header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

11 januari De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 11 januari 2021. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het eerste halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 25 januari, 8 februari, 1 maart, 15 maart, 29 maart,12 april, 26 april, 10 mei, 25 mei, 7 juni, 21 juni en 5 juli.

De redactie wenst iedereen sterkte, kracht en liefde voor het nieuwe jaar
Een hele fijne kerst en oud & nieuw met elkaar
vereniging dorpsbelangen
pep-definitief

Nieuws uit het dorp

2020 was een jaar die voor niemand is gelopen zoals gehoopt. Zeker nu de tijd van samenzijn is aangebroken en wij dit helaas niet samen mogen beleven. Maar laat ons niet in het negatieve verliezen en haal de vreugde uit wat wel kan. Geniet extra van het samenzijn met uw gezin of dierbaren.

Vereniging Dorpsbelangen wenst u
hartverwarmende feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar.

Bierstube
Inmiddels is de bouw van de bierstube in volle gang en begint deze al vorm te krijgen. Wij hopen dat we in 2021 er volop gebruik van kunnen maken met elkaar.

U heeft hem waarschijnlijk al gezien, net als voorgaande jaren staat er weer een mooie kerstboom voor het dorpscentrum. Vrijwilligers bedankt voor het plaatsen!

Hondenpoep
Eexterveense honden vinden het fijn om de wandelpaden te gebruiken als wc. Eexterveense baasjes vinden het niet fijn om dit even op te ruimen. Hierdoor kunnen wandelaars niet optimaal genieten van de vele wandel mogelijkheden in en om Eexterveen. Daarom de vraag om de poep even op te ruimen. Het is een kleine moeite, maar een grote vreugd voor mede wandelaars.

Kerstverlichting
In deze bijzondere tijd vonden wij, als redactie, tijd voor iets positiefs. Tijdens onze rondes door het dorp genoten wij van alle mooie kerstverlichting. Dit bracht ons op het idee om hier een wedstrijd van te maken. Via onderstaande link kunnen er stemmen uitgebracht worden, het huis met de meeste stemmen krijgt een leuke prijs.

Stemmen kan via https://forms.gle/hKMyoxhx8kA8Hg8G7
Er zijn geen regels voor het stemmen. Dit kan zo vaak als u wilt. Daarnaast kunnen vrienden en familie ook stemmen. Er kunnen meerdere stemmen uitgebracht worden. Stemmen is volledig anoniem. Wij zien alleen dat er is gestemd!

Het kan zijn dat het niet mogelijk was om een goede foto te maken van uw verlichting. Wel kan er gestemd worden op deze verlichting.

Ondanks grote zorgvuldigheid, kan het zijn dat we iemand zijn vergeten. Helemaal aan het eind is een open stem uit te brengen. Graag hier de straat en huisnummer doorgeven, dit telt dan ook als stem.

Natuurlijk is het zeker de moeite waard om een ronde te maken door het dorp en alle verlichting in het echt te gaan bekijken!

Bij een gelijk aantal stemmen zal er geloot worden voor een winnaar.
ijsvereniging
Door het Corona gebeuren gaat de algemene ledenvergadering van de ijsvereniging Eexterveen niet door.

Het bestuur.

logo Spinder
logo-spes
Bedanken vrijwilligers!
Wij willen alle vrijwilligers die het afgelopen jaar geholpen hebben enorm bedanken voor hun inzet. Hierbij valt te denken aan het ophalen van oud papier en oud ijzer, trainers/coaches korfbal, voorbereiding gymuitvoering (helaas niet doorgegaan) etc.

Wij volgen de richtlijnen van het kabinet (RIVM). T/m dinsdag 18 januari 2021 zijn er geen sportactiviteiten in het Bewegingshuis.

Data oud papier en oud ijzer 2021
Oud papier
Zaterdag 13 februari, zaterdag 10 april, zaterdag 5 juni, zaterdag 28 augustus, zaterdag 9 oktober en zaterdag 4 december.

Oud ijzer
Zaterdag 8 mei en zaterdag 6 november.

Sportvereniging SPES wenst u:
Prettige Feestdagen en een sportief 2021!
Reclame EC Ingrid administratie
weggemans advertentie
cafe kerst
kleingenoegen2
Kerst
Helaas is onze keuken te klein om een volwaardig kerstmenu te kunnen bieden voor meerdere huishoudens. Vandaar dat we hebben besloten om tijdens de kerstdagen dicht te gaan. Wel kunnen we op bestelling mosterdsoep en opgemaakte saladeschotels verzorgen (huzarensalade, rundvleessalade en zalmsalade, afgegarneerd met verse producten €4,50 p.p.). Deze kunnen op donderdag 24 december van 12.00 uur tot 18.00 uur worden afgehaald.
Voor wie nog iets lekkers wil bij de koffie tijdens de kerstdagen, hebben we lekkere bonbonnetjes om zelf op te eten of om als een leuk cadeautje weg te geven.
Om teleurstellingen te voorkomen kun je de kerstbestelling uiterlijk maandag 21 december voor 12.00 uur in leveren. Na deze datum kunnen wij niet meer garanderen dat alles voorradig is.

