Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


De agenda is vernieuwd en volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. Ook alle korfbalwedstrijden staan hierin vermeld. De agenda wordt  regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

31 oktober 2018           Start korfbaltraining in de zaal
1 november 2018         Koffie ochtend en inloopuur digitale hulp
2 november 2018         Herfstavond SPES Kinderclub
6 november 2018         Informatieavond wooncomplex Zandvoorterweg
9 november 2018         VIB Winterfair Hardenberg
10 november 2018       Sint Maarten viering
ZONDAG 11 november 2018   Volgende editie van de EC

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant een mooie column van Ewwert, nieuws van de Historische Vereniging, Stichting Kardeel en Glasvezel. Ook informatie over de woningen aan de Zandvoorterweg. Dat en nog veel meer in deze EC. 

Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant). Let op, de volgende EC verschijnt éénmalig op een zondag, namelijk 11 november (en niet op 12 november !

Dorpsfeest 2019

De datum is vastgesteld in de week van 17 tot en met 23 juni 2019
De optocht van de versierde wagens is op 22 en 23 juni 2019.
Opgave en mogelijke thema word nog bekend gemaakt. Ideeën zijn ook welkom. 
Verzoek aan de Buurten. Wij willen graag een buurt aanspreekpunt (een persoon/man/vrouw of allebei). Graag doorgeven aan het volgende mailadres karmann@kpnmail.nl
Ook jullie ideeën kunt u sturen naar karmann@kpnmail.nl

Allerlei zaken op en rond Eexterveen

• De schooltuin zal binnen kort ook aangelegd moeten worden en er komt een Kas (wie heeft er nog een kas staan en wil deze wel ter beschikking stellen?) Tevens zoeken wij begeleiders die vrijwillig de schoolkinderen willen begeleiden bij de aanleg en inzaaien van de groenten. Aanmelden bij vereniging Dorpsbelangen Jan.vos@wxs.nl
• De Leilindes zijn geplaatst voor het centrum en worden 9 november officieel onthuld.
• Dorpsbelangen gaat 3 november een tegenbezoek afleggen aan partner dorp Gellersen Duitsland

Bericht van de gemeente in verband met de bladbakken:

De bladbakken worden weer geplaatst in het dorp!
Locaties
De bladbakken zullen weer worden geplaatst op de oude bekende locaties.
De bladbakken worden in week 44, na de herfstvakantie, geplaatst.
Afvoer
Aansluitend start Alescon met het ruimen van het blad in de bouwde de kom van de gemeente Aa en Hunze. In afwijking van voorgaande wordt zoveel mogelijk het blad geruimd voor de kerstdagen. Het is daarom niet aan te geven wanneer welk dorp wordt geruimd. De volgorde wordt bepaald door de hoeveelheid blad die er op dat moment in de straten ligt en is afhankelijk van de soort en grootte van de bomen.
Alléén het blad in de door de gemeente uitgezette bladbakken worden frequent geleegd! Bladbakken zijn alléén bedoeld voor blad, niet voor tuinafval zoals takken, coniferen en overige gerooide plantenresten! Door het gebruik van bladbakken is het aanbieden van blad in de berm niet meer toegestaan.

Sint Maarten

Sint Maarten, traditiegetrouw op 11 november. Maar, dat valt dit jaar op een zondag. Volgens gebruik zal het dan de dag er voor gevierd worden. Ook Dorpsbelangen heeft hierin aangegeven dat op zaterdag 10 november Sint Maarten in Eexterveen gevierd gaat worden.
De kinderen komen dus op zaterdagavond 10 november met hun versierde lampionnen en met mooie versjes langs de deur. 

Informatieavond kleinschalig wooncomplex Zandvoorterhof Eexterveen

Op 6 november 2018 zijn alle inwoners van Eexterveen en andere belangstellenden welkom in het Dorpscentrum aanvang : 19.30 uur.

