header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


20 december De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 20 december 2021. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant).
De EC zal het eerste halfjaar 2022, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 17 januari, 30 januari, 14 februari, 28 februari, 14 maart, 28 maart, 11 april, 22 april, 9 mei, 23 mei, 13 juni, 27 juni en 11 juli.
advertentie Kok

Stichting Dorpscentrum Eexterveen

Het Dorpscentrum is alleen toegankelijk met een CTB (QR-code)
Dat komt omdat wij een horecafunctie hebben. Wil je vergaderen of een activiteit organiseren? Overleg met Martijn en Wietske Klok over de mogelijkheden!

De Winterfair op zondag 19 december gaat NIET door
Dit uiteraard vanwege de aangescherpte corona-richtlijnen. We beraden ons nu op plannen voor een Lentefair.
advertentie alsema
logo-spes

SPES Uienactie

Begin 2022 starten wij het jaar met een Uienactie.

Er zijn steeds meer boeren in Eexterveen die uien oogsten, vanuit SPES vinden wij daar moeten we wat mee doen.
Eexterveense Uiensoep, stoofpot met Eexterveense uien of een frikandel speciaal…. met Eexterveense uien!

Op zaterdag 8 januari zullen wij lang de deuren gaan met onze Eexterveense uien.
Een zak uien van ca 2,5 kg kost € 2,50
starke
vib nieuw logo

VIB Eexterveen

Onze bijeenkomst op woensdag 15 december a.s. gaat niet door.
Wij hopen op 19 januari 2022 dat het dan wel weer door kan gaan.

Wij wensen jullie Prettige Feestdagen.
advertentie Jubmo
koffiemorgen impuls

Koffiemorgen.

De laatste koffiemorgen van dit jaar is in kerstsfeer op 16 december. Marcel is dan aanwezig voor eventuele computer/telefoonproblemen.
In 2022 hopen we te starten op 13 januari.
weggemans advertentie
logo nieuw DKS

!!Laatste Bestel Kans!!

DKS Kerstbomen actie:
Ook dit jaar, ondanks de COVID-19 situatie, zal DKS traditiegetrouw kerstbomen etc. gaan rondbrengen en wel op 11dec.
Wel zijn er enige aanpassingen nodig die in flyer bekend worden gemaakt, deze heeft u recentelijk in de brievenbus gehad. (tevens ook beneden toegevoegd).

pep-definitief

Jan's proatie

Naamloos
Café Hoving; een vervolg.

De vorige keer heb ik geschreven over het café van Jan en Aaltje Hoving dat op de hoek van de Dorpsstraat en de Koffielaan stond: Dorpsstraat 48.
Ik ben te rade gegaan bij hun zoon Geert en die kon daar zoveel over vertellen dat ik er ook een tweede column mee kan vullen.
Als er een begrafenis was werd de voorkamer vaak bij het café getrokken door middel van het openen van de schuifdeuren. Nadat het bed was afgebroken werd de kist met het stoffelijk overschot in de slaapkamer van Jan en Aaltje gezet. Deze slaapkamer was de voormalige winkel en grensde aan de voorkamer. De aanwezigen liepen dan langs de kist naar buiten om zich via de voormalige winkeldeur op te stellen voor vertrek naar het kerkhof op Spijkerboor.
Dat was 5 kilometer lopen, heen en 5 km terug, en bij koud weer werd even een plaspauze gehouden bij de kadaverbak op Nieuw Annerveen. (stond geen huis in de buurt)
Bij zo’n begrafenis werd na afloop koffie met brood genuttigd. De koffie en broodjes stonden bij binnenkomst al op de tafel evenals de sigaretten en sigaren. Er werd naar hartenlust gegeten, gerookt en gepraat. De familie zag elkaar eens weer en het werd net een bruiloft. Geert vertelde dat hij de volgende dag de overgebleven broodjes mee naar school kreeg. Hij kon ervan walgen. Iedereen had er tijdens het praten er wel wat op achtergelaten en de rooksmaak zorgde ervoor dat ze niet waren om te eten.
Voor toneel- en gymnastiek uitvoeringen en een biljart was het café te klein.
Maar toen in 1957 de afdeling korfbal van de gymnastiekvereniging Spes werd opgericht werd het café tevens sportcafé. Omdat het gymnastieklokaal nog niet klaar was werd Dorpstraat 48 ook als kleedruimte gebruikt. De dames in de voorkamer, de mannen op de koestal en de scheidsrechter in het stookhok. Er zat een kraan op de geut en een achter op de koestal en daar ploeterden de korfballers zich na afloop een beetje. De familie Hoving heeft jaren de thee in de pauzes verzorgd.
Geert denkt dat de Krielhanenkraaivereniging “Ontwaakt” begin 50er jaren van de vorige eeuw is opgericht. De kraaiwedstrijden werden op zondagmorgen gehouden, de eerste maal in het café maar dat vond Aaltje niet zo’n goed idee. Daarom werd de kraaiwedstrijd toen verplaatst naar de schuur.
Op een andere zondagmorgen werd in het café een kerkdienst gehouden. Voorganger Koops had zoveel “klanten” in Eexterveen en om ze een fietstocht naar Annerveenschekanaal te besparen werd eens in de maand de kerkdienst in café Hoving gehouden.
Omdat het erf tussen het café en de straat verhard was, werd dit de verzamelplaats voor de jeugd die elke morgen op de fiets naar de ulo in Gieten ging. De eerst aanwezige bleef op de fiets zitten en zette zijn/haar voet op de vensterbank van het caféraam. Aaltje moest meerdere keren per jaar de vensterbank verven. Je zou bijna vergeten dat er ook nog een boerderij in het pand zat en dat er ook nog aan landbouw en veeteelt werd gedaan. Geert vertelde als bijzonderheid dat bij drie generaties van zijn familie Hoving ook drie generaties van een andere familie Hoving hebben gewerkt. Eerst Jan Hoving, (1848-1933) Zandvoorterweg 2. Daarna diens schoonzoon Andries Roossien, (1890-1984) Koffielaantje 37 en tenslotte van hetzelfde adres diens zoon Jan Roossien Jr. (1920-2001 Klain knechtie van Stal Vlieghuis)
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema. (Met dank aan Geert Hoving).
tendenz
Reclame EC Ingrid administratie
kerst 2021