Oud en nieuw
Op oudejaarsdag willen we net als voorgaande jaren oliebollen bakken. Dit zal anders gaan dan anders. Er wordt deze dag geen drinken geserveerd en de oliebollen kunnen tegen een kleine vergoeding gekocht worden. We werken niet op bestelling. De oliebollenkraam staat van 12.30 uur tot 16.30 uur op het terras van het ’t Klein Genoegen.

Openingstijden tijdens de feestdagen.
18 t/m 20 december 16.45 uur – 19.30 uur afhaal
24 december 12.00 uur – 18.00 uur afhaal kerst
31 december 12.30 uur – 16.30 uur oliebollen kraam
1 t/m 3 januari 16.45 uur – 19.30 uur afhaal

We wensen jullie fijne feestdagen en hopelijk mogen wij jullie weer gezond terug zien in 2021!
advertentie alsema

Gezocht

Middelbare scholier J/M gezocht voor diverse werkzaamheden /erf en stalwerkzaamheden / bij kleine paardenfokkerij in Eexterveen 06-43495957
kok zomer

Jan's proatie

Naamloos
Geachte lezers,

Naar aanleiding van de mededeling in de vorige krant kan ik jullie gerust stellen.
Jan is aan de beterende hand en heeft weer een stukje klaar.
Hartelijke dank voor de vele beterschap wensen die mij de afgelopen dagen hebben bereikt. Ook hier geldt: Waar een klein dorp groot in kan zijn.
Jan Venema.
Het Boek.
Het is de trouwe lezer van deze rubriek wellicht opgevallen dat ik nog al eens verwijs naar het Boek der Boeken: “Eexterveen, al 500 jaar in beweging”. “Eèm in ’t bauk kieken”.
Het is een gevleugelde uitdrukking bij mij thuis en men weet welk “Bauk” ik bedoel.
Het begint bij mij al slijtplekken te vertonen omdat ik er zeer regelmatig in kijk. Het is niet alleen een naslagwerk maar soms ook een geheugensteuntje als je iets niet meer (zeker) weet.
Het is dan ook een prachtig boek voor alle inwoners en oud inwoners.
Die en die is al zo oud, nee hoor, 1 jaar jonger of ouder en het boek geeft de uitslag.
Geschillen over wie waar heeft gewoond of hoeveel kinderen er in een gezin waren e.d.: Het boek heeft op alles een oplossing.
Maar ook als je niet iets speciaals zoekt; is het een mooi boek om er eens in te bladeren of te lezen. De samenstellers hebben er een hoop werk aan gehad maar ze kunnen ervan overtuigd zijn dat het zeer wordt gewaardeerd en niet alleen door mij. Ik weet dat ie bij veel vrienden en kennissen en (oud) inwoners voor het pakken ligt: altied makkelijk
Het ontstaan van Eexterveen in 1505 wordt beschreven en de ontwikkeling daarna. Hoe het in de loop van de jaren ging in de landbouw, de wegen en waterwegen. De beroepen die er op Eexterveen waren, worden opgesomd en de wat wij noemen “bijzondere gebouwen”. De vele verenigingen die Eexterveen altijd heeft gekend en waarvan velen heden ten dage nog actief zijn.
Tenslotte, en wat een werk, is uitgezocht welke families hier leefden en alle woningen die er zijn geweest en hun bewoners.
Henk Wolting schrijft in zijn inleidend gedicht dat 12 jaar voor 2005 de plannen zijn ontstaan om de historie van Eexterveen vast te leggen.
In de inleiding staat dat op een vergadering van de Vereniging voor Dorpsbelangen in 1991 de vraag is gesteld of men ervoor voelt om een “Culturele Commissie” in te stellen.
Daarna wordt de bevolking gepolst of de commissie met de taal of de historie aan de slag moet.
De voorkeur ging uit naar de historie en de commissie, omgedoopt tot Historische Vereniging, gaat aan de slag en het resultaat mag er zijn.
Maar in 1980 is er tijdens de sport- en spelweek een expositie geweest van antieke spullen uit de huishouding en van oude foto’s. Ook toen al, is door de commissie die dit organiseerde, geopperd om een boek te maken en alvast oude foto’s te verzamelen.
Dat heeft toen geresulteerd in het fotoboekje: “Eexterveen door de jaren heen”.
Maar wie dacht dat de leden van de historische vereniging na 2005 op hun lauweren zijn gaan rusten heeft het mis. Ze zijn nog steeds actief en in beweging en in 2017 is er een aanvulling op het boek verschenen en daarin zijn ook de foto’s uit genoemd fotoboekje overgenomen.
Wat fout was, is in 2017 rechtgezet, wat vergeten was is toegevoegd en wat in die 12 jaar is veranderd wordt ge- of vermeld. Kortom Eexterveen is weer een prachtig naslagwerk rijker.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
advertentie Jubmo