Op de locatie aan de Zandvoorterweg, tegenover de starterswoningen is door VBM, samen met architect ir. Wim van Dijk en bouwkundig bureau MSW, een plan ontwikkeld voor 6 vrijstaande woningen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor senioren, waarbij het volledige woonprogramma op de begane grond aanwezig is. De bovenverdieping kan geheel naar inzicht van de kopers ingericht worden als slaapkamers/badkamer en/of hobby-bergruimte.
De woningen worden gesitueerd rond een royaal gemeenschappelijk hof waarin ook een natuurvijver is opgenomen.

Gezocht: vrijwilliger voor ophalen oud papier/oud ijzer
We zijn op zoek naar vrijwilligers (m/v) voor het ophalen van het oud papier en oud ijzer. Ben je 1 à 2 keer per jaar beschikbaar op een zaterdagmiddag en wil je ons hierbij helpen, stuur dan een mailtje naar secretariaat@svspes.nl
Iedere vrijwilliger ontvangt aan het einde van het jaar de nieuwe jaarplanning via de mail.

Peutergym
Sinds begin dit jaar is er peutergym op de vrijdagmiddag van 14.00 tot 14.45 uur in het Bewegingshuis in Eexterveen. Peutergym is voor sporters in de dop van 2 tot 4 jaar. Vanaf 4 jaar kan er worden aangesloten bij de bestaande gymlessen!
Deze kleintjes hebben wel veel aandacht nodig, het kan zijn dat u als ouder of verzorger mag blijven bij de gymles. Kom gerust eens met uw peuter langs voor een proefles.

Korfbaltraining
Vanaf woensdag 31 oktober is er weer korfbaltraining in het Bewegingshuis. Van 18.00-19.00 uur voor de welpen, de E's en de D's en van 19.00-20.00 uur voor de C's. Niet vergeten binnen schoenen mee te nemen. Vanaf 20.00 uur is er training voor senioren.

VIB Eexterveen

VIB Reiscommissie

Vrijdag 9 november gaan we de hele dag naar de Winterfair in Hardenberg. De entree is € 9,00 en voor 65+ is het € 5,00.
We zorgen ervoor dat men op tijd weer terug is voor de dorpsborrel. Voor meer informatie en /of opgave meld je of bij Aly 0652338527
of bij Tineke 0657841613.

Bijeenkomst VIB

Woensdag 21 november 2018 is onze volgende bijeenkomst. Deze avond komt de heer Hendrik Arends, lid van de jachtcombinatie. Hij komt ons vertellen over de jacht.
Wij hopen dat jullie allen aanwezig kunnen zijn.
De mannen zijn ook uitgenodigd
Deze avond begint om 19.45 uur in het Dorpscentrum. Het bestuur

Kameleon nieuws

Sparen voor de school.

Tot en met dinsdag 20 november kunt u bij de Jumbo in Gieten en Zuidlaren nog sparen voor de school. Spaart u ook nog voor ons mee? Een schoolpunt kan op drie manieren aan school worden toegekend:

• De punten kunnen in de display in de hal van de school
• De punten kunnen in de display in de winkel (let op de juiste school display!)
• De punten kunnen worden ingevoerd via de Jumbo Sparen voor je School app of via www.jumbosparenvoorjeschool.nl
Zowel de Jumbo in Gieten en Zuidlaren doen mee aan de actie.

Rabofonds

In de vorige edities heeft u kunnen lezen dat diverse verenigingen mee hebben gedaan aan de Clubkas campagne van de Rabobank. Maar, de Rabobank heeft ook het Rabofonds. De Rabobank Assen en Noord Drenthe doneert elk jaar een deel van haar winst in het Rabofonds. Uit dat fonds ontvangen tal van lokale projecten een bijdrage. Een speciale commissie, bestaande uit een aantal leden en medewerkers van de bank, beoordeelt elk kwartaal de aanvragen aan de hand van de criteria. In de derde ronde zijn 22 aanvragen ingediend waarvan 13 zijn gehonoreerd. De ouderraad van De Kameleon heeft namens de school gevraagd om een bijdrage voor een blokhut. Hier kan veel buitenspeelgoed in opgeborgen worden. Vanwege ruimtegebrek is hier geen ruimte voor en staat het zelfs in de schuur van een ouder opgeslagen. We hebben goed nieuws gekregen, ons verzoek voor een bijdrage is door het Rabofonds gehonoreerd. Hier zijn we ontzettend blij mee. We houden u op de hoogte van de voortgang van het plaatsen van de blokhut.

