header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda


24 augustus De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 24 augustus 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het tweede halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 7 september,
21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november,
14 december en 11 januari 2021.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Beste dorpsgenoten en lezers van de EC,
Dit is de laatste uitgave van de EC voor de vakantie. Het bestuur van Dorpsbelangen wenst alle inwoners een prettige vakantie ondanks Corona. Kom heel en gezond terug

Contributie: Beste dorpsgenoten in verband met de corona crisis is het onverstandig
om de contributie (2020) voor de vereniging van Dorpsbelangen persoonlijk door de leden van het bestuur op te laten halen.

Wij vragen u de contributie € 7,00 over te maken op:
Bankrekeningnr. NL09 RABO 0316 2542 31 t.n.v. Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen onder vermelding contributie 2020.

Uw bankafschrift is het betalingsbewijs.
Wie al contant heeft betaald heeft een lidmaatschap kaartje ontvangen.

Wij hopen dat u ons wilt helpen.
Bij voorbaat onze dank.

Dorpsapp

Steeds vaker zien we dat er berichten worden geplaatst in de buurtpreventie app die daar niet horen, maar wel noemenswaardig zijn voor het dorp. Om dit onderscheid te maken is het idee ontstaan voor een aparte groepsapp waarin zaken besproken mogen worden, die niet in de buurtpreventie app mogen. Te denken valt aan gevonden voorwerpen. Dit is GEEN vervanging voor de buurtpreventie app!

Spelregels:
Wat mag wel:
 • Gevonden/verloren voorwerpen
 • Weggelopen dieren
 • Opening ijsbaan
 • Nieuws over afzetting van wegen en bereikbaarheid
 • Autolampen die nog aan staan of ramen van auto’s die nog open staan
 • Verdachte collectanten
 • Zaken die niet kunnen wachten op de eerstvolgende uitgave van de EC.
 • Reageren als het relevant is

  Wat mag niet:
 • Iemand feliciteren
 • Ik zoek een tuinman, schoonmaker etc.
 • Gewijzigde korfbalwedstrijden
Aanmelden voor deze app kan bij Marleen Hoving via 06-51701302 of marleen.hoving@hotmail.com
pep-definitief
kok zomer

Stichting Dorpscentrum

Gratis schuurtje ophalen: Het oude schuurtje achter het Dorpscentrum gaat weg. De wanden kunnen nog wel een ronde mee. Heb je belangstelling voor de wanden/het hout? Laat het ons weten via: stichtingdorpshuis@eexterveen.com.

Eexterveen op RTV Drenthe: De film 'Eexterveen geeft geen krimp' van filmmaker Ronald Pras is op Eerste Pinksterdag uitgezonden. Heb je de uitzending(en) gemist? Niet getreurd! via deze link is de film alsnog te bekijken: https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/7/Documentaires/aflevering/53952

Meerdere personen hebben aangegeven dat ze de film graag willen hebben, bijvoorbeeld op DVD. Ben je daar een van? Laat het ons weten via stichtingdorpshuis@eexterveen.com Dan gaan we kijken wat er mogelijk is.

Nieuws van

kleingenoegen2
Openingstijden Dorpscentrum en ’t Klein Genoegen
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 15:00 – 22:00
Donderdag 12:00 – 22:00
Vrijdag 12:00 – 22:00
Zaterdag 12:00 – 22:00
Zondag 12:00 – 22:00
Dorpsborrel:
De dorpsborrel gaat nog niet van start in de maanden juni en juli. Hou de EC of de website www.kleingenoegen.nl in de gaten. We kijken wat de RIVM en KHN in juli aangeven wat betreft het aantal mensen en de 1,5 meter afstand.
logo Spinder
Reclame EC Ingrid administratie
logo-spes
Rust en ontspanning in roerige tijden
Ben je in deze roerige periode op zoek naar een beetje rust en ontspanning dan kun je vanaf donderdag 2 juli elke maandag en donderdagavond van 18:45 tot 19:45 professionele yogalessen volgen in het bewegingshuis.

Wil je weten of yoga wat voor jou is? We zien je graag een keer voor een gratis proefles. We hebben voldoende matjes zodat het enige wat je mee hoeft te nemen een handdoek is. Ook adviseren wij je om comfortabele sportkleding te dragen. We kijken naar je uit!

meer informatie op www.svspes.nl

Huiskamer

Sinds het coronavirus is de Huiskamer helaas al gesloten. En nu, een aantal maanden later, zijn de zomermaanden in zicht. De Huiskamer van Eexterveen is in de maanden juli en augustus altijd gesloten. Zoals het er nu uitziet, hopen we weer te kunnen starten in september!

Voor nu wensen we u allen in goede gezondheid een fijne zomer toe en tot in september!
Kameleon logo

Aan de slag op obs de Kameleon!

Beste inwoners van Eexterveen en lezers van deze krant.

