header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

7 november Oud ijzeractie
16 november De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 16 november 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het tweede halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 30 november, 14 december en 11 januari 2021.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Fietspad Menweg
Het nieuw aangelegde fietspad is officieel door wethouder Heijerman geopend.
Er moeten nog wel een aantal werkzaamheden afgewerkt of geleverd worden zoals: De doorsteek bij alle woningen naar het fietspad en een aanpassing daar waar de fietsers de weg weer op komen rijden; daar komt een bescherming in de rug voor de fietsers.

Starters woningen Eexterveen 2e fase
Nu de starters woningen 1e fase op zijn einde loopt en de laatste 3 woningen in aanbouw zijn. In 2016 hadden we het plan al om in totaal 18 starters woningen te bouwen, maar omwille van de tijd is toen besloten in overleg met de gemeente de 2e fase op te schorten. Maar wij willen over 5 jaar ook nog mogelijkheden hebben voor onze jongeren. Daarom zijn we nu bezig de 2e fase op te starten en de wegen te doorlopen en een omgevingsvergunning aan te vragen. De locatie is aan de Zandvoorterweg naast de ijsbaan. Als we nu geen actie ondernemen, dan lopen we straks achter de feiten aan. Wij strijden voor een goede leefomgeving en willen niet toe geven dat het dorp alleen maar vergrijst. We willen een dorp met toekomst en met veel reuring. Zodra er iets concreets te melden is, dan zullen we een mededeling plaatsen in de EC en fysiek in het dorpscentrum indien mogelijk.

Bladbakken
De bladbakken zijn weer geplaatst, de inwoners van Eexterveen kunnen ze weer vullen met alleen blad.

Corona
In deze voor velen moeilijke tijd is het belangrijk om naar elkander om te zien en daar waar nodig elkaar te helpen, voorbeeld misschien boodschappen meenemen of medicijnen daar kun je elkaar mee helpen en dan is er natuurlijk onze Naoberhulp op Eexterveen zie de mededelingen in dit blad.

Coronagedicht van Klaske Bosma
Oog in oog met het mysterie
Blijf je dicht bij huis
Omarm je elkaar met de liefste tederheid, in je mooiste onderkomen
Zo lichamelijk, zo aards
Weer een kans om lief te zijn
Soms zo breekbaar en vergankelijk
Maar zo weerbaar en vitaal
In deze moeilijke tijd
Dat Corona heet

Noaberschap
De noaberhulp krijgt een nieuwe start.
Hulpvragen kunnen zijn: vervoer naar een dokter of supermarkt, hulp met klusjes etc.
Telefonisch zijn wij bereikbaar op het nummer: 06-83384465
Fennie Vos, Heleen Hoving en Gina Hoving
c0feff187143b3e5a8e980ea43628f4b--sint-maarten-gele

Sint-Maarten

Vanuit het dorp zijn veel vragen gekomen over het Sint-Maarten feest. Enkele dorpsbewoners hebben meegedacht over een oplossing, hiervoor dank. Voor de kinderen vinden wij, de school en Dorpsbelangen, dat het Sint-Maarten feest door moet gaan. Wel met een aantal aangepaste regels.
 • Kinderen lopen in een kleine groep langs de deuren.
 • Middels een kaarsje of lampje laat je weten dat kinderen welkom zijn. Daarnaast kan de poster van de gemeente worden opgehangen, waarin je aangeeft of de kinderen welkom zijn. Deze poster krijg je bij de eerstvolgende uitgave van de Schakel, hij is ook toegevoegd aan deze Eexterveense Courant. Let op de zichtbaarheid van deze poster.
 • Laat kinderen zelf de traktatie pakken, dit voorkomt contact.
Mochten er nog aangescherpte corona maatregelen volgen, waardoor het feest niet door kan gaan, laten wij dit weten.

De school of Dorpsbelangen is niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen!
pep-definitief
vib nieuw logo
VIB Eexterveen

Onze bijeenkomsten van november en december gaan niet door.
Wij volgen de berichten over corona en we hopen elkaar spoedig weer te zien.

Het bestuur.

logo Spinder
cafe
kleingenoegen2
Helaas zijn wij gesloten vanwege de aangescherpte corona-maatregelen.

Daarom zijn we afgelopen weekend weer begonnen met een afhaalservice voor patat en snacks en een weekend special. Houd onze Social Media in de gaten voor het menu.

Hieronder volgt wat informatie zodat het bestellen soepel verloopt.

Afhalen:
Bij ons is het mogelijk om op vrijdag, zaterdag en zondag van 16.45 tot 19.30 uur patat en snacks af te halen.
Wilt u hier gebruik van maken kunt u uw bestelling telefonisch aan ons doorgeven vanaf woensdag 15.00 op het volgende nummer: 0598 769060 of op het mobiele nummer van Martijn.