Weerbaarheidstraining

Er is een weerbaarheidstraining ontwikkeld om kinderen te begeleiden bij het fysiek en psychisch weerbaar worden. Dit wordt gedaan met behulp van o.a. mindfulness en kickboksen. De training wordt op een speelse manier gegeven en is toegankelijk voor elk kind. De trainingen worden elke donderdag (m.u.v. vakanties en feestdagen) van 16.00 uur tot 16.45 uur gegeven in MFC De Badde in Annerveenschekanaal en is geschikt voor kinderen t/m 12 jaar. De kosten bedragen 3 euro per keer of 10 lessen voor 27 euro. Opgave en meer informatie via dekleurenfabriek@gmail.com of 06-43013476

Cursus Reanimatie en AED

Op dinsdag 8 januari 2019 wordt er een nieuwe cursus Reanimatie + AED opgestart.

De cursus wordt in één avond gegeven.

Waar: Dorpscentrum Eexterveen.
Aanvang: 19.30 uur.
Kosten € 45,−

Wil je meedoen, geef je dan op bij Roelie Sloots tel: 853780, e-mail: Roelie1957@ziggo.nl

't Klein Genoegen

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag en Dinsdag    Gesloten

Woensdag   15:00 – 22:00
Donderdag   12:00 – 22:00
Vrijdag         12:00 – 22:00 
Zaterdag      12:00 – 22:00 
Zondag        12:00 – 22:00 
Op maandag en dinsdag zijn we wel geopend voor geplande activiteiten en verenigingen.

Sinds kort hebben we een eigen website: www.kleingenoegen.nl, neem gerust een kijkje.

Tijdens de openingstijden van het Dorpscentrum is de ruilbibliotheek ook open ! Heeft u nog boeken waar u niets meer mee doet? Romans, thrillers, boeken voor de jeugd of reisboeken? Deze kunt u inleveren in de bibliotheek. En misschien ziet u wel een leuk boek voor uzelf in de kast staan.

Dorpsborrel

Wij nodigen u van harte uit voor de dorpsborrel in het Dorpscentrum op vrijdag 9 november a.s. van 17.30 uur tot 19.00 uur. Wie wil kan vanaf 18.30 uur aanschuiven voor een gezamenlijke dorpsmaaltijd. De kosten voor deze avond zijn €7,50 voor een volwassene en €5,00 voor kinderen (excl. drankjes)

Aanmelden kan via het volgende nummer: 06 28832794 of 0598 769060

Historische Vereniging Eexterveen

Laatste familie Meinders vertrokken van Eexterveen.

Per 1 oktober zijn Roelof en Jantje Meinders vertrokken naar Gieten. Hiermee is er een eind gekomen aan vele generaties Meinders die gewoond hebben in Eexterveen. Voor zover bekend woonden er in 1689 al 2 gezinnen Meinders in Eexterveen.Zij woonden in het gedeelte noordelijk van de Zandvoorterweg.

Oorspronkelijk komt deze familie uit de gemeente Anloo, vermoedelijk uit Eext.

De familie heeft altijd actief aan het verenigingsleven deelgenomen, door de jaren heen kom je ook verschillende Meindersen tegen in de besturen van verschillende verenigingen.

De familie heeft land afgestaan ten gunste van de eerste school gelegen aan de Zandvoorterweg.

