header
De Eexterveense Courant is een uitgave van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud en juistheid van de berichten die in de Eexterveense Courant zijn opgenomen. De papieren nieuwsbrief verschijnt meestal iedere 14 dagen (digitaal op maandag, op papier zo snel mogelijk daarna) of zoveel vaker als nodig is.
Inhoud kan via e-mail worden aangeleverd bij ec@eexterveen.com,
uiterlijk de maandag voorafgaand aan het verschijnen van deze
nieuwsbrief voor 18.00 uur.

Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen
www.eexterveen.com

Agenda

11 oktober Wandeltocht Spes kinderclub
19 oktober De EC verschijnt

De agenda is volledig te zien op de website via deze link. Mis niks van de activiteiten en kijk regelmatig in de agenda. De agenda wordt regelmatig vernieuwd.
Wilt u ook uw activiteiten vermeld hebben in de agenda? Stuur dan een e-mail naar ec@eexterveen.com.

Bericht van de redactie

De volgende EC verschijnt op 19 oktober 2020. Copy voor de EC kan per e-mail worden gestuurd naar het mailadres ec@eexterveen.com. Copy moet binnen zijn voor 18.00 uur op de verschijningsdatum (zie in de kop van deze courant). De EC zal het tweede halfjaar, onder voorbehoud, verder verschijnen op: 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december en 11 januari 2021.
vereniging dorpsbelangen

Nieuws uit het dorp

Prachtig initiatief van onze jeugd van de groepen 5- 6-7-8
Afgelopen weekend reed ik op mijn elektrisch aangedreven fiets via het sportveld naar de parkeerplaats ik hoorde kinderen praten in het bos er lagen diverse jassen en cross fietsen . Ik dacht even kijken wat ze aan het doen zijn. Een groep jongens en meisjes waren bezig een crossbaan aan te leggen door het bos, prachtig wat een energie wordt daar ingestopt. Het is ook een fantastisch wandelpad. Het bos moet toch uitgedund worden en dat deze kinderen het op deze creatieve manier hebben gedaan daar wordt je blij van. Ik nodig de ouders uit ga een kijkje nemen en aanschouw wat zij met elkaar gemaakt hebben en het gaat nog mooier worden. Ga zo door met elkaar. Jan Roelof Vos
Even afzetting borden lenen
Een paar inwoners van Eexterveen maakten vrijdag avond voor het slapen gaan een wandeling door het dorp tot hun verbazing fietsten er twee jonge mannen door het dorp met afzetting borden van de Menweg. Waarschijnlijk hebben ze deze in overleg even geleend, zij hadden in ieder geval veel plezier van hun moedig gedrag. De volgende morgen zijn de borden gezien deze lagen in de berm, gelukkig niet op straat, midden in het dorp. Namen van de inwoners die het gezien hebben zijn bekend bij de redactie.
Aanleg fietspad Menweg.
Bij het realiseren van het fietspad langs de Menweg worden een aantal maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te waarborgen.
Waarschuwingsborden, afzettingsborden en rood-witte linten geven aan dat de situatie anders is dan normaal.
Wegenbouwers en straatmakers doen er veel aan om ongelukken te voorkomen.
Het moet vooral voor deze mensen dan ook frustrerend zijn om op maandag te constateren dat hun zorgvuldig gelegde straatwerk, inclusief de waarschuwingsborden deels in de sloot gegooid zijn, dat de borden haaks op de (donkere) rijbaan zijn gelegd en dat klinkers de slootkant als nieuwe ligplaats hebben.
Menweg vernielingen
Voor de tweede zondag op rij zijn de gevolgen van deze zinloze acties te bewonderen door aanwonenden en vroege passanten.
Misschien moeten ouders van de oudere jeugd die zaterdagnacht thuiskomen eens vragen wat deze kinderen op de terugweg naar huis zoal uitspoken.
De dierengeluiden die wij ’s nachts te horen krijgen geven weinig hoop op een zinvol antwoord….
Mededeling van de Gemeente AA en Hunze
In het verlengde van onze werkzaamheden aan het fietspad, wordt binnenkort gestart met het aanbrengen van de verkeersmaatregelen in de rijbaan. Via deze mail informeer ik Dorpsbelangen over de planning.