Besteloverzicht: weekend special, patat, kroket, frikandel of broodje hamburger (speciaal), kipnuggets, kaassoufle, bamischijf, bitterballen, bittergarnituur en loempia, saus naar keuze.

Wilt u op een andere dag of tijdstip gebruik willen maken van onze afhaal-mogelijkheden dan is dit in overleg mogelijk.
advertentie alsema
logo-spes

SPES 1 en B1 in nieuwe outfits

Net voor de coronastop mochten de spelers en speelster van het eerste en de B1 van korfbalclub SPES uit Eexterveen hun nieuwe shirts ontvangen van de sponsors. Aangezien het korfbalseizoen nu stil ligt, zullen we nog even moeten wachten met het tonen van de shirts tijdens de wedstrijden. Hierbij alvast een voorproefje. Pensionstal Paas is shirtsponsor van het eerste en Klussenbedrijf Kremer en Beauty Salon Lia zijn de shirtsponsors van de B1.
Lokale bedrijven verbinden zich aan SPES
We zijn er trots op dat drie ondernemers uit de regio zich op deze manier verbinden aan SPES en kijken ernaar uit om straks in de nieuwe outfits met plezier het veld te betreden.
Pensionstal Paas is de gezellige stalhouderij van Rina en Martin Paas in Eexterveen. De ruime stallen, nieuwe binnenbak en buitenvoorzieningen maken de stal een fijne en toegankelijke plek voor paard en ruiter. Klussenbedrijf Kremer van Wim Kremer is gevestigd in Annerveenschekanaal en Beauty Salon Lia is de beautysalon van Lia Kuipers in Eexterveen.
Zelf korfballen
Sportvereniging SPES heeft één seniorenteam en daarnaast meerdere jeugdteams. Ben jij nieuwsgierig of korfbal na de corona break jouw sport is en woon je in de buurt van Eexterveen? Je bent van harte welkom om straks een paar proeftrainingen mee te doen. Meer informatie bij Jan Vos (06-23506373).
Foto 1: SPES 1 in de nieuwe outfits met Rina en Martin Paas in de nieuwe binnenbak.
Foto 2: SPES B1 in de nieuwe outfits met Wim Kremer en Lia Kuipers.
CSC_0763 Rina
CSC_0851 Lia
Korfbal
Trainingstijden in de zaal Eexterveen m.i.v. woensdag 21-10-20

Woensdag:
Welpen, D en E-jeugd 18:00 – 19:00 olv Rika Pepping, Rolina Esschendal en Jos Meertens
C- jeugd 18:00 – 19:00 olv Rika Pepping, Rolina Esschendal en Jos Meertens
B-jeugd 19.00 – 20.00 olv Jantinus Esschendal en Roelof de Jonge
Donderdag:
SPES 1 19.45 – 20.45 olv Sharee Venema
Vanwege de huidige corona maatregelen wordt er op dit moment niet getraind door SPES 1.
 • Gebruik voor en na de training de desinfectie middelen!!
 • De kleedkamers mogen niet worden gebruikt
Zaalcompetitie
Vooralsnog is de berichtgeving van de bond dat deze voor ons begint in het weekend
van 21 en 22 november.

Tennisbaan
De tennisbaan is afgesloten. Degene die nog wil tennissen kan een sleutel halen bij Gijs of Jan.

Oud ijzer
Op zaterdag 7 november wordt oud ijzer gehaald. Zorg ervoor dat het om 12.00 uur bij de weg staat. Grote stukken graag van te voren aanmelden via secretariaat@svspes.nl

Reclame EC Ingrid administratie
logo nieuw DKS

DKS Kerstbomen actie

Ook dit jaar, ondanks de COVID-19 situatie, zal DKS traditiegetrouw kerstbomen etc. gaan rondbrengen en wel op 12 december.
Wel zijn er enige aanpassingen nodig die inclusief flyer bekend worden gemaakt in deze editie van de EC.
Met vriendelijke groet,
DKS bestuur
kok zomer
weggemans advertentie

