Header

De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


De agenda is vernieuwd en volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. Deze wordt namelijk regelmatig vernieuwd.  

Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com. 

Bericht van de redactie

Vandaag “hoe gaat het nu met”, met Anneke Klinkhamer. Verder uiteraard weer veel info uit en over het dorp. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie aan het einde van deze courant). 

Dorpsfeest 2019

De datum is vastgesteld in de week van: 
                                  17 tot en met 23 juni 2019.
De optocht van de wagens is op 22 en 23 juni 2019
Opgave en mogelijk thema wordt nog bekend gemaakt. Ideeën zijn welkom!

Vangrail tussen Eexterveen
en Oud Annerveen

Tussen Eexterveen en Oud Annerveen zijn 3 vangrails geplaatst. De één vindt deze veilig, de ander vindt deze onveilig. Graag horen wij uw mening over het plaatsen van deze vangrails. Wilt u uw reactie ook kwijt? Dan kunt u deze mailen naar ec@eexterveen.com. Vereniging Dorpsbelangen is al in gesprek met de gemeente over de vangrails, evenals Dorpsbelangen Annerveen/Spijkerboor. Graag zien wij ook uw mening tegemoet, en wel voor 30 september a.s.

Berichtgeving over de afsluiting van het kruispunt De Hilte. 

Hierbij willen wij u het volgende berichten over de stremming van de kruising De Hilte in Gieterveen. Deze werkzaamheden vallen samen met de afsluiting van rijksweg N33 tussen Gieten en Veendam.

Wat gaan we doen
Ter hoogte van de kruising in de doorgaande route Gieten – Nieuwediep wordt het rode asfalt vervangen door een nieuwe laag rood asfalt. In verband met deze werkzaamheden wordt de rijbaan voor het gedeelte tussen de Dorpsstraat en de afrit rijksweg N33 voor alle verkeer op onderstaande tijdstippen afgesloten.

Stremming
De afsluiting geldt op vrijdag 28 september 2018 vanaf 19.00 uur tot circa 21.00 uur (ten behoeve van freeswerkzaamheden) en op zaterdag 29 september 2018 vanaf 6.00 uur tot circa 12.00 uur (ten behoeve van asfalteringswerkzaamheden). Tussen genoemde tijdstippen is er geen stremming!

Omleiding
Tijdens de werkzaamheden is het noodzakelijk de rijbaan af te sluiten. Gelet op de afsluiting van de N33 en de omleidingsroute via De Hilte (verkeer vanuit de richtingen Hoogezand en Wildervank) wordt dit verkeer verwezen naar de geldende omleidingsroute ten behoeve van de afsluiting N33. Het lokale verkeer vanuit de richtingen Eexterveen en Gieterveen wordt middels borden omgeleid. Tijdens de werkzaamheden zijn er verkeersbegeleiders aanwezig.

De hulpdiensten zijn van deze stremming op de hoogte.

Korfbal

Alle uitwedstrijden vertrekken vanaf Dorpscentrum Eexterveen. Vervoer en scheidsrechter staat vermeld in de SPESiaal

Zaterdag 29 september 2018 (sportveld Eexterveen)

Spes (E) - C1 ROG C1, aanwezig 9.00 uur, aanvang wedstrijd 9.30 uur
Spes (E) - D1 Korwi D1, aanwezig 8.30 uur, aanvang wedstrijd 9.00 uur
Spes (E) - E1 AVO E1, aanwezig 9.30 uur, aanvang wedstrijd 10.00 uur

Zondag 30 september 2018 (sportveld Eexterveen)

Spes (E) 1 - Vitesse (Be) 3, aanwezig 10.30 uur, aanvang wedstrijd 11.00 uur

Zaterdag 6 oktober 2018 (sportveld Eexterveen)

Spes (E) C1 - EKC 2000 C1, aanwezig 9.15 uur, aanvang wedstrijd 9.45 uur
Spes (E) D1 - OKO/BIES D2, aanwezig 9.30 uur, aanvang wedstrijd 10.00 uur
Spes (E) E1 - Elko E1, aanwezig 8.30 uur, aanvang wedstrijd 9.00 uur

Zondag 7 oktober 2018

Korwi 3 - Spes (E) 1, vertrek 10.30 uur, aanvang wedstrijd 11.30 uur. Sportveld St. Vitusholt, St Vitusholt 8e laan 6 Winschoten.

