header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


1 juni De EC verschijnt
In verband met het coronavirus zijn er geen evenementen de komende 2 weken.

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 1 juni 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het eerste halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 15 juni en 29 juni.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Contributie: Beste dorpsgenoten in verband met de corona crisis is het onverstandig
om de contributie (2020) voor de vereniging van Dorpsbelangen persoonlijk door de leden van het bestuur op te laten halen.

Wij vragen u de contributie € 7,00 over te maken op:
Bankrekeningnr. NL09 RABO 0316 2542 31 t.n.v. Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen onder vermelding contributie 2020.

Uw bankafschrift is het betalingsbewijs.
Wie al contant heeft betaald heeft een lidmaatschap kaartje ontvangen.

Wij hopen dat u ons wilt helpen.
Bij voorbaat onze dank.
Kikkerpoel
20200508_191538
Kennelijk maken alleen de inwoners van Eexterveen zich druk om de interessante vorm van de kikkerpoel. En niet de bewoners voor wie de poel bedoeld is.
pep-definitief
kok zomer

Nieuws van

kleingenoegen2
Afhaalmenu
Zolang de maatregelen m.b.t. het coronavirus nog van kracht zijn, is het mogelijk om op vrijdag, zaterdag en zondag van 16.45 tot 19.45 uur patat, snacks of een weekend special af te halen. Wilt u hier gebruik van maken kunt u uw bestelling alleen telefonisch aan ons doorgeven vanaf woensdag 15.00 uur op het volgende nummer 0598 769060. U krijgt dan van ons een tijdstip wanneer u uw bestelling kunt komen afhalen, zodat u alleen in het pand bent en er geen andere gasten zijn.

Besteloverzicht
Patat, frikandel (speciaal), broodje hamburger (speciaal), kroket, bamischijf, kipnuggets, kaassoufflé, bitterballen en bittergarnituur.

Weekend Special
De weekend special staat vanaf woensdag op de facebookpagina van ’t Klein Genoegen: https://www.facebook.com/Eexterveen/
Heeft u geen facebook kunt u contact opnemen met 0598 769060 en vragen naar de weekend special.

Hygiëne
Wij houden ons altijd aan de hygiëne voorschriften. We maken alle deurklinken, pinautomaat en etc. extra goed schoon en volgen de richtlijnen van de overheid/RIVM.
U kunt ons helpen door te betalen met de pin (voorkeur contactloos), 1,5 meter afstand houden van elkaar en voelt u zich niet goed of heeft u ziekteverschijnselen vraag aan iemand anders om uw eten op te halen (indien het afhalen niet mogelijk is, kunnen wij eventueel bezorgen in Eexterveen tot aan de voordeur en kunt u betalen via een Tikkie).
logo Spinder
Reclame EC Ingrid administratie

Stichting Dorpscentrum

Per 1 juni mag het Dorpscentrum weer open. Op dit moment is nog niet
helemaal duidelijk wat wel en niet mag. Niet alle protocollen zijn al
goedgekeurd. We komen er dus op terug. Maar als het Dorpscentrum weer open
mag, dan kunnen we op het terras op nieuw meubilair zitten. Deze hebben we
aan kunnen schaffen met een financiële bijdrage van de Rabobank Assen en
Noord-Drenthe.

Op Hemelvaartsdag wordt er aan de parkeerplaats rondom het Dorpscentrum
gewerkt. Een groep vrijwilligers past de bestrating aan en maakt het
Dorpscentrum weer een beetje mooier!

Eexterveen komt op RTV Drenthe
Op 1e Pinksterdag (zondag 31 mei) komt de film ‘Eexterveen geeft geen
krimp’ op RTV Drenthe. Het tijdstip is nog niet bekend. Filmmaker Ronald
Pras heeft de film teruggebracht naar een klein uur en ervoor gezorgd dat de
film uitgezonden wordt. Dikke pluim voor Ronald!
logo-spes
SPES-kamp
Vanwege de regels van het RIVM zien we geen mogelijkheid om SPES-kamp voor de zomervakantie te organiseren. We zijn aan het onderzoeken of het kamp in september gehouden kan worden en anders wordt het volgend jaar.

