header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

16 mei Oud ijzer?
18 mei De EC verschijnt
In verband met het coronavirus zijn er geen evenementen de komende 2 weken.

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 18 mei 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het eerste halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 1 juni, 15 juni en 29 juni.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Sport en Speldagen Eexterveen 2020 gaan definitief niet door!

Contributie: Beste dorpsgenoten in verband met de corona crisis is het onverstandig
om de contributie (2020) voor de vereniging van Dorpsbelangen persoonlijk door de leden van het bestuur op te laten halen.

Wij vragen u de contributie € 7,00 over te maken op:
Bankrekeningnr. NL09 RABO 0316 2542 31 t.n.v. Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen onder vermelding contributie 2020.

Uw bankafschrift is het betalingsbewijs.
Wie al contant heeft betaald heeft een lidmaatschap kaartje ontvangen.

Wij hopen dat u ons wilt helpen.
Bij voorbaat onze dank.
Het ooievaarspaar “Lambert en Sien”
Bij het zien van een ooievaarspaar denk je al snel aan: geboorte, gezinsuitbreiding of gewoon een grote vogel op een nest en van dat laatste worden sommigen van ons soms een beetje gestrest.
Er staat een mooi ooievaarsnest bij Eexterveen, daar kan niemand meer omheen.
De ooievaars echter wel: er omheen, er overheen, er langs, maar helaas nog steeds niet erin, of is het een arrogante vogel en is ons dorp te min…
Ze vliegen liever een stukje door naar Eexterzandvoort.
Daar landen ze wel op het nest, zoals het hoort.
Een dorp met minder kinderen, zonder school en geen Wietske en Martijn,
waarom vinden ze het nest daar nou zo fijn?
De reden dat ze liever nestelen bij de buren, is dat ooievaars naar het schijnt er de voorkeur aan geven om “gemeubileerd” te huren.
Gemak dient niet alleen de mens, maar ook de ooievaar,
daarom strijken ze liever neer in een nest kant en klaar.
Misschien een idee dat ons nest met wat materiaal wordt gevuld,
zodat er ook een ooievaarspaar gaat landen met wat minder geduld.
Die wel wil gaan nestelen op een stek met de inboedel er al in…
En wie weet, hebben wij dan ook eens het mooie plaatje van een nest met een ooievaarsgezin.
nest-van-de-vogel-beeld_csp27844370
pep-definitief
kok zomer

Nieuws van

kleingenoegen2
Afhaalmenu
Zolang de maatregelen m.b.t. het coronavirus nog van kracht zijn, is het mogelijk om op vrijdag, zaterdag en zondag van 16.45 tot 19.45 uur patat, snacks of een weekend special af te halen. Wilt u hier gebruik van maken kunt u uw bestelling alleen telefonisch aan ons doorgeven vanaf woensdag 15.00 uur op het volgende nummer 0598 769060. U krijgt dan van ons een tijdstip wanneer u uw bestelling kunt komen afhalen, zodat u alleen in het pand bent en er geen andere gasten zijn.

Besteloverzicht
Patat, frikandel (speciaal), broodje hamburger (speciaal), kroket, bamischijf, kipnuggets, kaassoufflé, bitterballen en bittergarnituur.

Weekend Special
De weekend special staat vanaf woensdag op de facebookpagina van ’t Klein Genoegen: https://www.facebook.com/Eexterveen/
Heeft u geen facebook kunt u contact opnemen met 0598 769060 en vragen naar de weekend special.

Hygiëne
Wij houden ons altijd aan de hygiëne voorschriften. We maken alle deurklinken, pinautomaat en etc. extra goed schoon en volgen de richtlijnen van de overheid/RIVM.
U kunt ons helpen door te betalen met de pin (voorkeur contactloos), 1,5 meter afstand houden van elkaar en voelt u zich niet goed of heeft u ziekteverschijnselen vraag aan iemand anders om uw eten op te halen (indien het afhalen niet mogelijk is, kunnen wij eventueel bezorgen in Eexterveen tot aan de voordeur en kunt u betalen via een Tikkie).
logo Spinder
Reclame EC Ingrid administratie
logo-spes
De korfbaltraining van de jeugd tot 16 jaar zal op woensdag 13 mei worden hervat van 18.00 u tot 19.00 u

Dit conform de regels van het RIVM dit betekent onder andere:
  • De kinderen komen in trainingskleding op het veld
  • Ouders die kinderen brengen komen niet op het veld
  • De kinderen komen op het veld via aangegeven looproute en vertrekken via een andere route

Oproep voor oude dekens

Ik zoek een stuk of 15 oude dekens. een- en tweepersoons.

Ik wil daar graag een onderlaag van maken voor onder het vijverfolie van onze opvang van regenwater. Op 4 oktober houden we (als het dan weer kan en mag) bij ons op het erf een fair ten behoeve van de biodiversiteit. Hergebruik is duurzaam…. Dat proberen we bij al onze activiteiten op ons natuurgoed een plekje te geven. Ik zoek vooral grote en dikke dekens… de soort materiaal doet er niet zoveel toe…. Ze hoeven ook niet schoon te zijn…. Zolang ze geen minerale olie bevatten en geen uur in de wind stinken zijn ze goed te gebruiken. Zowel wol, polyester als dralon is welkom!

Als tegenprestatie krijgen mensen die een deken komen brengen of waar we een deken mogen komen halen een lekkere pot Bramenjam uit eigen tuin!!!!

