Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


De agenda is vernieuwd en volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. Ook alle korfbalwedstrijden staan hierin vermeld. De agenda wordt  regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

Bericht van de redactie

In deze Eexterveense Courant een nieuwe cursus Reanimatie en AED,  Sparen voor de school, Jan’s Praotie, Naoberhulp en nog veel meer. 

Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant). Let op, de EC verschijnt éénmalig op een zondag, namelijk 11 november (en niet op
12 november !)

Dorpsfeest 2019

De datum is vastgesteld in de week van 17 tot en met 23 juni 2019
De optocht van de versierde wagens is op 22 en 23 juni 2019.
Opgave en mogelijke thema word nog bekend gemaakt ideeën zijn ook welkom. 
Verzoek aan de Buurten. Wij willen graag een buurt aanspreekpunt (een persoon/man/vrouw of allebei). Graag doorgeven aan het volgende mailadres karmann@kpnmail.nl
Ook jullie ideeën kunt u sturen naar karmann@kpnmail.nl

Allerlei zaken op en rond Eexterveen

De werkzaamheden achter het dorpscentrum vorderen gestaag (het evenementen veldje) De lantaarnpalen zijn geplaatst. De drainage is aangebracht zodat we een droog veld krijgen. Het gras is gezaaid en komt al boven de grond. De fruitbomen worden binnenkort geplant en de strook met een rijk bloemenmengsel is al gezaaid.
De schooltuin zal binnenkort ook aangelegd moeten worden en er komt een Kas (wie heeft er nog een kas staan en wil deze wel ter beschikking stellen?)
De lei-lindes zijn geplaatst voor het centrum en worden binnenkort officieel onthuld.
Dorpsbelangen gaat 3 november een tegenbezoek afleggen aan partner dorp Gellersen Duitsland.

Rabobank Clubkas Campagne
Maandag 1 oktober jl. heeft SPES de cheque van € 207,92 (23 stemmen) in ontvangst mogen nemen. Iedereen bedankt voor het stemmen. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen voor het realiseren van een parcours voor buitenfitness. Ideeën zijn van harte welkom.

Extra avond yoga
Momenteel wordt er in het Bewegingshuis yoga gegeven op de donderdagavond van 18.45-19.45 uur door Thijs Lokhoff (Yoga- en meditatiecentrum Gasteren). Aangezien er voldoende belangstelling bestaat, kunnen we een 2e avond yoga aanbieden. Dit is mogelijk op maandag, ook van 18.45-19.45 uur.
Nieuwsgierig geworden? Meld u dan aan via secretariaat@svspes.nl of kom gewoon langs voor een gratis proefles. Er zijn yogamatten beschikbaar.

Korfbal

Alle uitwedstrijden vertrekken vanaf Dorpscentrum Eexterveen. Vervoer en scheidsrechter staat vermeld in de SPESiaal

Zaterdag 13 oktober 2018
DWA/Argo C2 Spes (E) C1 vertrek 10.45 uur, aanvang wedstrijd 12.00 uur
Kunstgrasveld Winsum, Wierdaweg 14b
Noordenveld D1 Spes (E) D1 vertrek 8.50 uur, aanvang wedstrijd 10.00 uur
Sportcomplex Roden, Borglaan 7
Vitesse (Be) E1 Spes (E) E1 vertrek 13.00 uur, aanvang wedstrijd 14.00 uur
Op Dreef Beilen, Eursingerweg 5

Zondag 14 oktober 2018
Spes (E) 1 Goorecht 2 aanwezig 10.30 uur, aanvang wedstrijd 11.00 uur
Sportcomplex Eexterveen

Zaterdag 20 oktober 2018
Elko E1 Spes (E) E1 vertrek 12.15 uur, aanvang wedstrijd 13.30 uur
Sportpark Elim, Garstensdijk 100

 

Wielervereniging DKS

Prijsuitreiking DKS jaar 2018:

Vrijdag 19 Okt is de prijsuitreiking over het
jaar 2018 voor alle categorieën. Dit zal plaatsvinden in het Dorpshuis te Eexterveen om 20:00 uur.
Met vriendelijke groet,
Het DKS bestuur.