Verhuisbericht

Na vele jaren in Eexterveen gewoond te hebben, gaan we dit mooie dorp verlaten. Hierbij zeggen we de vele donateurschappen op.
Ons nieuwe adres is:
Eekschillersweg 12
9461 JL Gieten
Tel. 0592-203367
Roelof en Jantje Meinders

Foto's Eexterveen

Veel inwoners maken foto’s van ons dorp. Je ziet ze soms terug op de diverse social media kanalen als Facebook, Twitter en Instagram. Maar, wat zou het mooi zijn om ook deze foto’s terug te zien op de website www.eexterveen.com. Heeft u mooie foto’s gemaakt van het dorp of de omgeving en wilt u deze ook terugzien op de website dan ontvangen wij uw foto graag. Wel met vermelding van de maand dat de foto is gemaakt en de plaats waar de foto is gemaakt. Graag ook aangeven of uw naam wel of niet vermeld mag worden. 

Kameleon nieuws

Sparen voor de school.

Van woensdag 3 oktober tot en met dinsdag 20 november ontvangen de klanten bij deelnemende Jumbo winkels een schoolpunt bij iedere € 10,00 aan boodschappen. Een schoolpunt kan op drie manieren aan school worden toegekend:

• De punten kunnen in de display in de hal van de school
• De punten kunnen in de display in de winkel (let op de juiste school display!)
• De punten kunnen worden ingevoerd via de Jumbo Sparen voor je School app of via www.jumbosparenvoorjeschool.nl
Zowel de Jumbo in Gieten en Zuidlaren doen mee aan de actie. Wilt u ook meesparen voor onze school?

Materialen gezocht

Op de donderdagmiddag volgen de leerlingen de lessen in het kader van de Culturele Middag. Hiervoor zoeken we nog materialen. Het gaat om restjes hout en restjes wol. Als u wat hebt liggen en u kunt het missen, dan mag u dit op school inleveren of aan schoolkinderen meegeven. 
Alvast dank.

VIB Eexterveen

Woensdagmiddag 3 oktober 13.00 uur organiseren wij een leuke wandeltocht. Na afloop gaan de beentjes gestrekt en gaan we in het dorpscentrum lekker genieten van een high tea!

Hou je niet van wandelen en wil je wel met ons genieten, ook dan kan er opgave gedaan worden. De kosten zijn 12,50 euro per persoon. 

Voor meer info en opgave graag bellen voor 29 september met Aly 0652338527 of Tineke 0657841613.

Stichting Dorpscentrum Eexterveen

Gezellige burendag

Zaterdag 22 september hadden we een gezellige burendag in ons Dorpscentrum. Eerst werd er genoten van een heerlijk dorpsontbijt, uitstekend verzorgd door Martijn en Wietske Klok. Voor het wandelen was niet zoveel animo, vandaar dat een grote groep dorpsgenoten is gaan klussen. Zo is de kelder flink opgeruimd, waardoor de grote boekenvoorraad voor de ruilbibliotheek beter bewaard kan worden.

Vrijwilligers in oktober aan de slag

Na een aantal rustige maanden gaan we in oktober weer aan de slag met moderniseren en renoveren. Wilt u uw eigen centrum helpen verfraaien? Meld u dan als vrijwilliger via Janny, Marga, Gina, Jan Roelof of Rolina of stuur een mail naar: stichtingdorpshuis@eexterveen.com.

Winterfair: zondag 25 november

De R is in de maand en dus Sinterklaas en Kerstmis in aantocht. Daarom organiseren we in het Dorpscentrum een gezellige winterfair op zondag 25 november. Evenals voorgaande jaren zijn Eexterveeners die iets willen verkopen van harte welkom om zich aan te melden voor een tafel. Aanmelden kan bij Rolina Esschendal of via stichtingdorpshuis@eexterveen.com 

Afsluiting wegen

Diverse afsluitingen in en om ons dorp de komende periode.

