header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


26 april De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 26 april 2021. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het eerste halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 10 mei, 25 mei, 7 juni, 21 juni en 5 juli.


starke
vereniging dorpsbelangen
Dorpsapp
De laatste tijd is de dorpsapp zeer actief. Hoe fijn is het als u, uw verloren horloge via deze weg terug kunt vinden? Laatst was er een bericht over een dode kat. Het is toch prettig voor het baasje als dit via de dorpsgenoten wordt gemeld? Aanmelden voor de app kan bij de redactie van de EC. ec@eexterveen.com

U krijgt dan een automatisch antwoord dat het wordt opgenomen in de eerstvolgende EC, natuurlijk worden er geen telefoonnummers geplaatst in de EC.
advertentie Kok

Stichting Dorpscentrum

Coronasluiting
We hopen dat het terras op 28 april weer open mag. Ook al blijft ons Dorpscentrum nog gesloten, het is goed als we elkaar op het terras volgens de dan gelden coronarichtlijnen, weer kunnen ontmoeten. Tot dan: hou vol en blijf gezond!

Invalidentoilet opgeknapt
Nog een paar laatste handelingen en dan is het ook het invalidentoilet opgeknapt! Hartelijk dank vrijwilligers!

Het bruisend Dorpscentrum borrelt soms over
We hebben in september aangegeven dat we werken aan een uitbreiding van de keuken. Als eerste stap hebben we een bouwtekening ingediend bij de gemeente. Na wat aanpassingen is deze goedgekeurd en de bouwvergunning is verstrekt. We zijn ook aan het kijken of we formele zorg in het Dorpscentrum kunnen aanbieden, bijvoorbeeld een spreekuur van een huisarts, een bloedprikdienst, etc. Verder zijn we met een werkgroep bezig met een herinrichting van de huiskamerruimte naar een gezellig huiskamercafé. We hebben een projectplan opgesteld en deze ingediend bij een groot fonds. Helpen jullie mee met duimen? Zodra we meer weten, laten we het direct weten.
advertentie alsema
logo-spes
bloemen spes
Bloemenactie SV SPES
Sportvereniging SPES gaat op zaterdag 8 mei de bloemetjes weer buiten zetten en komen bij u langs de deur om vooraf bestelde bloemen te bezorgen!
Vanwege COVID-19 organiseren we de bloemenactie op een andere manier dan voorgaande jaren. U kan de bloemen bestellen en betalen via de webshop www.svspes.nl/bloemenactie of via het bestelformulier.

Het bestelformulier zal volgende week worden rond gebracht. De Webshop is geopend van dinsdag 20 april t/m vrijdag 30 april. (Het bestelformulier dient u uiterlijk vrijdag 30 april in te leveren in de brievenbus bij Dorpsstraat 9, Eexterveen. U dient ook uiterlijk vrijdag 30 april te betalen.)

We hebben weer een mooi assortiment bloemen voor U uitgezocht!
U heeft keus uit de volgende bloemen: Geranium staand, Geranium Oostenrijker (hang), Fuchsia staand - hang of lucifer, Begonia, Petunia, Vlijtige Liesjes, Surfinia (hang), Bacopa (hang), Lobelia (hang) of Verbena (half hang) en uiteraard de Hanging Basket (Hangpot).

(Op de website www.svspes.nl/bloemenactie kan u vanaf 20 april de kleuren bekijken)
De prijs voor bovenstaande bloemen is: € 1.60 per stuk, 4 voor € 6,00
Hanging Basket (Hangpot) € 15,00 (zolang de voorraad strekt)

SPES – KORFBAL
Voorjaarscompetitie
De KNKV is voorzichtig positief gestemd over het starten van de voorjaarscompetitie. De teams zijn doorgegeven voor deze competitie.
Hopelijk volgt binnenkort het programma en kunnen we van start .....
(Dit is uiteraard afhankelijk van de Corona maatregelen)
tendenz
advertentie Jubmo

Naoberhulp

Wilt u ergens heen met de auto, maar is dit niet mogelijk? Via de naoberhulp is het mogelijk om een keer ergens naar toe te gaan met de auto. Jip van den Berg gaat graag met u mee. Dit tegen een kleine vrijwillige bijdrage. Jip benaderen kan via automaatje of rechtstreeks op: 06-13321345
auto menweg
logo Spinder
weggemans advertentie

Een Zilveren Vondst.

Op de vorige Jan's proatie kwamen enkele reacties binnen, deze willen we graag aan u doorgeven.

