header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

8 februari De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 8 februari 2021. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het eerste halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 1 maart, 15 maart, 29 maart,12 april, 26 april, 10 mei, 25 mei, 7 juni, 21 juni en 5 juli.


pep-definitief
logo Spinder
logo-spes
Online Algemene Ledenvergadering SPES – maandag 15 maart 2021
Vanwege corona is een fysieke Algemene Ledenvergadering vooralsnog niet mogelijk. Vandaar dat het bestuur heeft besloten om op maandag 15 maart a.s. een online Algemene Ledenvergadering te doen (start om 20.00 uur). Noteert u deze datum alvast in uw agenda. Nadere informatie hierover volgt in een volgende EC.

GEZOCHT nieuwe bestuursleden Sportvereniging SPES Eexterveen
Voor de komende Algemene Ledenvergadering zijn wij op zoek naar nieuwe bestuursleden om ons te helpen bij het organiseren en uitwerken/meedenken van nieuwe/bestaande (sport)activiteiten.
Beschik je over een portie enthousiasme, weet je van aanpakken, hou je van organiseren en plannen en deins je niet terug voor commentaar stuur dan een berichtje naar secretariaat@svspes.nl
Ook voor meer informatie/inlichtingen kun je ons mailen. We horen het graag.
Reclame EC Ingrid administratie
weggemans advertentie

Stichting Dorpscentrum Eexterveen

Coronasluiting
Helaas is door de coronacrisis ons Dorpscentrum ook gesloten. We hopen dat de situatie snel wijzigt en dat we elkaar weer kunnen ontmoeten! Tot dan: hou vol en blijf gezond!

Vrijwilligers gevraagd
We zijn altijd op zoek naar mensen die af en toe een klus(je) willen klaren. Wil jij een bijdrage leveren en mogen we jou vragen ons eens te helpen? Stuur een mailtje naar stichtingdorpshuis@eexterveen.com en we nemen contact met je op.
advertentie alsema
advertentie Kok

Jan's proatie

Naamloos
Uit het verre verleden I.
Vandaag de dag moet iedereen, i.v.m. de Corona, zoveel mogelijk thuis blijven en dat houdt in dat je als gezin veel op elkaar bent aangewezen.
Dat was vroeger, toen er nog geen radio of t.v. bestond, ook zo. De winteravonden waren lang en dan ging het gezin gezellig met elkaar om de kachel zitten.
De een vertelde nog dikkere verhalen dan de ander. Wat er allemaal op het dorp was gebeurd, werd uitgebreid besproken. Deze verhalen gingen op deze wijze over op jongere generaties, en zo heb ik ze ook gehoord en opgetekend en bewaard.
Het leek mij wel geschikt om ze, in deze midwinter crisistijd, nog eens voor het voetlicht te brengen. Betrokkenen leven al lang niet meer en er wonen, voor zover ik weet, geen directe nakomelingen meer in Eexterveen en dat is de reden dat ik wel over hen durf te schrijven.

Kleermaker Gerrit Vedder, alias Gerrit Snieder (1868-1941), woonde in de woning thans Koffielaantje 38. Hij was een man die gedichten kon maken. Hij was getrouwd met Catrien, zij was schoolschoonmaakster, en ze hadden drie kinderen, waar onder Rabbe.
Het volgende verhaal van Rabbe is door het toenmalig hoofd der school Billenkamp verteld.
Terwijl er een ouderavond in de school was heeft Rabbetje met z’n dikke tuil in de jaszakken van de vrouwen gepist.
Hieronder een paar gedichten van de Snieder.

De bakker van de hoek, die heeft vannacht geblazen.
De pijpen van zijn onderbroek, die hingen voor de glazen.
De bakker was bakker van Rein die van 1889 tot 1919 een bakkerij had op de hoek van de Dorpsstraat en de Koffielaan (thans Dorpsstraat 46).
Hij had last van winderigheid en wel zo erg dat de pijpen van z’n lange onderbroek van de broek werden gescheiden en voor het raam belanden.

Bij Lutje Jan.
Op een nacht werd bij Lutje Jan de nachtrust wreed verstoord, op de deel werd een raar geluid gehoord
Meteen ging Jan de jongens wekken, gezamenlijk zouden ze de dief wel even nekken
Zoon Jan werd bewapend met de pook en zoon Egbert nam de tang, zo was men voor niemand meer bang
Lutje Jan nam zelf het bevel, toen brak meteen los de hel
"Los de deur" riep toen Lutje Jan, en…… de roodbonte koe keek hem an
Want die stond voor de deur, het stelde de familie wel iets teleur
Hun verlangen was, een echte boef te vangen
De koe werd weer vlug op stal gezet en de familie Lutje Jan ging weer gerust naar bed.
Dit overkwam het echtpaar Poelman-Hoving en hun 2 zonen Egbert en Jan. Zij woonden toen in het (afgebroken) huis dat achter de voormalige smederij Dorpsstaat 31 stond. (B165)

Toen de Snieder de gedichten maakte was er nog geen Eexterveense Courant waar ze in gepubliceerd konden worden. Maar dank zij het feit dat deze gedichten zijn doorverteld, gebeurt het nu alsnog dat ze in de Eexterveense Courant worden verhaald en opgetekend.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
advertentie Jubmo