header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

29 augustus Oud papier
3 september Vriendjes-/vriendinnetjesmiddag Spes
5 september Finale Kern met Pit
7 september De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 7 september 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het tweede halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december en 11 januari 2021.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Shit, shit, shit. Is dit de toekomst van het Eexterveense bos?

Er is een groot probleem, waar anderen schijtziek van worden: hondenpoep in het bos. Het is geen hot-nieuws meer, maar het blijft behoorlijk vervelend. Zeker in deze tijd waar het toch moeilijk is om vrijwilligers te vinden, moeten we de mensen die zich wél inzetten, enorm sparen. Het bospad wordt gemaaid, maar het stront vliegt bij onze vrijwilliger, en de maaier, om de oren. Wij nemen aan dat dit niet de bedoeling kan zijn. Als we niet oppassen is hij er straks helemaal klaar mee. Dus nogmaals een vriendelijk, maar dringend verzoek: Als je je hond uitlaat, ruim je poep dan ook even op. Zo zwaar zijn die plastic zakjes tegenwoordig ook niet meer. Want geef toe, elke hond poept, ook die van u.
bos
Als we niet oppassen mogen wij straks op deze manier wandelen door het Eexterveense bos. Hier wordt toch niemand blij van?

Noaberschap:
De noaberhulp krijgt een nieuwe start. Tijdens de koffiemorgens is er de mogelijkheid om met vragen bij ons aan te kloppen. Dit kan eventueel ook in een aparte ruimte. Hulpvragen kunnen zijn: vervoer naar een dokter of supermarkt, hulp met klusjes etc.

Telefonisch zijn wij ook bereikbaar op het nummer: 06-83384465

Fennie Vos, Heleen Hoving en Gina Hoving

Dorpsapp

Steeds vaker zien we dat er berichten worden geplaatst in de buurtpreventie app die daar niet horen, maar wel noemenswaardig zijn voor het dorp. Om dit onderscheid te maken is het idee ontstaan voor een aparte groepsapp waarin zaken besproken mogen worden, die niet in de buurtpreventie app mogen. Te denken valt aan gevonden voorwerpen.
Dit is GEEN vervanging voor de buurtpreventie app!

Veel mensen hebben zich al aangemeld voor de dorpsapp, om hem echt kracht te geven, is het van belang dat nog meer mensen zich aanmelden.

Aanmelden voor deze app kan bij Marleen Hoving via 06-51701302 of marleen.hoving@hotmail.com
pep-definitief
kok zomer

Stichting Dorpscentrum en Dorpsbelangen

Zaterdag 5 september: finale van Kern met Pit in ons eigen Dorpscentrum
Weet je het nog? ‘Onse toen’ werd 18 januari provinciewinnaar van Kern met Pit. Door Corona is de landelijke finale uitgesteld naar zaterdag 5 september, 16.00 uur. Dan horen we in ons eigen Dorpscentrum via een live verbinding met Amersfoort of ons project misschien een bronzen, zilveren of een gouden predicaat krijgt. Wil jij bij het finalemoment aanwezig zijn? Dat kan! Meld je voor woensdag 2 september aan via stichtingdorpshuis@eexterveen.com.

Wat is ‘Onse toen’
‘Onse toen’ gaat over het stukje terrein achter het Dorpscentrum. Daar is door een aantal vrijwilligers van Vereniging Dorpsbelangen een mooie ‘toen’ gemaakt. Met een moestuin en verlichting, een groot groen graslaken en heel veel bloemen, bomen en bankjes.

Stichting Dorpscentrum

Gratis schuurtje ophalen
Het oude schuurtje achter het Dorpscentrum gaat weg. De wanden kunnen nog wel een ronde mee. Heb je belangstelling voor de wanden/het hout? Laat het ons weten via stichtingdorpshuis@eexterveen.com.
schuurtje
Burendag op zaterdag 26 september
Als het weer en de richtlijnen rondom Corona het toelaten, organiseren wij op zaterdagochtend 26 september van 09.30 tot 12.00 uur een Burendag. We willen kleine klusjes in en rondom het Dorpscentrum verrichten, kinderspelletjes organiseren en met elkaar een kopje koffie drinken.
Wil je eens (bij)kletsen met buurt- en dorpsgenoten die je niet vaak ziet, kom dan naar de Dorpscentrum Burendag. Meld je wel even aan via stichtingdorpshuis@eexterveen.com. Meer details over het programma volgen nog.