Hierbij een reactie op het verhaal van de brandkast, de brandkast is er nog steeds, is ook nog steeds leeg en nog steeds in bezit van een Berend Venema.
De koper was de opa van Geert Hoving en ook van mij, hij was de vader van Aaltje Hoving- Venema, bij de Eexterveners wel bekend.
Misschien willen jullie er voor zorgen dat deze informatie ook bij Jan komt.

Groeten uit Rolde,
Bé en Truus Venema

Jan Roelof Vos heeft mij om commentaar gevraagd over het stukje over de brandkast in de vorige Eexterveense courant.
De kast heeft eerst een paar maanden bij ons in de schuur gestaan voordat mijn opa hem met paard en wipkar kwam halen.
Toen ze zagen dat er geld in zat wilden ze dat niet houden en heeft mijn opa het geld nog dezelfde dag op de fiets bij mijn ouders gebracht.
Al die maanden had niemand het, toen grote, bedrag van 530 gulden aan zilvergeld gemist tot mijn opa er mee op de proppen kwam.
Ik herinner mij nog heel goed dat de directeur, ’s avonds laat, met veel bombarie en geroffel op het slaapkamerraam van mijn ouders, het geld kwam opeisen.
De brandkast is intussen 125 jaar oud en dus antiek en wellicht meer waard dan 530 euro.

Geert Hoving.

Reclame EC Ingrid administratie

Jan's proatie

Naamloos
’t Was heet.
Tijdens de hittegolf van de afgelopen zomer had ik mij voorgenomen om hierover een stukje te schrijven. Het is, nu ik dit schrijf, de dag na Pasen; de wereld is wit en de sneeuw komt nog uit de lucht vallen. Je kunt je nu geen hittegolf voorstellen. Toch zaten wij er de afgelopen zomer (weer) mee opgescheept.
Het was niet het eerste jaar maar wel al het derde of vierde jaar op een rij dat het een aantal dagen heet was, om niet te zeggen zeer heet. Maar het jaar 2020 sloeg alle records.
Weten jullie het nog? Het begon met Pinksteren.
De 2e Pinksterdag, 1 juni, mochten de cafés en restaurants voor het eerst in Coronatijd weer open en ik kan mij herinneren dat het toen gelijk al heel mooi weer was en de horeca er garen bij spon. Het was hen ook gegund na al die weken dat ze dicht waren geweest.
Ik moet zeggen dat het toen ook een Groot Genoegen was om op die 2e Pinksterdag het nieuwe meubilair op het terras van “’t Klein Genoegen” uit te proberen. En wat is er mooier dan bij mooi weer op het terras te zitten bij Martijn en Wietske.
Heel wat anders dan zaterdag 27 juni. Wat heeft de storm hier huis gehouden en ik denk dat er geen boom was die geen tak heeft verloren.
Ook in de 1e week van de schoolvakantie was het weer nog niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig werd het in de loop van de 2e week beter en op 20 juli het begin van de hondsdagen was het mooi weer en dat belooft wat. Normaal gesproken dan, want in de dagen daarna was het wel droog maar niet heet. Alleen sloot juli zeer warm af.
Maar beste lezers, laten we het over de laatste 2 weken van de schoolvakantie niet hebben. Een heuse hittegolf!
Donderdag 6 augustus was al een warme dag en elke dag werd het een beetje meer.
Die zondag 9 augustus was het al over de 30 graden en die temperatuur bleef aanhouden tot en met zondag 16 augustus. Meer dan 8 dagen ruim 30 graden en op sommige dagen en plaatsen zelfs wel eens 36 graden.
Al met al was er van 5 tot en met 22 augustus een officiële hittegolf van 18 dagen (dagen van 25 graden en meer) en dat was nog niet eerder voorgekomen sinds 1901.
Daar kun je je nu in deze winter tijd niets bij voorstellen.
En wat doe je bij zulk weer als je niet hoeft te werken of net in deze periode vakantie hebt. . Een beetje op de bank liggen lezen of een spelletje doen op je telefoon. Je partner een beetje tot last zijn, maar ook die heeft last van die hitte. Af en toe je tuin sproeien want het is dan natuurlijk kurkdroog, maar op een gegeven moment mag dat ook niet meer. Verder alleen de noodzakelijke dingen als eten klaar maken, boodschappen doen bij de supermarkt en/of specialiteiten winkel.
Met die hete dagen was het zeer rustig op Eexterveen, eigenlijk te rustig in een dorp dat normaliter bruist van de activiteiten. Maar ook dan blijkt weer hoe flexibel Eexterveen en de Eexterveners onder alle omstandigheden zijn.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
pep-definitief