Jan's proatie

Naamloos
Het bewegingshuis.
Nu er, ondanks de Coronacrises, toch weer in het bewegingshuis gesport mag worden gaan mijn gedachten uit naar z’n voorganger.
Wellicht is dit stukje zeker interessant voor diegenen die na 1960 in Eexterveen zijn komen wonen of zijn geboren.
Het boek “Eexterveen al 500 jaar in beweging” wijdt er ook een hoofdstuk aan en gelukkig heb ik altijd nog mijn archief.
Midden jaren ‘50 van de vorige eeuw had de gemeente Anloo het plan opgevat om op Eexterveen een nieuwe school te bouwen. Dat was geen nieuws voor dovemans oren in Eexterveen, waarvan de bewoners ook toen al, zeer actief waren.
Er werden plannen gemaakt om, nadat de nieuwe school was gebouwd, zelf de oude school, waarin ook een gymnastieklokaal, en de meesters woning af te breken en van die materialen een gymnastieklokaal te bouwen.
Het hoofd der school nam met zijn gezin intrek in het ingebouwde dorpshuis van de nieuwe school en de afbraak kon beginnen.
Dit moest in de avonduren plaats vinden en iedereen hielp mee. De een begon met de pannen en de ander met de muren; kortom een ongeorganiseerde bende.
Bij één van de eerste pannen raakte al een sloper gewond en moest worden afgevoerd.
De volgende avond kregen de plaatselijke timmerlieden de leiding en verliep één en ander georganiseerd en gestructureerd.
Om de gymnastiek door te laten gaan werd in de schuur van Jan Hoving, naast de school
(Daar waar nu de woningen Dorpsstraat 50 t/m 50c staan), de gymnastiekvloer uit de school gelegd en omringd met dekkleden. Koud in de winter maar het was te doen.
Om geld in te zamelen was de dorpsgemeenschap intussen begonnen om oud papier en -ijzer te bewaren. Op de eerste zaterdag dat het ijzer werd opgehaald stond de hele Dorpsstraat vol. Een praam vol puntdraad werd verkocht en toen een duiker in de Hunze moest worden gesloopt waren de waardevolle onderdelen voor Eexterveen.
De oude brug over de Hunze in de weg Eexterveen – Eexterzandvoort werd gesloopt en de onderliggers waren geschikt voor het dak van het lokaal.
Avond aan avond werden door de inwoners de stenen gebikt en het hout ontdaan van spijkers.
Alles wat bruikbaar was werd weer gebruikt en wat over was werd verkocht.
Op 3-6-1957 waren Ep en Eiwerie Hoving (Dorpsstraat 49) en op 1-7-1957 Menardus en Jantje Meinders (Dorpsstraat 62) 25 jaar getrouwd. Beide echtparen gaven een feest in café Hoving (Dorpsstraat 48) naast de school. Er werd een briefje met felicitaties van de stenenbikkers voor de bruidsparen afgegeven en prompt werd een krat bier bezorgd.
Het gymnastieklokaal is door vrijwilligers in samenwerking met de plaatselijke aannemers gebouwd. Ook is het gebouw door de vrijwilligers in de grondverf gezet en de gemeenteschilder heeft het schilderwerk afgemaakt.
Het door de gemeente toegezegde bedrag was niet toereikend om de bouw te realiseren en
ondanks alle inspanningen om aan gelden te komen, konden op het laatst alle kosten nog niet worden gedekt. Daarom werd besloten om in het dorp een collecte te houden om het benodigde bedrag binnen te halen. Wat dacht u? Het geld kwam er! ƒ. 1500,00 veel geld toen.
Het resultaat was een sportgebouw waar Eexterveen toen zeer, zeer trots op was.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
advertentie Jubmo
DKS kerstplaatje

Kerstbomen, kerststerren en kerststollen actie DKS 2020

Ook dit jaar organiseert DKS de verkoop van kerstbomen, kerststerren en kerststollen.
De volgende artikelen zijn te koop:
 1. Kerstbomen (1,5-1,75m) a € 10,00
 2. Kerstbomen in pot (0,8-1m) a € 9,50
 3. Nordman gezaagd (1,5-1,75m) a € 17,00
 4. Kerststerren* rood en wit a € 4ps (2st € 7,5 / 3st €11)
 5. Kerststerren* Midi rood en wit a € 2,25
 6. Kerststollen a € 3,75
* prijs onder voorbehoud.
Noot 1: Kerstbomen groter dan 3m a € 15,00, zijn zonder wortel in beperkte mate leverbaar.
Noot 2: Nordman kan ook op aanvraag langer, kosten onder voorbehoud

Bezorging van de bestelling vindt plaats bij u thuis op zaterdag 12 december.

Vanwege COVID-19 kunnen we helaas de invulstrook niet ophalen. Wij verzoeken u dan ook deze voor 28 november in de brievenbus te gooien op Menweg 12. Ook kunt u de bestelling doorgeven via e-mail aan wil.habets@planet.nl.

Tevens kunnen we geen contant geld aannemen tijdens het rondbrengen. Wij verzoeken u om het geld over te maken op het volgende rekeningnummer [NL 12 RABO 0316 2113 03] t.n.v. De Kromme Stuur. Indien dit niet mogelijk is, graag het geld in een dichte envelop in de brievenbus gooien op Koffielaantje nr 14.
In alle gevallen (bestelling en betaling) vermeld duidelijk uw naam en adres.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Naam:________________________________________________________________Adres:________________________________________________________________Plaats:________________________________________________________________

Bestelling:
____ Kerstboom ca _____meter lang
____ Kerstboom in pot
____ Nordman (gezaagd) ca _____meter lang
____ kerststol
____ kerststerren rood
____ kerststerren wit
____ midi kerststerren rood
____ midi kerststerren wit

poster sint maarten