De verschillende gezinnen Meinders hebben gewoond op vele plaatsen in het dorp. Bijvoorbeeld op de plek waar de oude bomen opgegaan zijn in het Eexterveensche bos. In het Koffielaantje op nr 34 en nr. 26. En op verschillende adressen aan de Dorpsstraat.

Stichting Dorpscentrum Eexterveen

Bedankt stemmers van de Rabobank Clubkas Campagne! We nemen een bedrag van € 479,20 mee naar huis!

Vrijwilligers in oktober aan de slag
Na een aantal rustige maanden gaan we in oktober weer aan de slag met moderniseren en renoveren. Wilt u uw eigen centrum helpen verfraaien? Meld u dan als vrijwilliger via Janny, Marga, Gina, Jan Roelof of Rolina of stuur een mail naar: stichtingdorpshuis@eexterveen.com.

Winterfair: zondag 25 november
De R is in de maand en dus Sinterklaas en Kerstmis in aantocht. Daarom organiseren we in het Dorpscentrum een gezellige winterfair op zondag 25 november. Evenals voorgaande jaren zijn Eexterveeners die iets willen verkopen van harte welkom om zich aan te melden voor een tafel. Aanmelden kan bij Rolina Esschendal of via stichtingdorpshuis@eexterveen.com.

Van wie is deze jas?

Sinds maart/april hangt deze jas in het Dorpscentrum. 

Verhaal in het Eexterveens

Volk.
Al jaoren ben ik van plan om es een stukkie in de eexterveense kraant te schrieven en dan int Eexterveens, de streektaol die waj altied gebroekten as waj met mekoor pruiten.
Omdat het Nedersaksisch, woor dit Eexterveens ook tou beheurt dan ook erkenning kregen het; en toulaoten is in het Nederlands taolgebied, wil ik er nou met begunnen, ik heb jaoren leden ook al een schrieversnaom bedaacht, een naom die hail wat eexterveenster druigen.(droegen)
Dizze streektaol is niet altied zo makkelk te lezen, mor ik wait nou ook dat het schrieven er van ook niet metvaalt. Mien bedoeling was om aole woorden die haost nie meer gebroekt wodden weer noor veuren te haolen, mor door wil ik dan tussen haokies de vertaoling an geven.
Een taol die leeft en er zult aait (altijd) weer naaie woorden bajkommen, mor nie allain in de taol veraandert der veul, mor ook in de saomenstelling van de bevolking en dan ook in de naomen dai hier aait veurkwammen.
Zo heb ik leezen in het bouk Eexterveen al 500 jaar in beweging, dat sommige familienaomen, die veul mensken hadden en woor der deur de jooren hen hail veul van west bint, zo mor in ains verdwient. De naom Meinders kwam al in 1692 veur en is met het verhoezen van Roel en Jantje noor Gaitn opains verdwenen.
Je zult wel denken wat hef dit stukkie nou veur nut, nou dat zal ook wel niet zo groot wezen mor ik wil peberen om een klaaine bai draoge le levern an het instand hollen van het eexterveens,veur diegene dai het intresseert. Want zo*n vittug , vieftug joor leeden wazzen der olders die mainden dat heur kinder beter oet waren. As ze de kinder Nederlands leerden, en misschien is dat ook wel zo,mor ik heb er wel muite met as ze zeeden van Hollands praoten, want dat is ook ja een dialect.
Misschien tot een aander keer.
Ewwert.,

Reacties mogen verstuurd worden naar ec@eexterveen.com. Wie weet komt er dan nog een "aander keer". 