Wat gaan we doen
In het gehouden overleg tussen een delegatie bewoners Menweg, Landbouw en Dorpsbelangen op 26 augustus 2020 zijn een aantal verkeersmaatregelen besproken. Op een drietal lokaties worden maatregelen getroffen. Tussen de huisnummers 8 en 10 en bij de bebouwde komgrens worden zogenaamde bus drempels aangebracht. Deze drempels zijn wel snelheid remmend voor het autoverkeer maar zijn geen obstakel voor het landbouwverkeer. Bij de aansluiting van het fietspad aan de zijde van Eexterveen wordt de rijbaan iets uitgebogen om zodoende de fietsers “rug dekking” te geven. De wegbreedte blijft dan 4,00 meter en ook hier maken we een bus drempel.

Uitvoering
De werkzaamheden, die namens de gemeente worden uitgevoerd door Avitec Infra, vinden plaats op donderdag 8 en vrijdag 9 oktober 2020. Voor de uitvoering is het noodzakelijk dat de rijbaan voor het verkeer wordt afgesloten. De direct aanwonenden zijn door ons inmiddels schriftelijk geïnformeerd.
Ook de hulpdiensten zijn van de werkzaamheden en de afsluiting op de hoogte. De stremming wordt ook in weekblad De Schakel gepubliceerd.

Vragen
Heeft u over dit bericht nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met ondergetekende van het team Ruimtelijk beheer. U kunt hem bereiken via telefoonnummer (0592) – 26 78 69.
Met vriendelijke groet,
Theo Kroeze
pep-definitief

Stichting Dorpscentrum

Bedankt vrijwilligers Burendag
Op zaterdag 26 september hebben we het schuurtje achter het Dorpscentrum gesloopt. Ter hoogte van die locatie gaan een aantal vrijwilligers van Vereniging Dorpsbelangen iets moois en nieuws bouwen. We houden nog even onder de pet wat het is en wanneer het klaar is. In ieder geval een dankjewel naar de vrijwilligers die geholpen met het afbreken van het schuurtje!

Allerlaatste oproep! Bestellen film ‘Eexterveen geeft geen krimp’
Wil je de film ‘Eexterveen geeft geen krimp’ van filmmaker Ronald Pras op DVD hebben? Laat het weten via stichtingdorpshuis@eexterveen.com! Dan kijken we wat er mogelijk is. De film is ook nog te bekijken via https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/7/Documentaires/aflevering/53952

Stem op Dorpscentrum Eexterveen voor Rabo ClubSupport
Ben jij Rabobank-lid? Stem dan op jouw eigen Dorpscentrum tijdens Rabo ClubSupport. Van 5 t/m 25 oktober mogen alle Rabobank-leden hun stem uitbrengen op de deelnemers die zij een warm hart toe dragen. Hoe meer stemmen er op een club uitgebracht worden, des te hoger de bijdrage die de club ontvangt. Wij gaan het geld gebruiken voor het anders inrichten van de Huiskamer. Wil je op ons stemmen? Zoek op ‘Eexterveen’ of op ‘Dorpscentrum’ en je vindt ons heel eenvoudig!
Je kunt stemmen via de Rabo App op je smartphone of via Rabo Online Bankieren https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/clubsupport/.
Huiskamer
In verband met de aangescherpte coronamaatregelen hebben wij besloten om voorlopig geen koffieochtenden te organiseren.logo Spinder
kleingenoegen2
openingstijden en foto
Dorpsborrel in een ander jasje!
Op vrijdag 9 oktober vindt er weer een dorpsborrel plaats in ’t Klein Genoegen.
Omdat we ons moeten houden aan de regels van het RIVM, het protocol van de KHN en de 1,5 meter afstand is er maar zitplek voor ongeveer 26 mensen.

