header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


25 mei De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 25 mei 2021. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het eerste halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 7 juni, 21 juni en 5 juli.


starke
vereniging dorpsbelangen
De school
Er blijkt enige onrust te zijn ontstaan over de nieuwbouw van onze school “De Kameleon” en de rol die de vereniging Dorpsbelangen hierin speelt.
Medio 2020 is het bestuur van Dorpsbelangen uitgenodigd om mee te praten over de e.v. t. nieuwbouw / renovatie van de school. De vraagstelling was helder nieuwbouw of renovatie, niets meer en niets minder. Dorpsbelangen is blij dat de gemeenteraad heeft besloten tot nieuwbouw. Voordat de gemeenteraad een besluit had genomen lag er een embargo op de stukken en konden wij u uiteraard niets mededelen.
De locatie waar de nieuwe school gebouwd wordt is nog niet definitief vast gesteld. Er zijn 2 opties: voor of achter op het sportveld. Welke locatie het ook wordt de omwonenden zullen er onder leiding van de gemeente bij worden betrokken. De gemeente heeft een projectgroep aangesteld die het hele proces verder zal begeleiden.
Graag hadden wij een informatie avond belegd om u te informeren helaas kan dit niet zolang de landelijke regels ons dit verbieden (Covid 19). Zodra de landelijke regels dit toestaan zullen wij een info avond beleggen waar ook vertegenwoordigers van de gemeente/projectgroep aanwezig zullen zijn. Zodra er meer nieuws is en wij dit mogen delen zullen wij u dit laten weten.
advertentie Kok
advertentie alsema
logo nieuw DKS

DKS: Hemelvaarttoertocht uit de ‘oude doos’

Helaas, het gaat wederom niet lukken! Geen 49e georganiseerde DKS Hemelvaarttoertocht dit jaar.
We gaan ervan uit dat de drie routes vorig jaar niet op Hemelvaart gefietst zijn, daarom de routes nogmaals!
Kies je nu een andere route of fiets je die van vorig jaar nog een keer? Wat je ook kiest: veel fietsplezier!
De routes zijn tussen de 40-45 kilometer.
De routes zijn te vinden via de volgende link:
https://wvdks.nl/hemelvaarttoertocht-uit-de-oude-doos
tendenz
advertentie Jubmo
logo Spinder
Lente!
Vanaf 1 mei zijn de plantjes van 17 verschillende oude tomatenrassen groot genoeg om een fijn plekje in de kas te krijgen. Na ijsheiligen kunnen de planten ook buiten gezet worden. Het liefst staan ze dan op een voedselrijke plaats, uit de regen (afdakje van doorzichtige plaatjes) en lekker in de zon! Daarnaast heb ik stekken uit de volle grond en wat andere eenjarigen en vaste planten.

De tomaten mogen voor €2,00 per stuk of 3 plantjes voor €5,00 met u mee naar huis... de andere planten krijgen een prijs per stuk.
Maak je even een afspraak om te komen kijken (altijd welkom) en eventueel planten te kopen? Op die manier kunt u Corona veilig even de tuin en ons mooie natuurgebiedje bezoeken ... bij goed weer met een bekertje koffie of thee to go!

U bent van harte welkom bij Harry en Yvon Kerkdijk, Theeschenkerij “De Hunzehof”, Dorpsstraat 122, Eexterveen. Mobiel: 06 15053455
tomaten
weggemans advertentie
Reclame EC Ingrid administratie

Jan's proatie

Naamloos
De ambulance.
Zie ze op bladzijde 39 van het boek “Eexterveen, al 500 jaar in beweging” eens trots naast hun nieuwe ambulance staan: Geert en Geertje Kolthof.
In 1917 vestigt Egbert Poelman zich aan de Dorpsstraat 26 in Eexterveen als fietsenmaker en -verkoper, gasdepothouder, taxivervoerder en benzinepomphouder. Hij, afkomstig van Gieterveen, was net getrouwd met Jantien Nijborg van de Menweg 8.
In de volksmond waren het “Ol Schat en Jantien”. Toen Egbert en Jantien na 40 jaar met de zaak stopten, hebben Lucas en Leentje Dreyer de zaak nog 3 jaar gerund.
Geert Kolthof, ook van Gieterveen, was medewerker van Harm Poelman (een broer van Egbert) fietsenmaker in Gieterveen. Geert had dikke verkering met Geertje Vedder uit Eext, de dochter van Job van de Bult. Toen ze in 1960 trouwden hebben zij de zaak overgenomen.
In eerste instantie deden ze wat hun voorgangers ook deden: Fietsen verkopen en repareren, taxivervoer en de bezinepomp.
Maar op een gegeven moment namen zij ook het ambulance vervoer voor de regio voor hun rekening. Ze gingen aan de studie om de benodigde papieren te halen.
Het was natuurlijk heel bijzonder dat de ambulance in zo’n klein dorp gestationeerd was.
De inwoners waren er best een beetje trots op en….het was ook een geruststellende gedachte dat de ambulance zo dicht bij was. In de winter bij erge sneeuwval werd de straat dan ook door de inwoners vrij gemaakt, mede voor de ambulance.
Geert, een keurige nette man, je kon er van de garagevloer eten en Geertje, ambitieus, bouwden zo een goed florerend bedrijf op en op 8 oktober 1981 werden hun werkzaamheden bekroond met een splinternieuwe ziekenwagen.
De nieuwe ambulance behoorde tot de modernste in zijn soort. Ze was onder meer uitgerust met een brancard waarvan de matras röntgen doorlatend was. Zwaar gewonde patiënten hoeven dan niet eerst van de brancard te worden getild, maar konden met brancard en al onder het röntgenapparaat worden gelegd.
Behalve zwaailicht en sirene had de ambulance ook een speaker met behulp waarvan men vanuit de wagen b.v. publiek kan sommeren om de weg vrij te maken.
De ambulance kostte toen 110.000,- gulden waarbij dan nog een aardig bedrag kwam voor de apparatuur waarvan ze was voorzien.
Helaas kwamen er nieuwe regels van overheidswege en werden de ambulance posten gecentraliseerd en moesten zij in 2000 verplicht stoppen.
Maar Geert en Geertje zouden Geert en Geertje niet zijn als ze bij de pakken neer waren gaan zitten. De slogan “Glaasje op, laat je rijden” klonk hun als muziek in de oren. En voor het taxivervoer van en naar de disco’s van de jeugd werden speciale auto’s aangeschaft.
Het taxivervoer groeide steeds meer en één en ander compenseerde weer het verlies van de inkomsten van de ambulance.
Vele middenstanders verdwenen uit Eexterveen, maar tot op het laatst van hun leven bleven Geert en Geertje fietsen verkopen en bleef de werkplaats in tact.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
pep-definitief