header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

30 november De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 30 november 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het tweede halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 14 december en 11 januari 2021.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Beste dorpsgenoten,
Zoals jullie weten staat de horeca onder grote druk door de corona epidemie.
Onze eetcaféhouder heeft ook te lijden onder de landelijke regels.
In “normale tijden” maken velen gebruik van het eetcafé Het Klein Genoegen.
Nu de horeca gesloten is roepen wij u op ,indien mogelijk, gebruik te maken van de service van Martijn en Wietske.
Afhalen van snacks en maaltijden is mogelijk en kan in overleg.

Bladbakken
De bladbakken zijn weer geplaatst, de inwoners van Eexterveen kunnen ze weer vullen met alleen blad.

Noaberhulp
In deze voor velen moeilijke tijd is het belangrijk om naar elkander om te zien en daar waar nodig elkaar te helpen of om eens een praatje te maken met iemand. De noaberhulp is bereikbaar op het nummer: 06-83384465.

pep-definitief
logo Spinder
cafe
kleingenoegen2
Helaas zijn wij gesloten vanwege de aangescherpte corona-maatregelen.

Daarom zijn we afgelopen weekend weer begonnen met een afhaalservice voor patat en snacks en een weekend special. Houd onze Social Media in de gaten voor het menu.

Hieronder volgt wat informatie zodat het bestellen soepel verloopt.

Afhalen:
Bij ons is het mogelijk om op vrijdag, zaterdag en zondag van 16.45 tot 19.30 uur patat en snacks af te halen.
Wilt u hier gebruik van maken kunt u uw bestelling telefonisch aan ons doorgeven vanaf woensdag 15.00 op het volgende nummer: 0598 769060 of op het mobiele nummer van Martijn.

Besteloverzicht: weekend special, patat, kroket, frikandel of broodje hamburger (speciaal), kipnuggets, kaassoufle, bamischijf, bitterballen, bittergarnituur en loempia, saus naar keuze.

Wilt u op een andere dag of tijdstip gebruik willen maken van onze afhaal-mogelijkheden dan is dit in overleg mogelijk.
advertentie alsema
Reclame EC Ingrid administratie
logo nieuw DKS

DKS Kerstbomen actie

Ook dit jaar, ondanks de COVID-19 situatie, zal DKS traditiegetrouw kerstbomen etc. gaan rondbrengen en wel op 12 december.
Wel zijn er enige aanpassingen nodig die inclusief flyer bekend worden gemaakt in deze editie van de EC.
Met vriendelijke groet,
DKS bestuur
kok zomer
weggemans advertentie

Jan's proatie

Naamloos
De Menweg.

