header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


7 juni De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 7 juni 2021. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het eerste halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 21 juni en 5 juli.


starke
vereniging dorpsbelangen
Vrijwilligers gevraagd:
Voor komende zaterdag 29 mei is er een containerbak besteld om rond het dorpscentrum het puin in de bak te gooien en op te ruimen. Wie helpt mee??? Aanmelden is niet nodig. We starten om 9.00 uur.
advertentie Kok
advertentie alsema

Stichting Dorpscentrum

RTV Drenthe is bij ons op bezoek geweest
Ze hebben een item gemaakt over onze Leader-aanvraag voor functieverbreding- en versterking van ons Dorpscentrum. Dorpsgenoten Karel van Klaveren en Martijn Klok vertellen over onze plannen rondom (in)formele zorg en aanbouw.

Wat behelst dat plan?
We zijn van mening dat we nu de functies van het Dorpscentrum moeten verbreden en versterken. Zodat we nog meer fundering aan het Dorpscentrum geven en onze beheerder/uitbater beter kunnen faciliteren. We hebben een aantal ideeën samen laten komen in het plan ‘Het bruisende Dorpscentrum van Eexterveen borrelt over’. We willen:
  • de functie en het gebruik van het Dorpscentrum versterken en verbreden, passend bij het levensloopbestendige dorp dat Eexterveen wil zijn. Een dorp waarin plaats is voor alle generaties en waarin een gezonde leefstijl en Naoberschap voorop staan;
  • het Dorpscentrum inrichten als locatie voor Naoberschap en (in)formele zorg (functieverbreding);
  • de huiskamer inrichten als overloop van het eetcafé/de zaal en voor dagopvang (functieversterking en –verbreding);
  • het Dorpscentrum multifunctioneler maken door de keuken te vergroten en de opslagruimte te verplaatsen (functieversterking en -verbreding).
De aanvraag voor Leader is in april ingediend en nu in behandeling. Het kan maximaal 22 weken duren voordat we uitsluitsel krijgen, maar wij hopen natuurlijk dat we veel eerder dan dat positief nieuws krijgen.

Lees hier het bericht op RTV-Drenthe: https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/170401/Dorpshuis-Eexterveen-groeit-na-drie-jaar-al-uit-jasje

NLdoet gaat niet door
Op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei staat NLdoet gepland. Wij doen elk jaar mee en hebben ons ook voor dit jaar aangemeld. We zijn echter van mening dat de geplande activiteiten en klussen niet volgens de nu geldende corona-richtlijnen uitgevoerd kunnen worden. Vandaar dat we NLdoet uitstellen naar een later moment.
tendenz
advertentie Jubmo
logo Spinder
weggemans advertentie
Reclame EC Ingrid administratie

Jan's proatie

Naamloos
Een keer heel wat anders dan jullie van mij gewend zijn: Diverse uitspraken en gezegdes.

“Ze bint drie keer van de preekstoel vallen”.
Het voorgenomen huwelijk van een a.s. echtpaar dat in ondertrouw was werd voor 1811 op drie achtereenvolgende zondagen aan/afgekondigd in de kerk. In het ondertrouw register stond 1, 2 en 3 voor de namen en bij elke afkondiging werd een cijfer doorgehaald.

Hermannus Weerman uit Erm had een gevleugelde uitspraak. A’j in de buurt bent praot ze niet over je en a’j niet in de buurt bent, verneem ie d’r niks van”

De Drentse dichter Roel Reijntjes uit Beilen bedacht vele Drentse wijsheden:
“As àòlder ku’j makkelijker op doezend vlooien passen as op ien jonk wicht”.
Als ouders pas je gemakkelijker op duizend vlooien dan op je jonge dochter.
“De iene dag ruukt het naor lodderijn en de aandere naor siepels”,
Voor- en tegenspoed wisselen elkaar af.
“Paartie lu, die zölm een snötterige neuze hebt, mugt zo geern die van een aander ofvegen”.
Je ziet wel de splinter in het oog van een ander, maar de balk in je eigen zie je niet.

En van Jan Bruins: Veurdiel is daj hier bij ’t lozen, best gezellig kunt verpozen.
Want naost je pist ’n praotgraoge Drent, dus staoj as zeikerd niet allent.

Herman Finkers: “De zon gaat zinloos onder, morgen moet ze toch weer op”.

2 Drentse spreuken:
“Ze hef weer met ’t halve gat lopen” Ze is weer wat vergeten.
“Aj pis op bedde vòt doet, krie’j schiet op bedde weer”. Alle veranderingen zijn geen verbeteringen.

Jan Germs: een boektitel van hem luidt: “Ik heb een neefje doodgeslagen m.a.w. Ik heb een vlieg gedood. En in een artikel over het beste Drents: Het Drents van Ruinen is niet beter dan dat van Eexterveen”.

Twee Eexterveense gezegden:
Over anderhalf Aintaands eggen is an mekaor langes, anderhaalftaand is haalf over het veurige hen en dubbeltaand is over mekaor hen en altied dezölfde kaant opdraaien”.
Snap jij dit? Toch is het Eexterveens, maar wel slim ingewikkeld.

En over flaander: Flik, flak, flaander/ De bainen van ’n kaander/ Daor wat tussen in/ Da’s naor mien zin.
Ik heb deze twee in “Het woordenboek van de Drentse Dialecten” gelezen. De Eexterveense mannen die aan dit woordenboek hebben meegewerkt waren, op het oog, toch zeer degelijk.
Maar schijn bedriegt blijkbaar want ze durfden deze laatste uitspraak er wel in te zetten.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.

pep-definitief