header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


4 april Oud papier?
6 april De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 6 april 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het eerste halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 20 april, 4 mei, 18 mei, 1 juni, 15 juni en 29 juni.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Sport en Speldagen Eexterveen 2020 zijn voorlopig vast gesteld op donderdag 2 juli, vrijdag 3 juli en op zaterdag 4 juli 2020. Definitieve vaststelling na overleg met betrokken verenigingen. Blijft voorlopig gehandhaafd.

Paasvuur 2020: Op last van de overheid mogen er dit jaar geen paasvuren worden gemaakt en of ontstoken worden.

Burgemeesters in Drenthe geven meer duidelijkheid over paasvuren en buurthuizen
Paasvuren gaan niet door; buurthuizen alléén open voor zorgtaken.
De twaalf Drentse burgemeesters hebben vrijdagmiddag 20 maart de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, aangescherpt en aangevuld.
Het Regionaal Beleids Team (RBT), dat sinds 13 maart onder voorzitterschap van Marco Out opereert, heeft besloten dat aanvullingen nodig zijn.

Veilig Verkeer avond: Helaas hebben ook wij moeten besluiten de verkeersavond dd 27 maart te annuleren. Tzt wordt er een nieuwe datum gepland.

Gellersen: Bezoek van Gellersen 18 april is uitgesteld nieuwe data wordt gezocht.

Contributie: In verband met Corona komen wij voorlopig GEEN contributie halen.

Corona

Denk om elkaar in deze crisis met het Coronavirus.
Stuur 1x per week de buren links en rechts voor en achter een kaartje
of een kleuren print. Bel elkaar regelmatig en hou contact.
Zijn er mensen die hulp nodig hebben b.v. boodschappen halen neem contact op met de redactie van de EC.

GGD Drenthe
Hebt u een vraag over uw eigen gezondheid? Neem dan tussen 8.00 en 17.00 uur contact op met de GGD Drenthe via 0592 30 63 00. Informatie over de situatie in Drenthe vindt u op de website van GGD Drenthe.

Actuele gezondheidsinformatie RIVM
Voor actuele gezondheidsinformatie over het coronavirus kunt u terecht op de website van het RIVM. Hier kunt u onder meer lezen wat u zelf kunt doen om verspreiding tegen te gaan en wat u moet doen bij klachten. Het RIVM is tussen 8.00 en 20.00 uur ook telefonisch bereikbaar op 0800 13 51.

Gemeente Aa en Hunze wijzigt openingstijden gemeentehuis en stelt ‘coronanummer’ in
De gemeente Aa en Hunze past de openingstijden van het gemeentehuis in Gieten aan. Inwoners worden gevraagd om zaken vooral digitaal of telefonisch te regelen en het gemeentehuis zoveel mogelijk te vermijden. Ook op het afvalbrengstation zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dammen en om het personeel te beschermen.

Online regelen
Vanaf donderdag 19 maart is het gemeentehuis geopend tussen 09:00 en 12:00 uur en uitsluitend voor mensen met een afspraak. De maatregelen gelden tot en met 6 april. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra benadrukt dat de dienstverlening van de gemeente Aa en Hunze beschikbaar blijft voor inwoners en bedrijven: "Maar zaken als een verhuizing, meldingen openbare ruimte en aanvragen voor een omgevingsvergunning kunnen makkelijk via de website geregeld worden. Dat geldt zelfs voor het aangeven van een geboorte.” Voor sommige zaken is het onvermijdelijk om naar het gemeentehuis te komen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort of een rijbewijs. De gemeente Aa en Hunze vraagt inwoners om daarvoor telefonisch een afspraak te maken via het algemene telefoonnummer 14 0592. Voor het ophalen van een rijbewijs of paspoort hoeft geen afspraak gemaakt te worden.

Coronanummer
Ook heeft de gemeente een telefoonnummer (0592-267853) en e-mailadres (corona@aaenhunze.nl) in het leven geroepen voor vragen over de lokale gevolgen van de coronamaatregelen. Burgemeester Hiemstra: “Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. We snappen dat mensen met vragen zitten. Met die vragen kunnen ze bij ons terecht. We zullen ze zo snel mogelijk helpen.”

