je School app of via  www.jumbosparenvoorjeschool.nl

Stichting Dorpscentrum Eexterveen

De mooie leilinden die voor ons mooie dorpscentrum staan, zijn gesponsord door Jakob Speelman. Hartelijk dank daarvoor Jaap!

Schilders gezocht

De toiletten in het dorpshuisgedeelte worden vernieuwd. Daar wordt door een aantal vrijwilligers hard aan gewerkt. Daar zijn wij heel blij mee. Nu zoeken we nog schilders; dorpsgenoten die met een kwast of roller ’t Achterhoes willen helpen verfraaien. Heeft u een paar uurtjes over? Maakt niet uit of het ochtend, middag of avond is. Veel handen maken licht werkt! Stuur een mail naar stichtingdorpshuis@eexterveen.com en we plannen u in.

Winterfair: zondag 25 november

Komt u shoppen op de gezellige winterfair op zondag 25 november? Van 11.00 tot 16.00 uur kunt u Sinterklaas helpen met cadeautjes uitzoeken. Of zelf leuke aankopen doen voor de kerstdagen. Er is ook veel lekkers te koop. Zo spekt de soosjeugd de pot door chocoladeletters te verkopen. En de stichting bakt knieperties en spekkedikken. We organiseren ook een verloting met leuke artikelen. We zien u graag, want er is nog heeeeeeel veeeeeel meer: #speelgoed #kerststukjes #thee #worsten #vogeltaarten #miniatuurauto #jam #decoraties #sieraden #chocola #munten #kerstkaarten #winterstukjes #lichtjes #snert #boeken #verloting #bier #kerstballen

't Klein Genoegen

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag en Dinsdag    Gesloten

Woensdag   15:00 – 22:00
Donderdag   12:00 – 22:00
Vrijdag         12:00 – 22:00 
Zaterdag      12:00 – 22:00 
Zondag        12:00 – 22:00 
Op maandag en dinsdag zijn we wel geopend voor geplande activiteiten en verenigingen.

Wij zijn gesloten op zondag 9 december en 24 t/m 30 december.

(wanneer u klikt op het logo bij dit artikel, dan komt u automatisch op de website uit)

Sinds kort hebben we een eigen website: www.kleingenoegen.nl, neem gerust een kijkje.

Tijdens de openingstijden van het Dorpscentrum is de ruilbibliotheek ook open ! Heeft u nog boeken waar u niets meer mee doet? Romans, thrillers, boeken voor de jeugd of reisboeken? Deze kunt u inleveren in de bibliotheek. En misschien ziet u wel een leuk boek voor uzelf in de kast staan.

Je mag je schoen komen zetten in ’t Klein Genoegen. Dit kan je eigen schoen zijn, een zelfgemaakte schoen of een versierde schoen. De mooiste schoen krijgt een speciaal cadeautje van de Sint en zijn Pieten in zijn/haar schoen
Graag je schoen voorzien van naam en leeftijd.

Dorpsborrel

De dorpsborrel is tot nu toe een groot succes. Om teleurstelling te voorkomen, is het handig om je vroegtijdig op te geven. De volgende dorpsborrel is op vrijdag 14 december.

Naoberhulp

De dagen worden korter, het is vroeg donker en we zijn meer in huis. Daardoor zien we misschien niet altijd dat er in de buurt iemand een helpende hand nodig heeft. Maar ook voor wie hulp nodig heeft: durf te vragen, het is fijn als we juist ook in de donkere dagen om elkaar denken!
De koffieochtenden bij het Huiskamerproject Koffieochtend op donderdagmorgen beginnen al aardig ingeburgerd te raken. Vanaf 9:30u staat de koffie klaar, maar later aansluiten is ook prima! Iedereen die zin heeft om anderen te ontmoeten is van harte welkom tot 11:30 uur. We hopen op een uitbreiding van bezoekers die het leuk vinden om samen met anderen even een bakkie te doen. Afgelopen week was er onder andere een boeiend gesprek n.a.v. gevonden stenen die twee personen mee hadden genomen. Een kop koffie of thee kost tijdens de koffieochtend € 1,- Mocht het vervoer naar het dorpscentrum een probleem zijn, neem dan even contact met ons op.
Ook Marcel Weggemans heeft zijn inloop uur voor digitale hulp. Hij combineert zijn inloop uur met de koffieochtend op de donderdag en is de komende periode om de week aanwezig. Dorpsbewoners met vragen over telefoon, computer, tablet of televisie kunnen zonder afspraak bij hem binnenlopen in het Dorpscentrum. Op verzoek komt Marcel ook bij dorpsbewoners thuis langs. Sommige mensen willen hem er dan graag iets voor geven, terwijl andere mensen zijn hulp juist inroepen omdat het gratis is en zij de kosten bij een bedrijf niet kunnen of willen betalen. Naoberhulp wil hierbij opmerken dat aan Marcel, bij een bezoek aan huis, een vrijwillige bijdrage gegeven mag worden.
De Naoberhulp is telefonisch bereikbaar via 06-21221432. Mocht de telefoon niet direct beantwoord worden spreek dan naam en telefoonnummer in zodat wij terug kunnen bellen. Vragen voor Naoberhulp mogen ook aan ons persoonlijk of via onze brievenbus in het dorpscentrum doorgegeven worden.
Groet en tot ziens!
Annelies Appelhof en Willeke Roos
06-21221432