VIB Eexterveen

Woensdag 17 Oktober 2018 is onze volgende bijeenkomst. Deze avond laten wij ons graag verrassen door het eendaags bestuur. Wij hopen dat jullie allen aanwezig kunnen zijn. Deze avond begint om 19.45 uur in het Dorpscentrum.
Het bestuur

VIB Reiscommissie
Vrijdag 9 november gaan we de hele dag naar de Winterfair in Hardenberg. De entree is € 9,00 en voor 65+ is het € 5,00.
We zorgen ervoor dat men op tijd weer terug is voor de dorpsborrel. Voor meer informatie en /of opgave meld je of bij Aly 0652338527
of bij Tineke 0657841613.

Kameleon nieuws

Sparen voor de school.

Van woensdag 3 oktober tot en met dinsdag 20 november ontvangen de klanten bij deelnemende Jumbo winkels een schoolpunt bij iedere € 10,00 aan boodschappen. Een schoolpunt kan op drie manieren aan school worden toegekend:

• De punten kunnen in de display in de hal van de school
• De punten kunnen in de display in de winkel (let op de juiste school display!)
• De punten kunnen worden ingevoerd via de Jumbo Sparen voor je School app of via www.jumbosparenvoorjeschool.nl
Zowel de Jumbo in Gieten en Zuidlaren doen mee aan de actie. Wilt u ook meesparen voor onze school?

Cursus Reanimatie en AED

Op dinsdag 8 januari 2019 wordt er een nieuwe cursus Reanimatie + AED opgestart.

De cursus wordt in één avond gegeven.

Waar: Dorpscentrum Eexterveen.
Aanvang: 19.30 uur.
Kosten € 45,−

Wil je meedoen, geef je dan op bij Roelie Sloots tel: 853780, e-mail: Roelie1957@ziggo.nl

't Klein Genoegen

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag en Dinsdag    Gesloten

Woensdag   15:00 – 22:00
Donderdag   12:00 – 22:00
Vrijdag         12:00 – 22:00 
Zaterdag      12:00 – 22:00 
Zondag        12:00 – 22:00 
Op maandag en dinsdag zijn we wel geopend voor geplande activiteiten en verenigingen.

Gesloten in de herfstvakantie
In de herfstvakantie zijn we gesloten van maandag 22 oktober t/m vrijdag 26 oktober. Vanaf 26 oktober zijn we weer open vanaf 17.00 uur voor diner. De geplande activiteiten/verenigingen gaan in deze week gewoon door.

Sinds kort hebben we een eigen website: www.kleingenoegen.nl, neem gerust een kijkje.

Tijdens de openingstijden van het Dorpscentrum is de ruilbibliotheek ook open ! Heeft u nog boeken waar u niets meer mee doet? Romans, thrillers, boeken voor de jeugd of reisboeken? Deze kunt u inleveren in de bibliotheek. En misschien ziet u wel een leuk boek voor uzelf in de kast staan.

Dorpsborrel

Wij nodigen u van harte uit voor de dorpsborrel in het Dorpscentrum op vrijdag 12 oktober a.s. van 17.30 uur tot 19.00 uur. Wie wil kan vanaf 18.30 uur aanschuiven voor een gezamenlijke dorpsmaaltijd. De kosten voor deze avond zijn €7,50 voor een volwassene en €5,00 voor kinderen (excl. drankjes)

Aanmelden kan via het volgende nummer: 06 28832794 of 0598 769060

Naoberhulp Eexterveen

Door een misverstand is in de vorige Eexterveense Courant geen bijdrage vanuit de Naoberhulp gekomen, excuus daarvoor en bij deze nog een beetje “oud” en meer nieuw nieuws!
Wij kijken met de aanwezigen terug op de leuke informatieve “Durf te vragen” avond van dinsdag 11 september jl. waar gastsprekers van Icare en Zorgbelang Drenthe een interessante bijdrage leverden over positieve gezondheid en hoe de inwoners van Eexterveen elkaar kunnen helpen. Annelies las een mooie column voor die in kopie op het prikbord in het dorpscentrum hangt. Vragen is niet altijd makkelijk maar weet dat het voor de ander fijn is om iets te geven, in welke vorm dan ook!
Na de koffiepauze zijn er een mooi aantal briefjes opgeplakt met vraag een aanbod. N.a.v. deze briefjes konden meteen al twee vragers en twee aanbieders met elkaar in contact worden gebracht. Tijdens de avond zijn er een paar briefjes met vragen opgehangen waar geen naam op stond. Graag komen wij in contact met de vraagsteller(s) zodat we hen een mogelijk aanbod aan kunnen bieden!
Wie niet bij de avond aanwezig kon zijn maar nog wel een vraag of aanbod door wil geven: dat kan aan ons persoonlijk, telefonisch via 06-21221432 of via een briefje in de brievenbus van Naoberhulp in de hal in het dorpscentrum.