Afvalbrengstation
Het afvalbrengstation blijft op de reguliere openingstijden open. We zien wel dat het erg druk is bij het ABS. Daarom zijn ook hier maatregelen genomen. Zo gaat de Gratis Compostdag niet door. Ook vragen we inwoners om afval dat niet per direct ingeleverd hoeft te worden (denk aan textiel of grofvuil) later in te leveren. De landelijke maatregelen gelden ook hier: blijf thuis bij verkoudheid of griepverschijnselen, neem de hygiënemaatregelen serieus en houd minimaal 1,5 meter afstand.
Ter attentie
Een van onze dorpsgenoten kwam in de Schakel een onderzoek tegen over bereikbaarheid. Dit betreft een vragenlijst welke ingevuld kan worden via: rug.shortcm.li/bereikbaarheid (https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_88q7XxhjwEhzAMZ )

Reanimatie en AED

De herhalingsles reanimatie + AED van dinsdag 31 maart gaat niet door.
Te zijner tijd wordt er een nieuwe datum gepland.

Jeugdsoos Eexterveen

In verband met het Corona virus is de jeugdsoos gesloten.

Wij als jeugdsoos zijn aangesloten bij Impuls in Gieten.
Door het RIVM zijn zoals we allemaal weten richtlijnen gesteld. Ook wij moeten hier rekening mee houden. Impuls Gieten heeft ons dan geadviseerd om de richtlijnen te volgen en dus volledig te gaan sluiten zolang dit ons opgelegd word.

De geplande potgrondactie gaat ook niet door.

Wij als Jeugdsoos wil iedereen alle gezondheid toe wensen. Pas goed op je zelf en denk om anderen.logo nieuw DKS

Jaarvergadering DKS

Vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus komt de Jaarvergadering op 3 April a.s. om 20:00uur te vervallen.

We zullen de berichten van de overheid en RIVM blijven opvolgen en kijken wat de evt. verdere gevolgen kunnen zijn voor ons programma voor 2020.
pep-definitief
kok zomer

Nieuws van

kleingenoegen2
Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15:00 – 22:00
Donderdag 12:00 – 22:00
Vrijdag 12:00 – 22:00
Zaterdag 12:00 – 22:00
Zondag 12:00 – 22:00

Allereerst willen wij iedereen bedanken voor alle lieve reacties en steun die wij hebben mogen ontvangen n.a.v. het sluiten van het dorpscentrum en ’t Klein Genoegen.
Afgelopen weekend zijn wij begonnen met een afhaalservice voor patat en snacks en merken dat heel veel mensen graag ons willen steunen door patat te bestellen. Hier zijn we jullie erg dankbaar voor!

Hieronder volgt wat informatie zodat het bestellen soepel verloopt.

Afhalen:
Bij ons is het mogelijk om op vrijdag, zaterdag en zondag van 17.00 tot 19.00 uur patat en snacks af te halen.
Wilt u hier gebruik van maken kunt u uw bestelling alleen telefonisch aan ons doorgeven tussen 15.00 en 17.00 uur op het volgende nummer: 0598 769060 of op het mobiele nummer van Martijn.

Besteloverzicht: patat, kroket, frikandel of broodje hamburger (speciaal), kipnuggets, kaassoufle, bamischijf, bitterballen of bittergarnituur.
Wij houden ons altijd aan de hygiëne voorschriften. We maken alle deurklinken, pinautomaat en etc. extra goed schoon en volgen de richtlijnen van de overheid/RIVM.
U kunt ons helpen door te betalen met de pin (voorkeur contactloos), 1,5 meter afstand houden van elkaar en voelt u zich niet goed of heeft u ziekteverschijnselen vraag aan iemand anders om uw eten op te halen (indien het afhalen niet mogelijk is, kunnen wij eventueel bezorgen in Eexterveen tot aan de voordeur en kunt u betalen via een Tikkie).

logo Spinder
Reclame EC Ingrid administratie
Naamloos

Jan's proatie

Corona.