Bedankt

Hallo medebewoners,
Wij willen graag iedereen bedanken voor alle kaarten en cadeautjes die wij hebben ontvangen voor de geboorte van Yanna!
Groetjes,
Roelof, Mariet en Yanna Koops

Jan’s praotie.

Nieuw terras.

We hebben, wat het weer betreft, wel een hele bijzondere zomer gehad
Juli/Augustus waren wel heel erg heet maar ook de meimaand was een maand met een temperatuur die hoger was dan normaal.
De natuur ontplofte zo wat; het groen vloog omhoog en sommige bomen en planten bloeiden maar even omdat ze niet gewend waren aan de warmte om die tijd.
In Eexterveen zag ik het weekend voor Pinksteren mannen druk in de weer bij ’t Klein Genoegen.
Nee, niet om bier te drinken, ja na afloop wellicht, maar ze waren in de weer met zand en stenen.
Vrijwilligers legden daar een terras aan. De zwetende jongens hadden, zo te zien, haast.
Waarom hadden ze zo’n haast, waarom moest deze klus zo snel geklaard? Enig idee.
Ja, dat kwam uit tijdens de Pinksterdagen.
Martijn en Wietske hadden al vroeg de stoelen buiten gezet en de parasols, of was er toen nog maar een, gehesen.
De mannen die zo hadden gezwoegd, hadden geluk.
Het was stralend weer met de Pinksterdagen, dus “rokjes dag”.
En jawel hoor in de loop van de dag werd het terras steeds meer bevolkt door mooie, jonge dames die het, zo te zien, erg warm hadden.
Eigen belang dus van die straatleggers? Ik denk het wel. Ze zaten stiekem stilletjes in een hoek van het terras te genieten van al dat moois.
Nu, harde werkers, het was jullie gegund hoor!
Ja, het terras voor het gebouw maakt het geheel toch af en er is vanaf het begin goed gebruik van gemaakt. Stel dat die er niet was geweest deze zomer…..
Het geheel, het restaurant ’t Klein Genoegen, het Dorpscentrum en het Achterhoes zijn met elkaar wel een heel mooi geheel geworden.
Dit dank zij de immer actieve inwoners van Eexterveen en de stimulerende werking die uitgaat van de Vereniging Dorpsbelangen kon er iets groots tot stand worden gebracht.
Een gebouw dat het dorp verdient en waar Eexterveen trots op mag zijn. Proficiat.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.

Verschijningsdata Eexterveense Courant

De Eexterveense Courant verschijnt op de volgende data (wijzigingen voorbehouden), 26 november, 10 december. In 2019 op 14 januari,
28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april,
6 mei, 20 mei, 10 juni, 24 juni en de laatste voor de zomervakantie op 8 juli. 

Afvalkalender Aa en Hunze

Hieronder vindt u de ophaaldata van het afval voor de komende weken.
De afvalkalender wordt door de redactie via mijnafvalwijzer.nl in de EC gezet. 

Glas kunt u inleveren in de glasbak aan de Zandvoorterweg. Graag IN de glasbak deponeren en niet op de bak of ernaast. Het plaatsen van glas en ander materiaal naast de glasbak levert gevaar op, voor uzelf maar ook voor anderen, denk hierbij aan kinderen die langs lopen of dieren. Alvast bedankt voor uw medewerking.
Uw kleding en batterijen kunt u ook in Eexterveen inleveren. Op de parkeerplaats, ingang aan de Zandvoorterweg, staan kledingcontainers. De opbrengst van de kleding komt ten goede aan de Kameleon.
In de school kunt u tijdens schooltijden de volgende zaken inleveren: batterijen, plastic doppen, leeg schrijfgerij.