header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

24 september Koffiemorgen
26 september Burendag
5 oktober De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 5 oktober 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het tweede halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december en 11 januari 2021.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Schade door mijnbouwactiviteiten; meld het bij Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen
Wij willen onze bewoners nogmaals wijzen op de mogelijkheid tot schadevergoeding van de mijnbouw/gaswinning. Wanneer uw pand schade heeft en denkt dat dit komt door mijnbouwactiviteiten uit het Groningenveld of door de gasopslag in Norg, dan kunt u als particulier of kleine ondernemer uw melding doen bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, Techniekweg 1, 9601 MD Hoogezand. Schade melden kan online of telefonisch 0800 444 41 11. Op de website vindt u nadere contactgegevens en hoe het proces na het melden van de schade loopt: https://www.schadedoormijnbouw.nl/
De rol van de provincie
De provincie Drenthe heeft zich ingezet voor één landelijke regeling voor de afhandeling van schade als gevolg van alle mijnbouwactiviteiten. Daarnaast kan de provincie door haar adviesrecht bij gaswinning zoveel mogelijk opkomen voor de belangen van haar inwoners. Bijvoorbeeld door aan te dringen op het plaatsen van voldoende meters om het verband te kunnen leggen tussen aardbeving en eventuele schade.
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de provincie Drenthe. De provincie Drenthe is op werkdagen van 8.30 – 16.30 uur bereikbaar via het algemene nummer (0592) 36 55 55. Ook kunt u een mail sturen aan post@drenthe.nl.
Meer (algemene) informatie
Voor onafhankelijke informatie en advies over mijnbouwschade kunt u terecht bij de Technische commissie bodembeweging, de Tcbb.
Uitgebreide achtergrond informatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vindt u op de website: http://www.nlog.nl/ onder ‘Mijnbouweffecten’ > ‘geïnduceerde seismiciteit’.
Op de website van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) vindt u eveneens verschillende soorten informatie over aardbevingen.
De website van de NAM geeft een overzicht van alle (door het KNMI) geregistreerde bevingen in Groningen en Drenthe sinds 1986.

Noaberschap:
De noaberhulp krijgt een nieuwe start. Tijdens de koffiemorgens is er de mogelijkheid om met vragen bij ons aan te kloppen. Dit kan eventueel ook in een aparte ruimte. Hulpvragen kunnen zijn: vervoer naar een dokter of supermarkt, hulp met klusjes etc.

Telefonisch zijn wij ook bereikbaar op het nummer: 06-83384465

Fennie Vos, Heleen Hoving en Gina Hoving
bladbakken
pep-definitief

Stichting Dorpscentrum

keuken
Het bruisend Dorpscentrum borrelt soms over
Dat komt doordat er veel reuring is in ons mooie Dorpscentrum. Zo komt het regelmatig voor dat de keuken te klein is of het (eet)café te vol. Daarom gaan we kijken hoe we de keuken kunnen vergroten. Als eerste stap hebben we een bouwtekening ingediend bij de gemeente. Na wat aanpassingen is deze goedgekeurd. Nu gaan we verder met de volgende stappen, zoals het aanboren van fondsen als Leader. Zodra er meer duidelijkheid is of onze plannen haalbaar zijn, organiseren we een informatieavond. Bijgaande schets geeft weer hoe de aanbouw er uit gaat zien.

Schuurtje wordt op zaterdag 26 september gesloopt
Het oude schuurtje achter het Dorpscentrum gaat weg. De wanden kunnen nog wel een ronde mee. Heb je belangstelling voor de wanden/het hout? Laat het ons voor vrijdag 25 september weten via stichtingdorpshuis@eexterveen.com.

Burendag op zaterdag 26 september
Door de situatie rondom corona hebben we ervoor gekozen om niet allerlei leeftijdsgroepen door elkaar te laten lopen. We richten onze aandacht vooral op de verschillende klussen die rondom het Dorpscentrum moeten gebeuren. Wil je ons helpen met het slopen van het schuurtje achter het Dorpscentrum? Meld je dan aan via stichtingdorpshuis@eexterveen.com. We laten je uiteraard weten hoe laat we beginnen!

Laatste oproep! Bestellen film ‘Eexterveen geeft geen krimp’
Wil je de film ‘Eexterveen geeft geen krimp’ van filmmaker Ronald Pras op DVD hebben? Laat het weten via stichtingdorpshuis@eexterveen.com! Dan kijken we wat er mogelijk is.
De film is ook nog te bekijken via https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/7/Documentaires/aflevering/53952
Huiskamer

Koffieochtend Eexterveen
Na een half jaar geen koffieochtenden te hebben gehad, zijn we voornemens, als de RIVM maatregelen het toelaten, weer van start te gaan op donderdag 24 september.
Uiteraard dienen we ons te houden aan de RIVM regels, maar fijn dat we elkaar weer kunnen ontmoeten en bijpraten onder het genot van een kopje koffie/thee.
De eerste periode zullen er (nog) geen sprekers zijn, maar ideeën hiervoor, zijn van harte welkom.
De koffieochtenden zijn inloopochtenden, dus iedereen is van harte welkom! U kunt binnen komen lopen vanaf 9.30 uur.
Tot 24 september!
logo Spinder
kleingenoegen2
openingstijden en foto
Dorpsborrel in een ander jasje!
Op vrijdag 9 oktober vindt er weer een dorpsborrel plaats in ’t Klein Genoegen.
Omdat we ons moeten houden aan de regels van het RIVM, het protocol van de KHN en de 1,5 meter afstand is er maar zitplek voor ongeveer 26 mensen.