Inloopbijeenkomsten Glasvezel

14 en 20 november in Dorpscentrum Eexterveen

Op 23 oktober was de laatste informatie avond in Noordoost Drenthe, waar we wederom veel bewoners mochten ontvangen! Heb je de avonden gemist? Houd dan je brievenbus in de gaten. Afgelopen weekend heeft iedereen die niet aanwezig was op de avonden een informatiepakket ontvangen!
Het is nu tijd voor de lokale inloopbijeenkomsten.
Voor Eexterveen zijn deze gepland op 14 en 20 november, vanaf 19:30 uur in ons dorpscentrum. De uitnodiging voor deze inloopbijeenkomsten wordt deze week bezorgd.
Deze inloopbijeenkomsten zijn speciaal voor mensen die zich nog niet hebben aangemeld. Jullie kunnen vragen stellen over glasvezel en een aantal ambassadeurs vertellen waarom zij kiezen voor glasvezel.
Op deze avond zijn EP uit Gieten en de PC Service Shop (DVC) uit Annen aanwezig, deze kunnen de technische vragen beantwoorden die er zijn, verder is het mogelijk om bij één van deze lokale verkopers een abonnement af te sluiten.
Namens Dorpsbelangen Eexterveen en buurtambassadeurs
Jan Roelof Vos, Karel van Klaveren, Erik Stoffers, Martijn van Klaveren, Jos Meertens, Egbert Hoving, Marleen Hoving, Bertus Botterblom, Irma de Boer, Rik Klok, Roald Schippers, Gert-Jan Jonker, Marcel Weggemans, Hilko Bruins

Nieuws van stichting Kardeel Oktober 2018

Nieuwe valmatten voor het Bewegingshuis
Valmatten worden veelvuldig gebruikt in het bewegingshuis bij alle gymlessen. Door het intensieve gebruik ontstaat er slijtage waardoor het niet meer veilig is om de matten te blijven inzetten. Stichting Kardeel is daarom overgegaan tot de aanschaf van 10 nieuwe matten. Hiermee hopen we weer een hele tijd vooruit te kunnen.

Schilderwerk door de Hasselbraam
Afgelopen zomer heeft de Hasselbraam zich ingezet om al het houtwerk van het BSO/clubgebouw opnieuw te schilderen en daar waar nodig eerst te repareren. We zijn zeer blij met het prachtige resultaat!

Nieuwe deur & nieuw kozijn BSO/clubgebouw
Deur en kozijn aan pleinkant van het BSO/clubgebouw worden dit najaar vervangen. We hebben bouwbedrijf Pepping en Meertens bereid gevonden dit uit te voeren. Net als de reeds vervangen ramen aan de voorkant van het gebouw, wordt ook dit in kunststof uitgevoerd.

Stichting Kardeel zet zich voortdurend in om de accommodaties zo goed mogelijk te beheren. Mochten er vragen of opmerkingen zijn dan kunt u altijd een mail sturen aan kardeel@planet.nl en/of contact opnemen met 1 van de bestuursleden. We horen het graag.

Bestuur stichting Kardeel: Janke Klok, Harjo Hoiting, Evelien Ziengs, Jan Willem Klinkhamer, Annette Enter en Hennie de Jonge