Deze column gaat, je kunt het al raden, over het woord dat vandaag de dag over de hele wereld het meest wordt gebezigd: Corona.
Toen ik dat woord voor het eerst hoorde moest ik gelijk denken aan het cadeau dat ik, al een tijd geleden, van een relatie heb gekregen.
Ik ga niet onthullen waarom en van wie, maar het is echt gebeurd: een weekend “Den Haag”.
En dus togen mijn Griet en ik op een weekend in november 1992 met de auto naar Den Haag.
Als afsluiting kregen we een diner in het gerenommeerd hotel “Corona” aan het Buitenhof.
Het is geen verzinsel, het hotel bestaat nog steeds, kijk maar op internet.
Het was daar en sjieke beweging. We moesten de auto voor het hotel voorrijden en een portier nam de auto van ons over om deze ergens te parkeren.
De consumpties, voorgerechten, hoofdgerechten en toetje, sorry nagerechten waren stevig aan de prijs. We hebben met z’n tweeën gedineerd voor f. 306,75, en dat in 1992.
Maar het was een uitstekende afsluiting van een mooi weekend cadeau.
En vandaag de dag zitten we midden in de Corona-crisis. Heel andere koek, maar het deed me wel weer denken aan ons uitstapje toen.
Vandaag de dag ligt het hele leven in Nederland en de rest van de wereld plat. Kerken, cafés, restaurants, sportkantines, dorps- en buurthuizen, etc. etc. blijven leeg.
Er mag niet worden gesport, geen korfbal, geen tennis, geen voetbal e.d. en zeker geen judo, boksen en andere sporten waarbij men elkaar fysiek raakt.
Het begon allemaal in China. Normaal gesproken komt er toch veel goeds uit China. De restaurants die door Chinezen worden gerund, veel speelgoed maar ook heel veel andere goederen hebben het predicaat “made in China”.
Maar dit keer niet. Het is toch onvoorstelbaar hoe snel het virus zich over de wereld heeft verspreid. Dat komt natuurlijk omdat er over de hele wereld wordt gereisd maar ook gewerkt.
Immers onze deskundige medewerkers worden overal gevraagd en omgekeerd werken hier ook weer mensen uit het buitenland en komen hier toeristen, waaronder Chinezen.
(Buurt)bussen rijden niet meer en de schappen in de winkels waren in 1 dag leeg.
Het is thuis werken geblazen en bij elkaar op bezoek mag ook niet meer en handen wassen is het credo.
Deze week viert de moeder van een vriendin van ons haar 99e verjaardag. Ze revalideert door een val in een revalidatie instelling. Ze mag daar nu geen bezoek ontvangen. Dit is haar eerste verjaardag in 99 jaar die ze alleen moet vieren. Heel triest allemaal.
Bijeenkomsten van meer dan 100 personen zijn verboden en als klap op de vuurpijl (mag ook al niet meer) mag je nu ook niet meer dan 100 kilometer per uur rijden.
In de extra editie van de Eexterveense Courant van 13 maart staat dat de finale van de “Kern met Pit” niet doorgaat. Maar ook dat een aantal bijeenkomsten, en zeker die met ouderen, die plaats zouden vinden in de huiskamer, niet doorgaan.
Kijk in Eexterveen houdt men zich strikt aan de landelijke regels
Waar een klein dorp groot in kan zijn,

Jan Venema.
hoe groot

Open Space 9 april afgelast

'Wat als we het samen doen?' Dat was het beoogde thema voor de Open Space op 9 april. Net als zoveel bijeenkomsten wordt ook deze voorlopig afgelast. Wanneer ik meer weet over hoe verder, laat ik het weten. Maar veel belangrijker: zorg goed voor jezelf, en zorg goed voor elkaar. Laat de zon op je hoofd vallen wanneer dat mogelijk is.

Alle goeds en later meer.

Jantine
www.ditisnu.nl
www.meneerdeleeuw.nl
advertentie Jubmo
weggemans advertentie
wijnactie