Nu het fietspad naast de Menweg eind oktober onder luid geklingel door de kinderen en wethouder Heijmans in gebruik is genomen gaan mijn gedachten uit naar z’n voorganger.
Ja, beste lezers, een fietspad langs de Menweg is niets nieuws.
Bij de aanleg was de Menweg een onverharde zandweg, bedoeld voor het landbouw-verkeer en dan moet je denken aan een paard met wagen. Maar nadat eerst de hoge Bi was uitgevonden en omstreeks 1885 de fiets zoals wij die kennen, kwam deze begin 1900 steeds meer in zwang. Toen een fiets ook op Eexterveen gemeengoed was geworden wilde men graag een fietspad langs de Menweg. Deze is in 1931 gerealiseerd.
Het fietspaadje was een onderdeel van de Menweg. Het was maar een smal zandpaadje en liep langs de zuidelijke kant van de weg.
Auto’s waren er toen nauwelijks en alles ging vroeger per fiets of bus.
Als je naar slager Jan Bos bij de sluis in Eexterveenschekanaal wilde, of naar de manufacturiers in Annerveenschekanaal ging je natuurlijk over de Menweg.
Op zondag naar de kerk in Annerveenschekanaal of als je moest orgelpompen dan ging je op de fiets. Zo ook naar de jeugdclub daar of naar een kerkeraadsvergadering.
Bij mooi weer of soms door weer en wind en waar ging je dan langs? Juist; langs de Menweg.
Als je met de bus naar Groningen ging om naar school te gaan, te werken of te winkelen dan moest je met de bus via de Kielsterachterweg. Hoe kwam je bij de bushalte? Je ging op de fiets over de Menweg, stalde de fiets bij café Gernaat en daar stapte je op de bus.
Als je naar de ulo school in Wildervank ging of naar ambachtsschool of HBS in Veendam en je woonde dicht bij de Hilte dan ging je natuurlijk over Bareveld. Alle andere Eexterveners gingen op de fiets via de Menweg en het fietspad langs de Kielsterachterweg.
Boodschappen doen in Wildervank of Veendam, daar was je in die tijd op aangewezen, dan ging je op de fiets over de Menweg richting Bareveld en zo verder.
En wat denkt u van de bewoners van de 5 woningen die aan de Menweg stonden en nog steeds staan?. Zij waren heel erg blij dat er een fietspad werd aangelegd.
De meeste inwoner fietsten er fluitend langs. Zo ook dominee Koops.
Bij de opening van de nieuwe school in 1957 hield de heer Koops, waar de schoolkinderen catechisatie van kregen, een toespraak. In die toespraak repte hij er over dat hij en z’n vrouw op de fiets via de Menweg naar het feest waren gekomen.
Zijn vrouw, onwennig, de handen stevig aan het stuur op zo’n smal, hobbelig paadje, maar hij kon flierefluitend alle kanten opkijkend zijn weg vervolgen want hij kon dat paadje wel dromen, zo vaak kwam hij van de pastorie naar Eexterveen.
Het fietspaadje langs de Menweg was geliefd en is door de inwoners vaak bereden.
Maar voor de veiligheid is de Menweg op zekere dag verhard. Auto’s, fietsen, trekkers en andere landbouwvoertuigen, brom- en snor fietsen, alles en iedereen ging van de verharde weg gebruik maken. Dat werd te gevaarlijk en zeker voor de kinderen die uit Anner- en Eexterveenschekanaal in Eexterveen naar school gaan. Zij zijn blij met het nieuwe fietspad.
Het kan verkeren zei Bredero. Want…dit nieuwe fietspad is aangelegd voor ….de veiligheid.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
advertentie Jubmo
DKS kerstplaatje

Kerstbomen, kerststerren en kerststollen actie DKS 2020

Ook dit jaar organiseert DKS de verkoop van kerstbomen, kerststerren en kerststollen.
De volgende artikelen zijn te koop:
  1. Kerstbomen (1,5-1,75m) a € 10,00
  2. Kerstbomen in pot (0,8-1m) a € 9,50
  3. Nordman gezaagd (1,5-1,75m) a € 17,00
  4. Kerststerren* rood en wit a € 4ps (2st € 7,5 / 3st €11)
  5. Kerststerren* Midi rood en wit a € 2,25
  6. Kerststollen a € 3,75
* prijs onder voorbehoud.
Noot 1: Kerstbomen groter dan 3m a € 15,00, zijn zonder wortel in beperkte mate leverbaar.
Noot 2: Nordman kan ook op aanvraag langer, kosten onder voorbehoud

Bezorging van de bestelling vindt plaats bij u thuis op zaterdag 12 december.

Vanwege COVID-19 kunnen we helaas de invulstrook niet ophalen. Wij verzoeken u dan ook deze voor 28 november in de brievenbus te gooien op Menweg 12. Ook kunt u de bestelling doorgeven via e-mail aan wil.habets@planet.nl.

Tevens kunnen we geen contant geld aannemen tijdens het rondbrengen. Wij verzoeken u om het geld over te maken op het volgende rekeningnummer [NL 12 RABO 0316 2113 03] t.n.v. De Kromme Stuur. Indien dit niet mogelijk is, graag het geld in een dichte envelop in de brievenbus gooien op Koffielaantje nr 14.
In alle gevallen (bestelling en betaling) vermeld duidelijk uw naam en adres.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Naam:________________________________________________________________Adres:________________________________________________________________Plaats:________________________________________________________________

Bestelling:
____ Kerstboom ca _____meter lang
____ Kerstboom in pot
____ Nordman (gezaagd) ca _____meter lang
____ kerststol
____ kerststerren rood
____ kerststerren wit
____ midi kerststerren rood
____ midi kerststerren wit