header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

13 februari Oud papier
1 maart De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 1 maart 2021. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het eerste halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 15 maart, 29 maart,12 april, 26 april, 10 mei, 25 mei, 7 juni, 21 juni en 5 juli.


starke
tendenz

Winter in Eexterveen

Eexterveen is bedekt met een mooie laag sneeuw, wat zorgt voor enorm veel sneeuwpret, vooral bij de kinderen. Als je een ronde doet zie je kinderen met sleetjes van de heuvels af glijden en zie je prachtig gebouwde iglo's. Helaas kan de sneeuw ook voor overlast zorgen, mocht u hulp nodig zijn, kan er altijd beroep gedaan worden op de noaberhulp. Telefoonnummer: 06-83384465 (geen Whatsapp)
WhatsApp Image 2021-02-08 at 09.56.04 (1)
advertentie Kok

Aangepaste eieren verkoop

In verband met de weersomstandigheden is de verkoop van eieren aangepast.

De eieren staan NIET buiten, maar kunnen aan de deur worden afgehaald.
Bij voorkeur na telefonische afspraak, dan kom je niet voor niets aan de deur.

Tevens is het NIET mogelijk om van vrijdag 12 februari, 13:00 uur
t/m maandag 15 februari 15:00 uur eieren te halen. Dus wil je a.s. weekend eieren, dan uiterlijk vrijdagochtend afhalen na telefonische afspraak.

Bij aanhoudende vorst voorlopig even bellen voor eieren.
06- 5023 1052 (Harry) of via WhatsApp mag ook.

Bij voorbaat dank voor uw begrip en medewerking.

Harry en Jan Willem
Dorpsstraat 72
advertentie alsema
logo Spinder
weggemans advertentie

Jan's proatie

Naamloos
Politie en Post.
De recente rellen in de grote steden deed mij denken aan de reden waar Eexterveenschekanaal zijn voormalige marechaussee kazerne aan heeft te danken.
Volgens de Encyclopedie van Drenthe is de marechaussee kazerne in 1910 gesticht in verband met onlusten bij de aardappelmeelfabriek “Wildervank en Omstreken” die in 1903 was opgericht.
Het zullen echt niet zulke rellen zijn geweest als de coronarellen, maar de omstandigheden rechtvaardigden daar toen een politiepost.
De marechaussees waren niet alleen bedoeld voor Eexterveenschekanaal maar inzetbaar voor het hele veengedeelte van de voormalige gemeente Anloo en dus ook voor Eexterveen.
Daarom gingen ze elke dag, eerst op paard en later op de fiets, de veendorpen langs. In Eexterveen moesten ze bij het hoofd van de school een zakboekje laten afteken als bewijs dat ze er waren geweest.
De kazerne staat er nog steeds evenals de schuur voor de paarden er achter.
Na de oorlog werd de kazerne bestemd als woonruimte voor de mensen van de rijkspolitie.
Naast de marechaussees werd er over Eexterveen ook nog gewaakt door Geert Niemeijer. Hij was gemeentebode, maar tevens onbezoldigd veldwachter. (Hij is de overgrootvader van Willy Meertens en Willy Kolthof). Ook de heer Hidding uit Spijkerboor, opzichter bij het Waterschap Oostermoer, had deze functie.
Nu we het toch over de Kanaalstreek hebben ook maar even over het voormalig postdistrict Annerveenschekanaal. Deze gold ook voor het veengedeelte van de voormalige gemeente Anloo.
Het postkantoor was gevestigd in Annerveenschekanaal. Ik kan mij herinneren dat het eerst bij Tieks was midden in het dorp en later op het eind bij Jan de Jonge. Dat was lastig en ver weg voor de Eexterveners in een tijd dat er nauwelijks auto’s waren. Maar gelukkig waren de postbodes zeer coulant en deden zij het postkantoor er een beetje bij. Ze kwamen rond om de brieven te bezorgen maar namen ook postzegels mee als je dat vroeg of briefkaarten. Waren ze op; prompt de volgende dag had ie ze meegenomen.
Toen, vanaf juni 1956, voor het eerst AOW werd uitgekeerd aan 65 jarigen nam de postbode dat geld wel even mee. Moest je een postwissel betalen dan gaf je het geld mee aan de postbode en het kwam in orde. Nu niet meer voor te stellen.
Thans zijn er maar 5 postrondes per week en 1 per dag. Dat was voor 1912 ook zo maar op verzoek van de heer Reinder Speelman (1853 – 1946, Dorpsstraat 13, de overgrootvader van Harm Jacob) is er met ingang van 16 september 1912 een tweede bestelling per dag ingevoerd.
Er kwam een morgen- en een avondpostbestelling. Dit heeft geduurd tot eind jaren veertig.
Was er een poststuk voor b.v. Egbert Hoving Gzn dan moest deze als volgt worden geadresseerd:
Aan de heer E. Hoving, M 78, Eexterveen, post Annerveenschekanaal. Maar als de brief was gericht aan Ep Pomona, loonsproeier in Eexterveen, kwam ie heus wel op de goeie plek.
In 1953 is nog een keer geprobeerd om een 2e bestelling te krijgen maar dat is toen niet gelukt.
Heden ten dage kunnen we ons het bovenstaande niet meer voorstellen.
Deze column gaat over 2 onderwerpen waarvan de basis in de Kanaalstreek ligt. En wat blijkt?
Al schrijvende komen er toch nog een aantal autochtone Eexterveners in voor.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
pep-definitief
Reclame EC Ingrid administratie
advertentie Jubmo