Jaarvergadering
Onze jaarvergadering is helaas op vrijdag 20 maart niet doorgegaan. Toch willen we graag het volgende aan jullie mededelen. Salo de Feijter zou aftreden als voorzitter. We hebben Jan Hugo Nuijt bereid gevonden om alvast de rol van voorzitter te vervullen. Ook verwelkomen we Ingrid Kors als nieuw bestuurslid. Verderop stellen Jan Hugo en Ingrid zich even aan jullie voor. Jammer genoeg heeft Annelies Appelhof besloten om te stoppen als bestuurslid. Wij danken haar voor haar bijdrage in de afgelopen jaren.

Voorstellen Jan Hugo
We lezen het vaak in de EC: waar een klein dorp groot ik kan zijn. Na anderhalf jaar als inwoner van Eexterveen kan ik dat van harte beamen. Oog voor elkaar, mooie activiteiten en goede en gezellige faciliteiten. En natuurlijk een mooie sportvereniging, die iedereen de mogelijkheid wil geven om te sporten of op zijn minst te bewegen. Deze missie omarm ik graag en daarom wil ik mij in de rol van voorzitter voor SPES inzetten. Normaal gaat een benoeming natuurlijk via de algemene ledenvergadering, maar daar stak corona helaas een stokje voor. Het idee is dat ik alvast als (interim) voorzitter meeloop en dat we voor de zomer alsnog een (digitale) ledenvergadering organiseren. Mocht je bezwaar hebben dat we het zo doen, dan hoor ik het natuurlijk graag.

Mijn naam is Jan Hugo Nuijt en sinds september 2018 woon ik samen met mijn vrouw Martine en onze kinderen Anne (8 jaar) en Hilko (6 jaar) op Dorpsstraat 20, beter bekend als de oude pizzeria (heb ik inmiddels mogen ervaren). Na anderhalf jaar kunnen we nog steeds volmondig bevestigen dat onze sprong in het diepe, vanuit de Randstad naar Drenthe, een hele goede is geweest. We genieten van de ruimte, de natuur en alle mooie zaken waar een klein dorp groot in kan zijn. Inmiddels heb ik ook een mooie baan in het Noorden gevonden bij de Hanzehogeschool Groningen als directeur Marketing & Communicatie.

Ik vind sporten heerlijk. Na onze verhuizing heb ik inmiddels mijn voetbalschoenen weer aangetrokken en trap ik een balletje mee bij vv Annen en als het lukt ren ik zo af en toe eens een rondje Eexterveen. Verder ga ik graag naar de sneeuw om daar de ski’s onder te binden. Ik kijk er naar uit om samen met bestuur, de commissies en de leden, mij in te zetten om sporten in Eexterveen voor jong en oud op een gezellige en laagdrempelige manier te organiseren.

Voorstellen Ingrid
Hallo allemaal,

Super leuk dat ik in het bestuur van SPES mag zitten.

Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Ingrid Kors, ben 29 jaar en woon in de boerderij op Dorpsstraat 9. Ik ben getrouwd met Elmer en heb 2 zoons (Lucas 3 jaar en Dennis 1 jaar). Wij zijn hier komen wonen in 2015 en sinds die tijd zijn we ook aan het verbouwen. Ik heb een eigen administratiekantoor gevestigd aan huis en werk zowel vanuit huis als bij de klant op kantoor. In 2017 ben ik afgestuurd voor HBO Accountancy in Groningen. In mijn vrije tijd ga ik graag klussen, tuinieren of rijd ik paard.
Doordat mijn kinderen gezellig meedoen met de peutergym is mij eens de vraag gesteld of ik het bestuur een handje wilde helpen. Het lijkt mij een superleuke uitdaging!

Groetjes Ingrid

Gymuitvoering
Het bestuur en de werkgroep hebben besloten om de gymuitvoering door te schuiven naar volgend jaar. De nieuwe datum is vrijdag 26 maart voor de generale repetitie en zaterdag 27 maart 2021 voor de uitvoering.

Tennis
Aangezien er vanwege corona minder sportmogelijkheden zijn, bieden wij alle inwoners van Eexterveen aan om vrijblijvend gebruik te maken van de tennisbaan. We zullen ervoor zorgen dat de baan open is. Wij wensen u veel sportplezier!

Nieuwe website
Sportvereniging SPES heeft een nieuwe website (www.svspes.nl). Ga gerust een kijkje nemen. We doen ons best om de site up-to-date te houden.

Korfbal
Vanaf woensdag 13 mei is de training voor korfbal weer opgestart volgens het protocol van het NOC NSF.