• De Dorpsstraat afgesloten 24 september - 26 oktober (tussen Koffielaantje en Koffielaantje).

• N33 tussen Gieten en Veendam 28 september (19 uur) - 1 oktober (6 uur)

• Kruispunt De Hilte is afgesloten op vrijdag 28 september 2018 vanaf 19.00 uur tot circa 21.00 uur (ten behoeve van freeswerkzaamheden) en op zaterdag 29 september 2018 vanaf 6.00 uur tot circa 12.00 uur (ten behoeve van asfalteringswerkzaamheden). Tussen genoemde tijdstippen is er geen stremming!

't Klein Genoegen

Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen

Maandag en Dinsdag    Gesloten

Woensdag   15:00 – 22:00
Donderdag   12:00 – 22:00
Vrijdag         12:00 – 22:00 
Zaterdag      12:00 – 22:00 
Zondag        12:00 – 22:00 
Op maandag en dinsdag zijn we wel geopend voor geplande activiteiten en verenigingen.

Gesloten in de herfstvakantie
In de herfstvakantie zijn we gesloten van maandag 22 oktober t/m vrijdag 26 oktober. Vanaf 26 oktober zijn we weer open vanaf 17.00 uur voor diner. De geplande activiteiten/verenigingen gaan in deze week gewoon door.

Sinds kort hebben we een eigen website: www.kleingenoegen.nl, neem gerust een kijkje.

Tijdens de openingstijden van het Dorpscentrum is de ruilbibliotheek ook open ! Heeft u nog boeken waar u niets meer mee doet? Romans, thrillers, boeken voor de jeugd of reisboeken? Deze kunt u inleveren in de bibliotheek. En misschien ziet u wel een leuk boek voor uzelf in de kast staan.

Herhalingsles Reanimatie en AED

Op dinsdag 25 september staat er voor groep 2 een herhalingsles gepland.  

Aanvang 19.30 uur. Plaats Dorpscentrum Eexterveen.

Iedereen heeft hier in het begin van het jaar een schrijven over gehad. Bij vragen of verhindering, contact opnemen met Roelie Sloots: 
Tel 853780 / e-mail Roelie1957@ziggo.nl.

Belangstellenden voor een nieuwe cursus kunnen zich aanmelden bij Roelie Sloots. Bij voldoende aanmelding (min 6 personen) kan er een nieuwe cursus gestart worden.

Een nieuwe cursus Reanimatie + AED wordt in één avond gegeven.

“Hoe gaat het nu met…”