Focussen

Mensen focussen zich op de dingen die niet goed gaan in plaats van zich te richten op de dingen die goed gaan. Van jongs af aan krijgen we die denkwijze mee. Jeugdjournaal, schooljournaal, krant, social media, enz. Wie zit er ook op te wachten om te lezen dat mevrouw Jansen, 80 jaar oud en met een rollator, vandaag boodschappen heeft gedaan, een oude vriendin is tegengekomen, zelfstandig geld heeft gepind en nu heerlijk met een bakkie voor de televisie zit. Toch zou dit bericht bij velen van ons een glimlach op ons gezicht toveren. Dit gunnen we iedereen. Maar ook vandaag zijn er weer mensen vanochtend vroeg van huis vertrokken en zullen daar nooit meer naar terug keren. Wat is er vandaag fout gegaan? Hoe zijn ze in die fatale situatie beland? Welke foute keuze hebben ze gemaakt of hoe zijn ze op het verkeerde moment op de verkeerde plek uitgekomen? Hun geliefden diep ongelukkig achterlatend. Geluk! Geluk zit in relaties. Geluk zit in wat je met elkaar deelt. Gek eigenlijk dat vaardigheden als kiezen en geluk op school als “bijvangst” wordt gezien. Er wordt geen les in gegeven. Gaandeweg doe je vaardigheden op. Of niet? En dan! We herinneren ons allemaal de situatie dat mama ja zei op de vraag; Mag ik een snoepje? Dan ging de snoeptrommel open en mocht je kiezen. Hmmm, die ene lekkere of toch dat zakje met 4 snoepjes. Kiezen, wat geeft de beste geluksbeleving. En dan gaat het los. Kiezen welke kleren je aan doet, wat je op woensdagmiddag gaat doen, welke sport, opleiding, partner, auto, hypotheek, verzekering…………………. Er komt geen eind aan. We kiezen tijdens de verkiezingen. Dit jaar gaat het meer dan ooit over geluk. Kiezen we tegen mensen die op zoek gaan naar betere omstandigheden, kansen voor hun kinderen en is dat  gelijk dan kiezen voor Nederland? Al sinds mensenheugenis zijn er mensen aan zwerven, op zoek naar geluk. Dat zit in ons. Hoe vaak is er ons niet gezegd; Als jij daar gelukkig van wordt, dan…..  Oorlogen, natuurrampen, dictaturen, van alles heeft ons doen laten zwerven. Hier zitten nazaten van de Jodenvervolging in Rusland en vluchtelingen van de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Kiezen om het beter te krijgen. Ergens een gelukkig bestaan op te bouwen. In mijn werk ben ik met een project in Bosnië Herzegovina in aanraking gekomen. Arm, geen grondstoffen en een lamgeslagen bevolking. Een oorlog van 1992-1995 heeft nog steeds invloed op het dagelijkse leven van nu. De ouders van toen zijn de grootouders van nu. De kinderen van toen zijn de ouders van nu. Je kunt het kind wel uit de oorlog halen maar haal je de oorlog ook uit het kind? Om deze mensen een impuls te geven is er met mbo scholen in Nederland een project opgezet om ze daar een boost te geven in het dagelijks bestaan. De achterliggende gedachte is dat er hoop moet zijn op een betere, kansrijke toekomst. Studenten van hier gaan op eigen kosten, € 550,-, daar aan de slag om een school, gehandicapteninstelling, buurthuis, oudereninstelling, enz. op te knappen zodat het weer leuk is om daarheen te gaan. Daarnaast zien onze jongeren gelijk dat het geluk niet in de nieuwste iPhone zit. Het gaat om kansen zien en benutten, je zegeningen tellen en ervaren dat delen je gelukkig laat voelen. U kunt ons volgen via de site www.outofarea.nl, project info, Noorderpoort. Lessen in geluk staat in elk geval op het rooster op de Noorderpoort. En kiezen? Ik wens u veel wijsheid op 17 maart.

Popke Tepper

Verschijningsdata Eexterveense Courant

De Eexterveense Courant verschijnt op de volgende data (wijzigingen voorbehouden), zondag !! 11 november, 26 november, 10 december. In 2019 op 14 januari, 28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 6 mei, 20 mei, 10 juni, 24 juni en de laatste voor de zomervakantie op 8 juli. 

Afvalkalender Aa en Hunze

Hieronder vindt u de ophaaldata van het afval voor de komende weken.
De afvalkalender wordt door de redactie via mijnafvalwijzer.nl in de EC gezet. 

Glas kunt u inleveren in de glasbak aan de Zandvoorterweg. Graag IN de glasbak deponeren en niet op de bak of ernaast. Het plaatsen van glas en ander materiaal naast de glasbak levert gevaar op, voor uzelf maar ook voor anderen, denk hierbij aan kinderen die langs lopen of dieren. Alvast bedankt voor uw medewerking.
Uw kleding en batterijen kunt u ook in Eexterveen inleveren. Op de parkeerplaats, ingang aan de Zandvoorterweg, staan kledingcontainers. De opbrengst van de kleding komt ten goede aan de Kameleon.
In de school kunt u tijdens schooltijden de volgende zaken inleveren: batterijen, plastic doppen, leeg schrijfgerij.