Sinds donderdag 27 september is het Huiskamerproject Koffieochtend op de donderdagen van start gegaan. Er waren de eerste keer 8 mensen in het dorpscentrum aanwezig om samen koffie te drinken. Het werd een gemoedelijke ochtend waarbij allerlei thema’s ter sprake zijn geweest. Over kalende mannen, het gebruik van kraantjespotten en de laatste nieuwtjes van ver weg (artikel wat de aandacht trok in de krant) en dichtbij (lief en leed in het dorp).
Iedereen die zin heeft om anderen te ontmoeten is van harte welkom tot 11:30 uur. We hopen op een uitbreiding van bezoekers van 55+, die het leuk vinden om samen met anderen even een bakkie te doen. Zeker ook de mannen uit het dorp zijn van harte uitgenodigd! Vanaf 9:30u staat de koffie klaar, maar later aansluiten is ook prima!
Een kop koffie of thee kost tijdens de koffieochtend € 1,-

Marcel Weggemans is na de zomervakantie weer gestart met zijn wekelijks inloop uur voor digitale hulp. Hij combineert vanaf nu zijn inloop uur met de koffieochtend op de donderdag en is dus niet meer op de woensdagmiddag in het dorpscentrum aanwezig.
Dorpsbewoners met vragen over telefoon, computer, tablet of televisie kunnen zonder afspraak bij hem binnenlopen in het Dorpscentrum. Op verzoek komt Marcel ook bij dorpsbewoners thuis langs. Sommige mensen willen hem er dan graag iets voor geven, terwijl andere mensen zijn hulp juist inroepen omdat het gratis is en zij de kosten bij een bedrijf niet kunnen of willen betalen. Naoberhulp wil hierbij opmerken dat aan Marcel, bij een bezoek aan huis, een vrijwillige bijdrage gegeven mag worden.

I.v.m. veranderingen in onze werkagenda zijn wij gestopt met ons inloopspreekuur op de vrijdagmiddag. Afhankelijk van de wensen uit het dorp bekijken wij of we op een ander moment weer met een inloopspreekuur starten. Uiteraard is de Naoberhulp altijd telefonisch bereikbaar via 06-21221432. Mocht de telefoon niet direct beantwoord worden spreek dan naam en telefoonnummer in zodat wij terug kunnen bellen. Vragen voor Naoberhulp mogen ook aan ons persoonlijk of via onze brievenbus in het dorpscentrum doorgegeven worden.
Groet en tot ziens!
Annelies Appelhof en Willeke Roos
06-21221432

Glasvezel / supersnel internet

In de vorige EC hebben jullie kunnen lezen dat het glasvezel traject van start gaat. Om jullie zo goed mogelijk te informeren worden er een 10 tal voorlichtingsbijeenkomsten gegeven. Ons advies aan jullie is om één van deze avonden te bezoeken.

Namens Dorpsbelangen Eexterveen en de buurtambassadeurs

Clubkas Rabobank

Veel leden van de bank hebben een stem uitgebracht tijdens de Rabobank Clubkascampagne. De onderstaande verenigingen hebben hier ook aan meegedaan en kregen een cheque uitgekeerd met het daarop vermelde bedrag.

Vereniging Dorpsbelangen kreeg 26 stemmen goed voor 235,40 euro;
Dorpscentrum Eexterveen kreeg 53 stemmen goed voor 479,12 euro;
Sportvereniging SPES kreeg 23 stemmen goed voor 207,92 euro;
Wielervereniging DKS kreeg 12 stemmen, goed voor 108,48 euro;
Toneel TOG kreeg 10 stemmen, goed voor 90,40 euro

Verschijningsdata Eexterveense Courant

De Eexterveense Courant verschijnt op de volgende data (wijzigingen voorbehouden), 29 oktober, zondag !! 11 november, 26 november, 10 december. In 2019 op 14 januari, 28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 6 mei, 20 mei, 10 juni, 24 juni en de laatste voor de zomervakantie op 8 juli. 

Jan’s praotie.

Seniorenwoningen.