Bestellen film ‘Eexterveen geeft geen krimp’
Wil je de film ‘Eexterveen geeft geen krimp’ van filmmaker Ronald Pras op DVD hebben? Laat het weten via stichtingdorpshuis@eexterveen.com! Dan kijken we wat er mogelijk is.
De film is ook nog te bekijken via https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/7/Documentaires/aflevering/53952

Nieuws van

kleingenoegen2
Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15:00 – 22:00
Donderdag 12:00 – 22:00
Vrijdag 12:00 – 22:00
Zaterdag 12:00 – 22:00
Zondag 12:00 – 22:00
advertentie alsema
logo Spinder
Reclame EC Ingrid administratie
logo-spes
Doe mee aan de vriendjes-/vriendinnetjesmiddag
Op donderdag 3 september organiseren we een vriendjes- en vriendinnetjes middag voor kinderen in de leeftijd van groep 3 – 4 – 5.
We gaan deze middag (korfbal) spelletjes doen en pannenkoeken eten.
Je mag je vriendje, vriendinnetje, neefje, nichtje, buurkinderen meenemen. Iedereen is welkom!! Hij/zij hoeft geen lid te zijn van SV Spes.
We beginnen om 14.30 uur en eindigen om 17.00 uur.
Hopelijk zien we je dan.
korfbalmiddag
Korfbal
De veldcompetitie najaar 2020 begint in het weekend van 5 en 6 september. Als het goed is, is dit via de verschillende groepsapps gecommuniceerd. Deze week hopen we de Spesiaal te kunnen verspreiden.
Voor nu de wedstrijden van de eerste 2 weekenden hier in de EC.

Spes 1
06-09-20 Spes (E)1 – AVO 6 Aanvang 11.30 uur Aanwezig 11.00 uur
13-09-20 Korvesta 1 – Spes (E)1 Aanvang 14.00 uur Vertrek 12.45 uur
Sportpark De Pampert, Sportlaan 6, Coevorden
Auto’s: J. Meertens, Tielman, de Jonge

Spes B1
05-09-20 Elko B1 – Spes B1 Aanvang 12.15 uur Vertrek 10.55 uur
Sportpark Elim, Carstensdijk 100, Elim
Auto’s: Esschendal, Hoiting, Houwing
12-09-20 Spes B1 – SDO B1 Aanvang 10.00 uur Aanwezig 09.30 uur

Spes C1
05-09-20 Korwi C1 – Spes C1 Aanvang 10.00 uur Vertrek 09.00 uur
Sportpark St. Vitusholt
St. Vitusholt 8e laan 6, Winschoten
Auto’s: Habets, Flikkema
12-09-20 Spes C1 – Roda ’70 C1 Aanvang 10.00 uur Aanwezig 09.30 uur

Huiskamer

Na een half jaar geen koffieochtenden te hebben gehad, zijn we voornemens, als de RIVM maatregelen het toelaten, weer van start te gaan op donderdag 24 september.
Uiteraard dienen we ons te houden aan de RIVM regels, maar fijn dat we elkaar weer kunnen ontmoeten en bijpraten onder het genot van een kopje koffie/thee.
De eerste periode zullen er (nog) geen sprekers zijn, maar ideeën hiervoor, zijn van harte welkom.
De koffieochtenden zijn inloopochtenden, dus iedereen is van harte welkom! U kunt binnen komen lopen vanaf 9.30 uur.
Tot 24 september!

Welkom in het dorp

Wij zijn de nieuwe bewoners van Koffielaantje 1 en ik dacht, misschien is het leuk om onszelf aan het dorp voor te stellen.

Wij zijn:
Gé Bontekoe, oud onderwijzer en orthopedagoog, 64 jaar, en Marja Bontekoe - West, schrijfster, 55 jaar. We woonden al eerder in de buurt en zijn (nog steeds) lid van het Hunzekoor.

Verder nieuw geboren in het dorp:
Liene Koops
Julia en Sophie Spoelstra
Ger Anne Sloots
Wij feliciteren de families met de geboorte van hun dochters en zoon.

Jan's proatie

Naamloos
Hintergarten..