Zoals jullie hebben kunnen lezen in een vorige editie gaat Freddie Duursma na vele jaren werkzaam te zijn geweest in het onderwijs met pensioen. Met trots mag ik mijzelf voorstellen als nieuwe directeur van de Kameleon. Ik ben Lianne Roossien - de Jonge en ben blij dat ik met ingang van 1 augustus Freddie mag opvolgen.

Samen met mijn man en zoontje van bijna 2 woon ik in Gieten. Ik vind het heerlijk om in een dorp te wonen en geniet van de rust en ruimte die onze omgeving te bieden heeft. Naast mijn passie voor het onderwijs lees ik graag en beleef ik veel gezellige momenten met familie en vrienden.

Sinds 2011 ben ik werkzaam voor Stichting PrimAH en heb ik als invaller en leerkracht op vele scholen mogen werken en heb ik daardoor veel ervaring opgedaan als leerkracht. Nadat ik in 2017 de Master Onderwijskunde heb behaald, ben ik in Gasselte op obs de Dobbe aan het werk gegaan als leerkracht van groep 7/8. Ik had de ambitie om schoolleider te worden en ben daarom vorig schooljaar gestart met de schoolleidersopleiding. Deze opleiding zal ik naast mijn werkzaamheden op de Kameleon in het nieuwe schooljaar voortzetten.

Ik ben ontzettend blij deel uit te mogen maken van het team van de Kameleon. De goede sfeer, veiligheid en saamhorigheid waren gelijk voelbaar en zichtbaar toen ik de school binnen stapte. Ik heb zin om samen met het team aan de slag te gaan met de plannen die er liggen en samen zullen we werken aan vernieuwingen ten gunste van de school. Ik zie de Kameleon als een plek waar kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen in een fijne en veilige schoolomgeving en waar talenten naar boven kunnen komen!

Ik kijk uit naar een fijne samenwerking met alle betrokkenen van de school.

Ik wens iedereen een fijne zomer met (hopelijk) heerlijke zomerse dagen!

Met vriendelijke groet,
Lianne Roossien - de Jonge

Jan's proatie

Naamloos
Familienamen 2.

Veertien dagen geleden had ik het over familienamen die vroeger veel voorkwamen in Eexterveen en waarvan er nu geen enkele nakomeling meer woont.
Het kan verkeren zei Bredero.
Zoals ik in de vorige column heb geschreven is met het vertrek van Michael Eggens de naam Eggens en met het vertrek van Roel en Jantje Meinders de naam Meinders verdwenen.
Familienamen die hier honderden jaren heel gewoon waren nadat hun voorouders zich op enig moment in Eexterveen hadden gevestigd.
Toen in 1505 de venen ten oosten van de Hunze werden afgescheiden van de Boermarke van Eext ontstond Eexterveen en kwamen de eerste families hier wonen.
Het is niet bekend welke families dat waren.
Bovendien had in die tijd lang niet iedereen een geslachtsnaam omdat een kind bij de doop alleen een voornaam kreeg. Zoals ik de vorige keer schreef bestaan achternamen nog niet zo lang; officieel pas vanaf het begin van de 19e eeuw. Als voorbeeld:
Toen ieder een geslachtsnamen moest aannemen werd Egge Eggens en Meindert Meinders.
In het boek “Eexterveen, al 500 jaar in beweging“ worden diverse families beschreven en aan de hand daarvan wil ik die namen en families nog een keer met u doornemen.
De naam Franssen(s) komt niet meer voor ondanks het feit dat de echtlieden Berend Fransens (1830 – 1921) en Lammechien Hoving (1834 – 1891) wonende op de boerderij Dorpsstraat 47, 14 kinderen hadden.
De nazaten van de beschreven families Lanting, Nijboer, Poelman en Steenge wonen, voor zover mij bekend, ook niet meer in Eexterveen.
De naam Sloots kwam en komt nog voor en bestond uit 2 verschillende families. Zie Zandvoorterweg 6 en Dorpsstraat 81. Alleen nazaten van laatst genoemde familie wonen hier nog en naar ik begrepen heb, komt er ook nog weer een spijtoptant terug.
Een familie die hier nog wel woont en niet uit te roeien lijkt is de familie Hoving.
Op enig moment kwam de familie op Eexterveen te wonen en breidde zich uit.
“Eexterveen, al 500 jaar in beweging“ laat zien dat nazaten van deze familie weer trouwden met nazaten van andere Eexterveense families en zo is die familie zo zeer uitgebreid dat in de vorige eeuw heel veel inwoners op de een of ander wijze wel gerelateerd waren aan de Hoving’s.
Uit genoemd boek blijkt dat de families Speelman, Vos, Poelman, Hogen Esch, Broeksma, Rijnberg, Eggens, Hoiting, Meertens, Hiddingh, Sloots, Julsing, Fransens en wellicht ben ik nog een familie vergeten, gerelateerd zijn aan deze familie.
Kortom, je moet haast jaloers zijn als je in Eexterveen woont en geen Hoving als voorouder hebt. Ook hier geldt:
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.

P.S. Jan wenst u allen een goede en vooral gezonde zomer toe.
advertentie Jubmo
weggemans advertentie