header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

11 september Dorpsborrel
16 september VIB's
20 september Hoe groot is jouw wij, eindpresentatie
21 september De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 21 september 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het tweede halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december en 11 januari 2021.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Shit, shit, shit. Is dit de toekomst van het Eexterveense bos?

Er is een groot probleem, waar anderen schijtziek van worden: hondenpoep in het bos. Het is geen hot-nieuws meer, maar het blijft behoorlijk vervelend. Zeker in deze tijd waar het toch moeilijk is om vrijwilligers te vinden, moeten we de mensen die zich wél inzetten, enorm sparen. Het bospad wordt gemaaid, maar het stront vliegt bij onze vrijwilliger, en de maaier, om de oren. Wij nemen aan dat dit niet de bedoeling kan zijn. Als we niet oppassen is hij er straks helemaal klaar mee. Dus nogmaals een vriendelijk, maar dringend verzoek: Als je je hond uitlaat, ruim je poep dan ook even op. Zo zwaar zijn die plastic zakjes tegenwoordig ook niet meer. Want geef toe, elke hond poept, ook die van u.
bos
Als we niet oppassen mogen wij straks op deze manier wandelen door het Eexterveense bos. Hier wordt toch niemand blij van?

Noaberschap:
De noaberhulp krijgt een nieuwe start. Tijdens de koffiemorgens is er de mogelijkheid om met vragen bij ons aan te kloppen. Dit kan eventueel ook in een aparte ruimte. Hulpvragen kunnen zijn: vervoer naar een dokter of supermarkt, hulp met klusjes etc.

Telefonisch zijn wij ook bereikbaar op het nummer: 06-83384465

Fennie Vos, Heleen Hoving en Gina Hoving
pep-definitief

Stichting Dorpscentrum en Dorpsbelangen

‘Onse toen’ wint de prijs voor de beste video
Op zaterdag 5 september was de landelijke finale van Kern met Pit. In ons eigen Dorpscentrum konden we via een Zoom-meeting de prijsuitreiking live volgen. De bronzen, zilveren en gouden pit werden uitgereikt aan projecten in de provincies Noord-Brabant, Noord Holland en Limburg. Maar al gingen die prijzen aan onze neus voorbij, toch waren we blij. Wij wonnen namelijk de prijs voor de beste video. Supertrots op de kinderen en juf Manon van o.b.s. De Kameleon!
Aan de prijs is een geldbedrag van € 1.000,- verbonden. Altijd welkom, want we hebben nog genoeg plannen op stapel staan.

Wil je het filmpje nog eens kijken? Klik dan op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=6Z7yWOI7Qt8

Stichting Dorpscentrum

Het bruisend Dorpscentrum borrelt soms over
Dat komt doordat er veel reuring is in ons mooie Dorpscentrum. Zo komt het regelmatig voor dat de keuken te klein is. Daarom zijn wij aan het kijken of we een stukje keuken kunnen aanbouwen. Als eerste stap hebben we een bouwtekening ingediend bij de gemeente. Na wat aanpassingen is deze goedgekeurd. Nu gaan we verder met de volgende stappen, zoals het aanboren van fondsen als Leader. Zodra er meer duidelijkheid is of onze plannen haalbaar zijn, organiseren we een informatieavond. Bijgaande schets geeft weer hoe de aanbouw er uit gaat zien.

keuken
Gratis schuurtje ophalen
Het oude schuurtje achter het Dorpscentrum gaat weg. De wanden kunnen nog wel een ronde mee. Heb je belangstelling voor de wanden/het hout? Laat het ons weten via stichtingdorpshuis@eexterveen.com.

Burendag op zaterdag 26 september
Als het weer en de richtlijnen rondom Corona het toelaten, organiseren wij op zaterdagochtend 26 september van 09.30 tot 12.00 uur een Burendag. We willen kleine klusjes in en rondom het Dorpscentrum verrichten, kinderspelletjes organiseren en met elkaar een kopje koffie drinken.
Wil je eens (bij)kletsen met buurt- en dorpsgenoten die je niet vaak ziet, kom dan naar de Dorpscentrum Burendag. Meld je wel even aan via stichtingdorpshuis@eexterveen.com. Meer details over het programma volgen nog.

Bestellen film ‘Eexterveen geeft geen krimp’
Wil je de film ‘Eexterveen geeft geen krimp’ van filmmaker Ronald Pras op DVD hebben? Laat het weten via stichtingdorpshuis@eexterveen.com! Dan kijken we wat er mogelijk is.
De film is ook nog te bekijken via https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/7/Documentaires/aflevering/53952
logo Spinder
kleingenoegen2
openingstijden en foto
Dorpsborrel in een ander jasje!
Op vrijdag 11 september vindt er weer een dorpsborrel plaats in ’t Klein Genoegen. Deze dorpsborrel zal anders zijn dan normaal.
Omdat we ons moeten houden aan de regels van het RIVM, het protocol van de KHN en de 1,5 meter afstand is er maar zitplek voor ongeveer 26 mensen.