Vanaf juni begint het nieuwe korfbalseizoen. Voor 15 juni moeten wij de nieuwe teamindeling doorgeven aan de KNKV. Stoppende leden moeten daarom voor 1 juni opzeggen.

Opstarten gym
Vrijdag 15 mei jl. zijn de gymlessen buiten begonnen volgens ditzelfde sportprotocol.

Het sportprotocol verplicht ons o.a. om aparte routes te hebben voor aankomst en vertrek. Deze routes hebben wij met afzetlinten en pijlen aangegeven en bevinden zich rondom het Bewegingshuis. Dit kan mogelijk tot wat hinder leiden, wanneer u bv. een wandelingetje maakt. We proberen de overlast zo minimaal te houden. Dit geldt op woensdag (korfbal) en vrijdag (gym).

logo nieuw DKS
Helaas! Geen 48e georganiseerde DKS Hemelvaarttoertocht dit jaar. Gelukkig lagen er nog genoeg leuke routes in ons archief.
We hebben drie verschillende routes geselecteerd! De routes zijn tussen de 40-45 kilometer.
Dus pak de fiets en toer erop los! Veel fietsplezier!
De routes zijn te vinden via de volgende link:
http://wvdks.nl/hemelvaarttoertochten-uit-de-oude-doos/
Naamloos

Jan's proatie

Lambert en Sien..

In de vorige Eexterveense Courant, nr. 9 van 4 mei, las ik het prachtige gedicht over het ooievaarsechtpaar Lambert en Sien. Of liever gezegd over het ooievaarsechtpaar dat al jaren wordt verwacht en er nog steeds niet is.
Ik heb geen idee wie het heeft gemaakt, maar met het gedicht kun je vele kanten uit.
Het kan zijn van een gefrustreerde man of vrouw die heel graag een kind zou willen en het lukt maar niet. Jammer, maar blijf oefenen zou ik zeggen en wie weet als er een ooievaar op het nest komt, komt het misschien nog wel goed.
Kan ook van een inwoner zijn die het nest heeft ontworpen of gemaakt en die gefrustreerd is dat geen bewoner zich meldt.
Maar, en dat vind ik het aannemelijkst, het kan ook zijn van iemand die het gewoon jammer vindt dat er wel een nest is, maar geen ooivaars.
Maar het steekt de auteur dat de ooievaars zich wel in Eexterzandvoort nestelen, terwijl daar minder kinderen wonen dan in Eexterveen.
Zou het dan niet juist de bedoeling zijn dat er meer kinderen in Eexterzandvoort komen? .
Maar wat Martijn en Wietske met een ooievaar te maken hebben begrijp ik niet helemaal. Komt daar gezinsuitbreiding?
Maar beste mevrouw of mijnheer ik kan je vertellen dat er in veel meer dorpen in de voormalige gemeente Anloo ooievaarsechtparen de nesten bewonen; ik heb het met eigen ogen gezien.
De dichter vindt de vogel arrogant omdat deze de gemeubileerde woning in Zandvoort verkiest boven de lege woning in Eexterveen.
Ik zou zeggen leg je oor te luister hoe ze het daar hebben gedaan en doe dan je best om ook het lege nest van de juiste materialen te voorzien.
Of misschien moet het nest dichter naar het dorp verplaatst worden zodat de ooievaars wat aanspraak krijgen van de inwoners.
Of misschien moet je zorgen voor meer kikkers of ander lekker eten voor de vogels. Hiermee zou Martijn je kunnen helpen wellicht.
Maar alle gekheid op een stokje vroeger had je in Eexterveen wel een bewoond nest.
Dat nest stond naast of net achter het stookhok van de boerderij Dorpsstraat 65 van Lammert van Boven (1911 – 1988) en Elsina van Boven – Rossing (Sien 1906 – 1995).
Ik kan mij dat nog goed herinneren en weet nog toen ze daar een vierde kind kregen dat ik dat wel verdacht vond met de ooievaar zo dichtbij.
Daarom vind ik de namen die de dichter voor de ooievaars heeft gekozen zo passend: Lambert en Sien.
Zo zie je maar weer hoe dat gaat in ons dorp Eexterveen.
Wel namen voor de ooievaars, maar de dieren zelf zijn nog in geen velden of wegen te bekennen.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema
advertentie Jubmo
weggemans advertentie