Ben je gedurende de tijd dat deze krant niet is verschenen elders op vakantie geweest of heb je je vermaakt in jouw eigen Hintergarten.
Toen in de Corona crisis nog niet veel mocht, had Jumbo de reclame dat een familie de caravan klaar had staan voor vertrek. De buurman vroeg waar de reis naar toe ging: Hintergarten.
Daarna was de hele familie bezig om de caravan achter het huis te krijgen en daar te genieten van de producten van de Jumbo. En dat ging zo de hele zomer door.
Op 1 juni werden een aantal Corona regels versoepeld en was het, onder voorwaarden, wel weer mogelijk om er op uit te trekken met de caravan of camper.
Ik kan wel zeggen dat daar gelijk heeeel veeel gebruik van werd gemaakt. De caravans reden af en aan en men zat te springen om een hotelletje. Kortom het mag weer een iedereen laat het geld weer rollen.
Ook was het een Groot Genoegen om op 2e Pinksterdag het nieuwe meubilair op het terras van “’t Klein Genoegen” uit te proberen; het was druk, maar ook weer gezellig.
Een paar dagen later kwamen mijn Griet en ik door Anderen en op de camping “Tolhek” van de familie Speulman stonden toen al heel veel caravans en ook bij Liebe begon het al aardig vol te stromen. In Dwingeloo was het zo druk, dat je over de hoofden kon lopen.
Maar op 23 of 24 juni zag ik ook al weer campers Eexterveen binnen rijden.
De eigenaars hadden zich natuurlijk het hele voorjaar al zitten verbijten dat ze niet weg konden. Wel een beetje overdreven natuurlijk. Want als je in Eexterveen woont heb je niet te klagen qua omgeving, de natuur en zeker niet over de ruimte in of om je huis.
Nee, als je 10 hoog woont op een flat en in een stad en dan ook nog in de randstad, dan heb je het pas zwaar in deze coronatijd.
Maar om bij Eexterveen te blijven. Ze waren gelukkig weer op tijd thuis om de storm van zaterdag 27 juni te pareren. Wat heeft deze hier huis gehouden en ik denk dar er geen boom was die geen tak heeft verloren.
Maar ook in de 1e week van de schoolvakantie was het weer nog niet om over naar huus te schrijven. Gelukkig werd het in de loop van de 2e week beter en op 20 juli, het begin van de hondsdagen, was het mooi weer en dat belooft wat. Normaal gesproken dan, want in de dagen daarna was het wel droog maar niet heet. Alleen sloot juli zeer warm af en laten we het over de laatste 2 schoolvakantieweken maar niet hebben. Een hittegolf van minimaal 8 dagen!
Gelukkig konden de kinderen onder normale temperaturen hun 1e schooldag weer beginnen.
Maar beste mensen, waar je deze zomer ook bent geweest buiten Eexterveen of jullie woonplaats of gewoon thuis of in jullie eigen Hintergarten, één ding hebben we allemaal gemeen.
We zijn blij dat we weer gewoon thuis zijn in ons eigen doen en onze eigen ritme weer kunnen oppakken en…….dat de Eexterveense Courant weer is verschenen.
Alle nieuwtjes en wederwaardigheden liggen vanaf heden weer elke 14 dagen bij ons op de deurmat, heerlijk! Hulde aan de makers; want wat is Eexterveen zonder deze krant; niks toch.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.

Hunzekoor

Hunzekoor hervat repetities op nieuwe locatie
Op dinsdagavond 1 september 19:30-21:45 hervat gemengd koor het Hunzekoor (25 leden uit de regio) na een onderbreking van bijna een half jaar zijn repetities. In verband met de corona-eisen aan de ruimte verhuist het koor tot nader order van de zaal achter Café ’t Keerpunt in Spijkerboor naar de sportzaal van het Bewegingshuis aan de Dorpsstraat 52 in Eexterveen. Hier kunnen de leden meer dan voldoende onderlinge afstand houden en kan worden voldaan aan alle eisen van het coronaprotocol voor koorzang. Koorleden hebben er na de gedwongen stop veel zin in om met elkaar de draad weer op te pakken.
Het Hunzekoor staat onder de enthousiasmerende leiding van Inge Roelands, werkt toe naar minimaal 2 uitvoeringen van een (thematisch) jaarprogramma en zingt een heel gevarieerd repertoire. Dit seizoen nemen we modern werk van o.a. Jenkins (The Armed Man), Whitacre en Pärt, naast middeleeuws werk van Desprez en Monteverdi onderhanden, rond het thema Oorlog en Vrede. Belangstelling om mee te zingen? Kijk op de website www.hunzekoor.nl. Op 8 september houdt het koor een open repetitie. Na aanmelding bij de secretaris secretaris@hunzekoor.nl ben je van harte welkom!

Open Monumentendag

persbericht open monumentendag
advertentie Jubmo
weggemans advertentie