Hartelijke groet,
Harry en Yvon Kerkdijk
Dorpsstraat 122
9658PE Eexterveen
Tel: 0598 468842 of 06 15053455

Stichting Dorpscentrum

Goed nieuws! Als het Dorpscentrum weer open mag voor ons allemaal, dan kunnen we op het terras op nieuw meubilair zitten. Deze hebben we aan kunnen schaffen met een financiële bijdrage van de Rabobank Assen en Noord-Drenthe. Hopelijk tot binnenkort! Tot dan: blijf gezond!

Voor in de agenda:
Op 1e of 2e Pinksterdag komt de film ‘Eexterveen geeft geen krimp’ op RTV Drenthe. Filmmaker Ronald Pras heeft de film teruggebracht naar een klein uur en ervoor gezorgd dat de film uitgezonden wordt. Dikke pluim voor Ronald!

Zodra we de juiste datum en het tijdstip hebben, laten we het weten!
Naamloos

Jan's proatie

Corona II.

Je kunt er in deze tijd niet omheen. Alle dagen, alle uren, alle minuten van de dag wordt je er aan herinnerd; Corona. En gezien de persconferentie van 21 april j.l. zal dat ook nog wel even zo blijven. Je kunt niets, je mag niets en je wilt ook niets, want je wilt niet besmet worden. Er zit niet anders op dan je zelf te vermaken en dat kan op vele manieren. Als je niet hoeft te werken kun je lang (uit)slapen, je kunt gaan lezen, de rommel opruimen, de tuin netjes maken enzovoort, enzovoort. Voor je ontspanning kun je fietsen of wandelen want andere sporten zijn tot op heden allemaal verboden.

De vaste lezer van deze rubriek weet dat ik erg gecharmeerd ben van het “Ommetje”. Ik loop hem graag, soms helemaal en soms gedeeltelijk, soms alleen en soms met mijn Griet. Maar je kunt nog meer wandelingen maken in Eexterveen en dat heeft een oud inwoner van ons dorp gedaan. Hier volgt zijn verhaal.
Hij had bemerkt dat in zijn huidige woonplaats zijn mede bewoners ook, net als hij, in de Corona periode in het weekend naar buiten wilden en zeker omdat het mooi weer was. Toen hij en zijn vrouw en stukje gingen fietsen bemerkten ze dat niet iedereen de 1 ½ meter in acht nam en zeker de wielrenners niet. Ze fietsen altijd met z’n tweeën en hard en velen hebben geen bel en ze zitten zo achter je. Daarom had hij eens goed nagedacht waar kun je naar toe waar het rustig is en waar je geen of nauwelijks mensen tegenkomt. En zo kwam Eexterveen in zijn gedachten. Ze hadden een aantal jaren geleden de knapzakroute Eexterveen-Eexterveenschekanaal een keer gelopen en dat leek hun nu wel weer wat. Dus op naar zijn geboorteplaats. De knapzakroute begint bij ’t Klein Genoegen of het Dorpshuis en dan wandel je in noordelijke richting. Bij “De Welacker” ga je dan linksaf de Kruisweg op. Bij de Zandvoorterweg ga je de Elzenmaat op en dan via het dijkje naar de uitkijktoren. Daarna was de route ten opzichte van de vorige keer gewijzigd. Je loopt nu onder de N33 door, steekt de weg Bareveld – Gieten over en zo beland je op de Herenweg. Je gaat linksaf en aan het einde steek je de weg naar Gieterveen over en belandt op de Tjassenswijk. De verharde weg gaat over in een zandweg en zonder ook maar een kip te zien bereikten ze Nieuwediep. Via Bareveld ging het naar Eexterveenschekanaal. Om weer bij de auto te komen gaat de route over de Menweg terug. De oud inwoner had gelijk. Ze zijn maar één maal bekenden tegen gekomen met wie ze een poosje hebben gepraat, maar verder hebben ze slechts op afstand een paar mensen gezien. Alleen op de Menweg waren nog een paar fietsers. Maar uiteindelijk hadden ze wel hun doel bereikt; het was rustig op de route en ze zijn nauwelijks mensen tegen gekomen. Tot zover zijn verhaal.

Dus beste mensen, naast het ommetje nog een mogelijkheid om te wandelden in ons dorp. Je kunt de knapzak route natuurlijk helemaal lopen, ongeveer 13 km, maar ook gedeeltelijk.

Zo zie je maar weer: als je je wilt ontspannen en daarbij ook nog de drukte wilt ontlopen blijf dan gewoon in Eexterveen; daar vindt je het.

Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
hoe groot

Hoe groot is jouw wij

Heb jij een verbindend idee? Of een sociaal idee dat juist nú, in deze tijd van Coronamaatregelen, nodig is? Dien het in! Wie weet kun je er volgende week al mee aan de slag...

Dit is nu heeft in totaal 2000 Euro te besteden. Coronagerelateerde ideeën horen dezelfde week nog of ze steun krijgen of niet. Zo ontving het Tussendoortje, de knutselkrant die kinderen te Eexterveenschekanaal tot eind augustus wekelijks ontvangen, een bedrag om knutselmaterialen met de krant mee te kunnen leveren.

Doe samen, denk samen.

lees meer op ditisnu.nl/meedoen, of neem contact op via info@ditisnu.nl
impuls
advertentie Jubmo
weggemans advertentie