Voor de zomer ben ik gevraagd om een column te schrijven met de titel “Hoe gaat het nu met…”
Ik ben Anneke Klinkhamer, dochter van Willem en Luchien Klinkhamer, zus(je) van Jan Willem Klinkhamer.
Als oud inwoner ben ik ontzettend trots op wat de inwoners, de laatste jaren allemaal voor het dorp Eexterveen voor elkaar hebben gekregen. Ik volg de ontwikkelingen ook op de voet door de verhalen van mijn familie en natuurlijk door mijn lidmaatschap van de Eexterveense Courant.
Toen ik nog in Eexterveen woonde heb ik mij samen met Jan Willem, Marja Speelman, John Sietsema en de familie Sietsema veel ingezet voor de jeugd.
1x in de maand organiseerden wij een disco en op een gegeven moment ook de playbackshow. De disco avonden werden altijd goed bezocht door de jeugd en de playbackshow was een succes en hier kwam bijna het hele dorp op af.
Verder was ik als inwoner natuurlijk zoals velen lid van Spes (gym en korfbal) en van het jeugdtoneel.
Hier denk ik nog met veel plezier aan terug.
Op mijn 20e ben ik verhuisd naar Utrecht om de opleiding voor ziekenverzorgende te volgen.
Verhuizen van een klein dorp naar een grote stad was wel even wennen, vooral toen ik op kamers woonde in de zusterflat miste ik Eexterveen, de ruimte, de contacten, etc.
Op een gegeven moment veranderde dit door de vrienden die je krijgt, het onregelmatig werken en later ook een relatie, een eigen woning met tuin, etc.
Na mijn opleiding ziekenverzorgende gehaald te hebben ben ik verder de studie praktijkopleider gaan doen en daarna HBO verpleegkunde gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesse als verpleegkundige ligt in de ouderenzorg, vandaar dat ik de opleiding HBO v GG (Geriatrie en Gerontologie) ben gaan volgen.
Tijdens deze studies was ik werkzaam als teammanager in een Psychogeriatrisch Verpleeghuis in Hilversum.
Omdat ik naast mijn studies extra uitdaging in mijn werk zocht, ben ik gevraagd om te onderzoeken of de doelgroep mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel een geschikte doelgroep zou kunnen zijn voor onze zorgorganisatie. Dit is een zeer interessante doelgroep waar ik mij jaren met hart en ziel voor heb ingezet.
De ontwikkelingen in de zorg hebben de laatste jaren niet stilgestaan en vanaf 2014 kwamen de zelforganiserende zorgteams in opkomst. Ik heb mij toen als teammanager bezig gehouden met het implementeren van zelforganiserende teams. Het wrange was, dat ik mijn functie als teammanager dus overbodig moest maken.
Omdat ik als teammanager altijd veel aandacht besteed heb aan kwaliteit- en deskundigheidsbevordering binnen mijn team, ben ik gaan solliciteren naar de functie van praktijkopleider. In deze functie heb ik leerling verzorgenden en verpleegkundigen begeleid en gaf ik scholingen en cursussen. Zo ben ik in mijn huidige functie van docent verpleegkunde gerold aan MBO Utrecht en heb in februari van dit jaar de opleiding voor docent afgerond.
Op 20 oktober vertrek ik naar Ethiopië samen met een aantal studenten en docenten van de Utrechtse Zorgacademie voor een ervaringsreis gericht op de zorg.
Er is in Ethiopië grote behoefte aan medische hulpmiddelen.
Wij gaan ons als groep vooral inzetten voor kinderen met een handicap of een chronische ziekte. We bezoeken zorginstellingen en helpen mee met de zorg en het verzorgen van activiteiten. Om mijn reis extra nuttig te maken heb ik een facebook pagina opgezet, om geld en hulpmiddelen in te zamelen voor de zorginstellingen.
Voor wie geïnteresseerd is om mij te ondersteunen, hierbij de link naar mijn facebook pagina: https://www.facebook.com/ErvaringsreisEthiopieAnneke/
De medische hulpmiddelen waar een ernstig tekort aan is in Ethiopië zijn wondzorg materiaal zoals pleisters, verbandmateriaal, katheters, handschoenen, etc.
Ook sportkleding voor kinderen en volwassenen is van harte welkom!
Daarnaast zamelen we ook geld in om bijvoorbeeld gips, rolstoelen, krukken, maar ook schoolmaterialen zoals potloden, schriften en dergelijke aan te kunnen schaffen. Kortom elke donatie is zeer welkom!
Voor vragen en aanvullende informatie graag een email sturen naar: a.klinkhamer@mboutrecht.nl of stuur een berichtje via facebook.
Nu zullen jullie wel denken heeft die vrouw ook nog een privé leven?
Jazeker, ik heb al bijna 30 jaar verkering  met Bart en heb twee zonen Luuk (13 jaar) en Mik (10 jaar).
Als werkende moeder zet ik mij ook veel in voor mijn kinderen. Ik ben een actieve ouder op de scholen van de kinderen en doe veel leuke dingen met ze.
Wat ze ook leuk vinden zijn de weekendjes en de weekjes in de vakantie in Eexterveen bij opa en oma en oom Jan Willem. Ze genieten van de ruimte en de vrijheid en het eerste wat ze doen als we in Eexterveen zijn is een rondje fietsen over Eexterveen en door het Eexterveense bos. En natuurlijk kattenkwaad uithalen bij Jan Willem in de tuin en achter de schuur.

Nou dit was het wel zo’n beetje. Het is toch nog wel een behoorlijk verhaal geworden.
Tot ziens in Eexterveen!

Groet Anneke!

Jan’s praotie.

Geraniums.