Zullen ze er dan toch komen de seniorenwoningen.
Eexterveen bestond begin jaren vijftig van de vorige eeuw uit de wat nu de Dorpstraat is, plus een aantal huizen aan de Menweg, de Nieuwstraat en Schoolweggie en de Koffielaan.
Zo’n honderd huizen; boerderijen groot en klein, renteniershuizen, middenstandswoningen en een aantal z.g. arbeiderswoningen.
De meeste huizen waren in eigendom. In een aantal gevallen was het huis in het bezit van een boer en bestemd voor zijn medewerker.
Toen er in 1950 2 gemeentewoningen tegenover de school werden gebouwd was dat een ware revolutie in Eexterveen. Dat fenomeen kenden we nog niet.
Later werden er aan de Zandvoorterweg ook woningen gebouwd en hier en daar verrezen er nieuwe woningen tussen de bestaande huizen aan de Dorpsstraat; zowel aan het Noord- als Zuideinde. En zo breidde het aantal woningen in Eexterveen zich langzamerhand uit.
Toen in 1987 de eerste nieuwe huizen aan de Koffielaan werden gebouwd was dat weer een revolutie want toen kwam de eerste heuse nieuwbouwwijk in Eexterveen.
De bestaande woningen passen wonderwel mooi tussen de al bestaande huizen en is het, in mijn ogen, een hele mooie straat geworden.
Begin deze eeuw stonden er wel al 150 woningen denk ik; een halve dorp meer dan 50 jaar eerder.
Een nieuwe revolutie was dat de Vereniging Dorpsbelangen met het idee op de proppen kwam om het aantal inwoners nog verder uit te breiden door starterswoningen te bouwen.
Maar de Koffielaan was vol. Waar dan…….aan de Zandvoorterweg. Achteraf gezien een goede locatie aansluitend aan de woningen die er al stonden.
De starters zijn er blij mee en Eexterveen kan weer vooruit.
Maar de laatste tijd zit de economie weer in de lift en het is te merken aan de woningen die in Eexterveen te koop staan. Sommigen zijn zo weer van eigenaar verwisseld maar ook die al langer te koop stonden hebben nieuwe kopers gevonden. Allemaal weer veranderingen.
En dan het laatste revolutionaire plan. Seniorenwoningen op de tuin van Roel en Jantje. Een mooi plannetje. De 6 woningen zien er goed uit en uitbreiding is ook nog mogelijk. Maar is er behoefte aan? We zullen het zien. Senioren woningen tegenover starterswoningen; waar vindt je dat?
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.

Afvalkalender Aa en Hunze

Hieronder vindt u de ophaaldata van het afval voor de komende weken.
De afvalkalender wordt door de redactie via mijnafvalwijzer.nl in de EC gezet. 

Glas kunt u inleveren in de glasbak aan de Zandvoorterweg. Graag IN de glasbak deponeren en niet op de bak of ernaast. Het plaatsen van glas en ander materiaal naast de glasbak levert gevaar op, voor uzelf maar ook voor anderen, denk hierbij aan kinderen die langs lopen of dieren. Alvast bedankt voor uw medewerking.
Uw kleding en batterijen kunt u ook in Eexterveen inleveren. Op de parkeerplaats, ingang aan de Zandvoorterweg, staan kledingcontainers. De opbrengst van de kleding komt ten goede aan de Kameleon.
In de school kunt u tijdens schooltijden de volgende zaken inleveren: batterijen, plastic doppen, leeg schrijfgerij. 

ADVERTENTIE

FRANS LICHT IN HET NOORDERLAND

bij Brocante Eexterveen op
13 en 14 Oktober 12.00-16.00 uur.

Franse schoonheid. Daarvoor heeft Brocante Eexterveen oog. 
De authentieke collectie kroonluchters is uniek. In hun originele staat laten ze licht schijnen over devotiebeelden en originele kerststallen. Meer dan licht schijnt erover een beeldschone collectie Brocante uit Frankrijk.
Flonkerende kristallen glazen, porseleinen servieswerk en eerlijke aardewerk kommen op een damasten tafelkleed maken de Decembermaand tot een feest.
Noorderlicht schijnt op z’n Frans bij Brocante Eexterveen. op 13 en 14 Oktober van 12.00 tot 16.00 uur.

Verder bijna iedere middag open, wilt u zeker zijn even bellen.

Kruisweg 5  Eexterveen.
Informatie 0598-468640, www.brocanteeexterveen.nl