header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

24 oktober Oud papier
2 november De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 2 november 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het tweede halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 16 november, 30 november, 14 december en 11 januari 2021.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Noaberschap:
De noaberhulp krijgt een nieuwe start. Tijdens de koffiemorgens is er de mogelijkheid om met vragen bij ons aan te kloppen. Dit kan eventueel ook in een aparte ruimte. Hulpvragen kunnen zijn: vervoer naar een dokter of supermarkt, hulp met klusjes etc.
Telefonisch zijn wij ook bereikbaar op het nummer: 06-83384465
Fennie Vos, Heleen Hoving en Gina Hoving
pep-definitief
logo Spinder
cafe
kleingenoegen2
Helaas zijn wij gesloten vanwege de aangescherpte corona-maatregelen waardoor de horeca moet sluiten. Dit zal in ieder geval duren tot 11 november 2020.

Daarom zijn we afgelopen weekend weer begonnen met een afhaalservice voor patat en snacks en een weekend special. Houd onze Social Media in de gaten voor het menu.

Hieronder volgt wat informatie zodat het bestellen soepel verloopt.

Afhalen:
Bij ons is het mogelijk om op vrijdag, zaterdag en zondag van 16.45 tot 19.30 uur patat en snacks af te halen.
Wilt u hier gebruik van maken kunt u uw bestelling telefonisch aan ons doorgeven vanaf woensdag 15.00 op het volgende nummer: 0598 769060 of op het mobiele nummer van Martijn.

Besteloverzicht: weekend special, patat, kroket, frikandel of broodje hamburger (speciaal), kipnuggets, kaassoufle, bamischijf, bitterballen, bittergarnituur en loempia, saus naar keuze.

Wij houden ons aan de hygiëne voorschriften. We maken alle deurklinken, pinautomaat en etc. extra goed schoon en volgen de richtlijnen van de overheid/RIVM.
U kunt ons helpen door te betalen met de pin (voorkeur contactloos), 1,5 meter afstand houden van elkaar en voelt u zich niet goed of heeft u ziekteverschijnselen vraag aan iemand anders om uw eten op te halen (indien het afhalen niet mogelijk is, kunnen wij eventueel bezorgen in Eexterveen tot aan de voordeur en kunt u betalen via een Tikkie).

Wilt u op een andere dag of tijdstip gebruik willen maken van onze afhaal-mogelijkheden dan is dit in overleg mogelijk.
advertentie alsema
Reclame EC Ingrid administratie
logo nieuw DKS
DKS Kerstbomen actie:
Ook dit jaar, ondanks de COVID-19 situatie, zal DKS traditiegetrouw kerstbomen etc. gaan rondbrengen en wel op 12dec.
Wel zijn er enige aanpassingen nodig die inclusief flyer bekend worden gemaakt in de volgend editie van de EC.
Met vriendelijke groet,
DKS bestuur
kok zomer
weggemans advertentie

Rabo clubsupport

Stemmen kan nog steeds tot 25 oktober. Zie vorige EC voor de deelnemende verenigingen.

Jan's proatie

Naamloos
Het aardappelschepen.
Nu de herfst is aangebroken gaan mijn gedachten nog wel eens uit naar hoe het vroeger op het land ging, toen alles zonder automatisering en dus met de hand moest gebeuren.
Behalve de middenstanders leefden de meeste inwoners van Eexterveen van de landbouw en de maanden september en oktober stonden dan in het teken van het “eerappel krabben”.
In het boek “Eexterveen, al 500 jaar in beweging” wordt in het hoofdstuk “De bezigheden op de boerderij eind 19e begin 20e eeuw” en in een volgend hoofdstuk: “De vooruitgang in de landbouw” beschreven hoe het vroeger ging. Daar kunt u alles nalezen.
Als de aardappelen met de Zuidlaardermarkt (3e dinsdag van oktober) in de dobbe zaten was je er nog niet klaar mee; ze moesten nog naar de aardappelmeelfabriek en dat ging vroeger per schip of per praam. (een praam is een schip zonder verblijf)
De 16 wijken die in Eexterven waren gegraven om de turf af te voeren werden gebruikt om de landbouw producten te verschepen.
Als de aardappelen niet langs één van deze wijken waren opgeslagen, werd gebruik gemaakt van de z.g. Derde Wijk. Dit was de langste wijk en deze liep tot ongeveer 50 meter van de Dorpsstraat; daar waar nu het huis staat van de familie Hoiting-Kamphuis (Dorpsstraat 67).
Als de dobben, waarin de aardappelen lagen opgeslagen, ontbloot waren van hun bedekking tegen het vriezen moesten ze eerst met een houten schep met een ijzeren bek ervoor op een zeef worden geschept. Zo werden ze ontdaan van hun ongerechtigheden als stro en zand.
De aardappelen rolden dan via een lagere gedeelte van de zeef in een mand en deze werd geleegd in een kruiwagen of een wipkar. (houten wagen op 3 wielen die gekiept, gewipt kon worden)
De kruiwagen werd gebruikt als de aardappelen bij de wijken lagen opgeslagen en de wipkar als je ze moest vervoeren naar de 3e wijk.
Het schip of de praam was intussen gearriveerd en de schipper had al houten posten uitgelegd waarover de kruiwagen of de wipkar het schip kon bereiken.
Je had meerdere mensen nodig om deze werkzaamheden uit te voeren en als de boer geen knecht had werden de buren ingeschakeld en zo hielp men elkaar: Naoberhulp.
Als het schip vol was verliet deze de wijk weer om via het Grevelingskanaal zijn weg naar de fabriek te vervolgen.
De boeren hadden een ruime keuze uit de fabrieken om hun aardappelen af te leveren. Op een gegeven moment had je 38 aardappelmeelfabrieken in de provincie Groningen en 7 in Drenthe.
Als een schip niet op eigen kracht kon varen of als een praam werd gebruikt, werd deze soms voortgetrokken door een paard. De menner van zo’n paard noemde men een “scheepsjaoger”.
(Er staat een beeld van de scheepsjaoger met paard bij de sluis op Bareveld)
Het paard moest ook eten natuurlijk en de scheepsjaoger lustte wel een borrel.
Volgens het “Woordenboek van de Drentse Dialecten” zei men in Eexterveen daarover:
“Het peerd een haalf brood (roggebrood) en ik een dubbel maotie (2 dl jonge jenever) zee de scheepsjaoger”. Ja, ja, de Eexterveense boeren hadden hun praatje wel klaar.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema
advertentie Jubmo