Spelregels:
  • Om iedereen een kans te geven kunt u alleen een zitplek reserveren op de woensdag voorafgaand aan de dorpsborrel (vanaf 15.00 uur)
Vol = vol.
  • Het menu is van tevoren bekend.
  • Bij binnenkomst, graag handen schoonmaken met desinfecterende zeep.
  • Blijf thuis bij klachten!
  • Het eten wordt geserveerd aan tafel, dus geen buffetvorm.
  • Het is niet de bedoeling dat er gelopen wordt, of dat er in groepsverband wordt gezeten door mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.
Datum Dorpsborrel
Menu
11-09-2020
Voorgerecht: mosterdsoep en brood
Hoofdgerecht: schnitzel met champignonroomsaus of zigeunersaus
Nagerecht: verrassing
09-10-2020
Voorgerecht: tomatensoep en brood
Hoofdgerecht: spare ribs met friet en salade
Nagerecht: verrassing
23-10-2020
Voorgerecht: maissoep met brood
Hoofdgerecht: kipsate
Nagerecht: verrassing
13-11-2020
Voorgerecht: bospaddenstoelensoep met brood
Hoofdgerecht: stoofvlees
Nagerecht: verrassing
20-11-2020
Voorgerecht: chinese tomatensoep met brood
Hoofdgerecht: babi pangang met rijst of bami
Nagerecht: verrassing
04-12-2020
Voorgerecht: snert
Hoofdgerecht: stamppot
Nagerecht: verrassing
11-12-2020
Kerstverrassingsmenu
regels cafe
advertentie alsema

VIB's

vib nieuw logo
Ondanks de corona hebben we besloten de bijeenkomst van 16 september wel te laten doorgaan,in het dorpshuis hebben we de mogelijkheid om voldoende afstand te houden.De heer Ton Mulderij, dorpsgenoot, zal ons op de hoogte brengen van nieuwe ontwikkelingen in orgaantransplantatie.
Aanvang 19.45 uur.
Reclame EC Ingrid administratie
logo-spes
Korfbal

Let op : Voor de volwassenen (chauffeurs/bijrijders) in de auto, die de kinderen naar de wedstrijden vervoeren, schrijft de KNKV (en RIVM) voor dat het verplicht is een mondkapje te dragen.

Houd je aan de corona-regels die de verenigingen voorschrijven.

Indien je niet kan rijden, graag onderling ruilen.
(Onderstaande tekst is overgenomen uit de SPESiaal. Inmiddels gemaakte wijzigen mbt rijden zijn hierin niet mee genomen)

Spes 1
13-09-20 Korvesta 1 – Spes (E) 1 Aanvang 14.00 uur Vertrek 12.45 uur
Sportpark De Pampert, Sportlaan 6, Coevorden
Auto’s: J. Meertens, Tielman, de Jonge

20-09-20 Spes (E) 1 – WSS4 Aanvang 11.30 uur Aanwezig 11.00 uur

Spes B1
12-09-20 Spes (E) B1 – SDO B1 Aanvang 10.00 uur Aanwezig 09.30 uur

19-09-20 Thrianta B1 – Spes (E) B1 Aanvang 13.00 uur Vertrek 11.45 uur
Sportcomplex (naast tennishal MAXX), Terpweg 3, Hoogeveen
Auto’s: de Jonge, Kremer, Kruims

Verplaatste wedstrijd van 05-09-20
21-09-20 Elko B1 – Spes (E) B1 Aanvang 19.00 uur Vertrek 17.40 uur
Sportpark Elim, Carstensdijk 100, Elim
Auto’s: Esschendal, Hoiting, Houwing

Spes C1
12-09-20 Spes (E) C1 – Roda ’70 C1 Aanvang 10.00 uur Aanwezig 09.30 uur
kok zomer

Welkom in het dorp

Jullie hebben het vast wel opgemerkt dat er verbouwd wordt aan het Koffielaantje 32, het voormalige huis van Duurt en Wil. Wij, Alfred Drenth en Gerry Schultinga, zijn de nieuwe bewoners. We hebben drie uitwonende studerende kinderen, Camiel, Nadia en Karlijn.
De afgelopen 20 jaar hebben we met veel plezier in Zuidlaren gewoond en nu de kinderen het huis uit zijn kregen we zin in een nieuw avontuur en dat is Eexterveen geworden.
hoe groot

20 september 14:30 eindpresentatie in het veld!