Spelregels:
  • Om iedereen een kans te geven kunt u alleen een zitplek reserveren op de woensdag voorafgaand aan de dorpsborrel (vanaf 15.00 uur)
Vol = vol.
  • Het menu is van tevoren bekend.
  • Bij binnenkomst, graag handen schoonmaken met desinfecterende zeep.
  • Blijf thuis bij klachten!
  • Het eten wordt geserveerd aan tafel, dus geen buffetvorm.
  • Het is niet de bedoeling dat er gelopen wordt, of dat er in groepsverband wordt gezeten door mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.
Datum Dorpsborrel
Menu
09-10-2020
Voorgerecht: tomatensoep en brood
Hoofdgerecht: spare ribs met friet en salade
Nagerecht: verrassing
23-10-2020
Voorgerecht: maissoep met brood
Hoofdgerecht: kipsate
Nagerecht: verrassing
13-11-2020
Voorgerecht: bospaddenstoelensoep met brood
Hoofdgerecht: stoofvlees
Nagerecht: verrassing
20-11-2020
Voorgerecht: chinese tomatensoep met brood
Hoofdgerecht: babi pangang met rijst of bami
Nagerecht: verrassing
04-12-2020
Voorgerecht: snert
Hoofdgerecht: stamppot
Nagerecht: verrassing
11-12-2020
Kerstverrassingsmenu
regels cafe
advertentie alsema
Reclame EC Ingrid administratie
logo-spes
spes kinderclub
kok zomer

Welkom in het dorp

Marcel Hollen is komen wonen op Zandvoorterweg 13 in Eexterveen. Wij wensen hem veel woonplezier in Eexterveen!
weggemans advertentie

Jan's proatie

Naamloos
Jan Germs.
Wie kent hem niet. Ik denk dat hij bekend is bij 90 % van de bevolking van Drenthe en dus, mag ik aannemen, ook bij 90 % van de bevolking van Eexterveen.
Hij is bekend van radio, t.v. Drenthe, kranten, tijdschriften en optredens overal in de provincie. Jan is op 1 september j.l. met pensioen gegaan; het heeft allemaal uitgebreid in het Dagblad van het Noorden gestaan.
Hij is dan 20 jaar actief geweest voor de Drentse taal en dat is één van de redenen dat ik deze column aan hem wijdt.
Persoonlijk bewaar ik beste herinneringen aan de optredens van Jan samen met de toenmalige burgemeester van Aa en Hunze, Eric van Oosterhout, bij Breeland aan de Bulten in Annen.
Smeuïge verhalen en het was er lekker van eten en drinken.
Jan is geboren in Oring (Odoorn) uit een Zand Drentse moeder en vader uit de Veenkoloniën
(Valthermond) en dat spreekt ons als Veen-Drenten natuurlijk erg aan.
De eerste keer dat ik hem heb ontmoet was toen hij net was begonnen als Streektaal-functionaris van de Streektaol organisatie” Drentse Taol”.
Hij had een kantoor boven de Provinciale Bibliotheekcentrale aan de Brunuelstraat in Assen.
Ik kwam daar met gelijkgestemden een aantal malen per jaar bijeen en om 18.00 uur had Jan dan altijd voor soep met broodjes gezorgd. Hij was dan zelf al naar huis en bij het weggaan legde ik altijd een briefje neer met “lekker”, “heerlijk”, “bedankt” o.i.d.
Vanuit daar heeft Jan gestalte gegeven aan wat nu het Huus van de Taol in Beilen is.
Hij heeft vanaf maart 2007 door samenvoeging van de streektaolorganisatie Drentse Taol, uitgeverij “Het Drentse Boek”, en de Stichting “Oeze Volk” het instituut opgetuigd en uitgebouwd tot wat het nu is. Een volwaardige streektaakorganisatie met 4,7 fte’s verdeeld over 7 personen. Daarnaast beschikt het Huus van de Taol over zo’n 200 tal vrijwilligers verdeeld over heel Drenthe. Zij promoten het Drents door een hele hoop activiteiten te doen.
Zowel Jan als directeur, de medewerkers en de vrijwilligers doen dat omdat zij het Drents waardevol vinden uit cultureel en taalkundig opzicht.
Omdat ik nog in een tweetal clubs zit die bij het Huus van de Taol vergaderen kwam ik Jan Germs nog wel eens tegen.
Maar naast hetgeen ik allemaal heb opgesomd schrijft Jan ook boeken. Hij heeft er welgeteld 14 op zijn naam staan; alleen geschreven of in coschap. Door zijn werk als directeur publiceerde hij daarnaast ook nog talloze promotie artikelen
En in die artikelen werd, heel bijzonder, Eexterveen nog wel eens voor als voorbeeld genomen. In eerdere columns heb ik daar wel eens aan gerefereerd.
Zijn strijd om de Drentse taal te behouden, zijn geschriften waarin hij Eexterveen als voorbeeld aanhaalt en het volgende zijn redenen die deze column over Jan Germs rechtvaardigen.
Vorig jaar heeft hij, als bekende Drent, met een journalist een fietstocht gemaakt vanuit zijn woonplaats Gasselte. En die fietstocht, echt waar, heeft Jan, ook weer bewust, over Eexterveen laten lopen. Dat heeft toen allemaal uitgebreid in het Dagblad van het Noorden gestaan. Wederom heeft hij ook toen weer promotie voor Eexterveen gemaakt.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.

voetbalclub annen
advertentie Jubmo