Nee, ik wil het niet over de geraniums hebben die overal zo mooi in de tuinen bloeien.
Een mens is een gewoonte dier, dat zit er in gebakken. Bij mij ook.
Vaak doe je dezelfde dingen of herhaal je iets zonder na denken omdat je het elke dag doet.
Als ik in het Koffielaantje ben, en daar ben ik nogal eens. Waarom? om diverse redenen waar ik niet over uit zal wijden; dat gaat jullie niets aan.
Maar als ik in het Koffielaantje ben ga ik er altijd via dezelfde kant in en er ook weer uit.
Waarom? Joost mag het weten of zoals ik zei; een mens is een gewoontedier.
Maar dit keer ging ik eens langs de andere kant en kwam zodoende langs het huis van Martinus en Joke Wolting. Ik was het huis al voorbij en dacht wonen ze hier nu wel?
Ik weer terug gereden en uitgestapt. Ja het was toch nummer 36; ik zag het goed.
Dan toch maar even aanbellen, maar er werd niet open gedaan.
Ik had verwacht dat zij geraniums voor het raam zouden hebben en dat Joke en Martinus daar achter zouden zitten.
Ze hebben n.l. op 31 januari na 17 jaar en 1 maand afscheid genomen als beheerdersechtpaar van het dorpshuis ’t Achterhoes.
Al die jaren hebben ze met hun volle inzet klaar gestaan voor het dorp en de inwoners.
Ze voorzagen een ieder van een natje en droogje en nog wel meer. Niets was hun te veel.
Dan verdienen ze het toch wel om nu uit te rusten achter de geraniums.
Ze hadden immers zelf gezegd dat ze in Eexterveen bleven wonen en dat iedereen welkom was voor een praatje, een bakkie of drankje of iets dergelijks.
Dan verwacht je toch dat ze thuis zitten te wachten achter de geraniums tot er iemand komt?
Of zijn het zulke doeners dat ze altijd wel bezig zijn met hun werk en anders wel met het helpen van anderen, want dat is hun niet vreemd.
Ze zijn terecht dik verwend door het Stichtingsbestuur met een afscheidsfeestje, bloemen, geld en cheques. Bloemen van de gemeente, overhandigd door wethouder Heijermans.
Maar ook hadden verschillende verenigingen in de maand dat ze afscheid namen er aandacht besteed en ook individuele personen staken het echtpaar een hart onder de riem.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.
Jan Venema.

Verschijningsdata Eexterveense Courant

De Eexterveense Courant verschijnt op de volgende data (wijzigingen voorbehouden), 8 oktober, 29 oktober, zondag !! 11 november, 26 november, 10 december. In 2019 op 14 januari, 28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 6 mei, 20 mei, 10 juni, 24 juni en de laatste voor de zomervakantie op 8 juli. 

Afvalkalender Aa en Hunze

Hieronder vindt u de ophaaldata van het afval voor de komende weken.
De afvalkalender wordt door de redactie via mijnafvalwijzer.nl in de EC gezet. 

Glas kunt u inleveren in de glasbak aan de Zandvoorterweg. Graag IN de glasbak deponeren en niet op de bak of ernaast. Het plaatsen van glas en ander materiaal naast de glasbak levert gevaar op, voor uzelf maar ook voor anderen, denk hierbij aan kinderen die langs lopen of dieren. Alvast bedankt voor uw medewerking.
Uw kleding en batterijen kunt u ook in Eexterveen inleveren. Op de parkeerplaats, ingang aan de Zandvoorterweg, staan kledingcontainers. De opbrengst van de kleding komt ten goede aan de Kameleon.
In de school kunt u tijdens schooltijden de volgende zaken inleveren: batterijen, plastic doppen, leeg schrijfgerij. 

Advertentie

SCHITTERING IN EEXTERVEEN.

Brocante Eexterveen laat het lichtschijnen metkroonluchters over devotiebeelden en Kerststallen

Schitterend glaswerk en oprecht Frans aardewerk.

Karaffen en kruiken in een omgeving waar de kroonluchters schijnen over wat Frankrijk mooi maakt.

Zo dichtbij kan Frankrijk zijn op 13 en 14 Oktober van 12.00 tot 16.00 uur.

Verder bijna iedere middag open, wilt u zeker zijn, even bellen.

Kruisweg 5 Eexterveen.

Informatie 0598-468640, www.brocanteeexterveen.nl