De eindpresentatie van 'Hoe groot is jouw 'Wij'?' omvat een boekpresentatie, voordrachten en muziek. De presentatie vindt plaats op het veld tussen Annerveenschekanaal, Eexterveen en Eexterveenschekanaal in. We zijn te gast op het land van Harm Jacob en Marga Speelman. Wethouder Co Lambert zal het eerste exemplaar van 'Wie hoort er bij jouw 'wij'?' in ontvangst nemen. Dat boek is opgebouwd uit citaten uit de gesprekken die ik met jullie en inwoners van de andere dorpen heb mogen voeren.
De presentatie duurt een uur, is overdekt en verloopt volgens de dan geldende regels van het RIVM.

Zondag 20 september 14:30 - 15:30 in het veld,
Toegang via Dorpsstraat 13, Eexterveen.

De toegang tot het veld is links van de boerderij van Harm Jacob en Marga, via de oprit.
Na aankomst op Dorpsstraat 13 loop je ca 900 meter door het veld: laarzen aan dus, en neem bij slecht weer vooral een paraplu mee. Slecht ter been? Laat weten dat je komt, dan zorgen we ervoor dat je naar de overdekking toe wordt gereden en houden we een stoel voor je vrij. De aanwezigen ontvangen ter plekke een exemplaar van 'Wie hoort er bij jouw 'wij'?' Na 20 september is het boek te koop via https://shop.denieuweoost.nl/ en via bol.com

Hartelijke groet, Jantine Wijnja / info@ditisnu.nl
weggemans advertentie

Jan's proatie

Naamloos
De schutstal.

Las ik vorige week maandag in het Dagblad van het Noorden:
”Jonge koeien gaan gezellig uit in Zuidlaren”. “De politie had er moeite mee om de losgebroken pinken weer te pakken te krijgen. De eigenaar heeft de koeien uiteindelijk uit een voortuin van een huis weer opgehaald”.
Dat deed mij denken aan hoe dat vroeger was geregeld.
Elke boer in Eexterveen, en dat waren er wel 40 denk ik, had in de winter de koeien op stal staan en in de zomer gingen ze de wei in. De weilanden lagen in de buurt van de Hunze of zoals we hier zeggen Drèens Daip.
Om de dieren binnen de perken te houden waren deze stukken land voorzien van prikkeldraad of stroomdraad.
Oom Sterk of ook wel de Stier (Harm Dieters, Dorpsstaat 21) liet elke dag bij het avondmelken z’n vrouw Jantje de laatste koe melken. Hij ging dan intussen aan alle draadpaaltjes voelen of ze nog vast in de grond stonden.
Want de koeien waren niet zo dom als men placht te zeggen. Zodra ze een gaatje zagen gingen ze er vandoor. En dan had je de poppen aan het dansen. Krijg ze allemaal maar eens weer terug in jouw weiland. En daar wilde Harm voor zijn.
En toch gebeurde het wel eens dat één of meerdere koeien van een boer gingen zwerven en dan wist je niet van wie ze waren. Waar moest je ze dan laten?
Gelukkig had je vroeger in elk dorp wel een zo genaamde “schutstal”; een stal waarin verdwaald vee werd geschut. Meestal was dat in een café en op Eexterveen was dat bij café Hoving. (Dorpsstraat 48)
Wanneer er loslopend vee bij de weg liep en er kwam toevallig politie langs, dan zetten zij deze dieren op de schutstal.
Wanneer de koeien van een andere boer geregeld in jouw land liepen en die boer trok zich van de waarschuwingen niets van aan, dan gebeurde het ook wel dat de eigenaar van die grond die koeien naar de schutstal bracht.
De in bewaring geving werd aangegeven bij het gemeentehuis..
Kwam de eigenaar zijn dier of dieren opeisen, dan moest hij eerst naar het gemeentehuis om een bewijs te halen om zijn dieren weer vrij te krijgen en vanzelfsprekend om de onkosten te betalen.
Met dat bewijs kwam hij dan bij de schutstalhouder en kon hij zijn dieren terug krijgen.
Ik denk niet dat schutstalhouder Hoving er rijk van geworden is want de Eexterveense veeboeren waren over het algemeen vrij precies wat hun vee en afrastering betreft.
Een koe was natuurlijk wel kapitaal.
En wat zegt het “Woordenboek van de Drentse dialecten” over de veeboeren van Eexterveen?
”Het past niet om as vaiboer gien roombotter te eten”. In goed Eexterveens: “Het past nait om as vaiboer gain roombotter te eten”. Wat dacht je wat.
Natuurlijk eten ook nu nog alle Eexterveense (vee)boeren roomboter op hun brood.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
advertentie Jubmo