Spelregels:
  • Om iedereen een kans te geven kunt u alleen een zitplek reserveren op de woensdag voorafgaand aan de dorpsborrel (vanaf 15.00 uur)
Vol = vol.
  • Het menu is van tevoren bekend.
  • Bij binnenkomst, graag handen schoonmaken met desinfecterende zeep.
  • Blijf thuis bij klachten!
  • Het eten wordt geserveerd aan tafel, dus geen buffetvorm.
  • Het is niet de bedoeling dat er gelopen wordt, of dat er in groepsverband wordt gezeten door mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.
Datum Dorpsborrel
Menu
09-10-2020
Voorgerecht: tomatensoep en brood
Hoofdgerecht: spare ribs met friet en salade
Nagerecht: verrassing
23-10-2020
Voorgerecht: maissoep met brood
Hoofdgerecht: kipsate
Nagerecht: verrassing
13-11-2020
Voorgerecht: bospaddenstoelensoep met brood
Hoofdgerecht: stoofvlees
Nagerecht: verrassing
20-11-2020
Voorgerecht: chinese tomatensoep met brood
Hoofdgerecht: babi pangang met rijst of bami
Nagerecht: verrassing
04-12-2020
Voorgerecht: snert
Hoofdgerecht: stamppot
Nagerecht: verrassing
11-12-2020
Kerstverrassingsmenu
advertentie alsema
Reclame EC Ingrid administratie
logo-spes
Sportvereniging SPES doet mee aan Rabobank ClubSupport!
Bij de voorbereiding voor de gymuitvoering (helaas dit jaar uitgesteld) hadden we een tumblingbaan in bruikleen. We hopen dat de gymuitvoering volgend jaar door kan gaan, vandaar dat wij het een goed idee vinden om zelf een tumblingbaan aan te schaffen. Onze kinderen beleven hier veel plezier aan.
Daarom vragen wij uw hulp. Bent u lid van de Rabobank en draagt u ons een warm hart toe, wilt u dan stemmen op Sportvereniging SPES? U mag twee maal op dezelfde vereniging stemmen (in dit geval SPES). Alvast bedankt voor uw stem(men)!

De Grote Clubactie
Al 47 jaar steunt de Nationale Stichting Grote Clubactie het Nederlandse verenigingsleven. Volgens hen zijn verenigingen namelijk de basis voor een gezonde samenleving. Daarom organiseren zij jaarlijks een landelijke loterij waarmee verenigingen extra inkomsten werven. Met ieder lot maak je kans op leuke prijzen. De hoofdprijs is € 10.000,--. De loten worden verkocht voor € 3,-- per stuk. Hiervan gaat 80% rechtstreeks naar de vereniging. Dit is al sinds het eerste lot een feit en daarmee ook de kracht van de Grote Clubactie. Omdat we niet willen dat de jeugdleden met geld over straat gaan, worden de loten verkocht per 'eenmalige machtiging'. Als iemand een lot wil kopen, vult deze persoon op dat lot zijn/haar naam en bankrekening in. Het is belangrijk dat deze persoon ook zijn handtekening zet. De kosten van het lot/de loten worden vervolgens eenmalig van de bankrekening van de koper afgeschreven. Op het bankafschrift van de koper komt het lotnummer te staan. Ook wij doen mee en willen natuurlijk zoveel mogelijk loten verkopen. Dit jaar zetten we ons in voor een tumblingbaan voor bij de gymlessen. Alle kinderen van de gymlessen zijn reeds bekend met deze luchtbaan, omdat we op dit moment één in bruikleen hebben. Hoe gaaf zal het zijn als we er straks een voor ons zelf hebben! Eén lot kost € 3,-- waarvan 80% (dus € 2,40 per lot) direct naar onze clubkas gaat. Wilt u als bedrijf een bijdrage doen? Dat kan, hiervoor hebben wij een Superlot. Dit lot kost € 150,-- en vertegenwoordigt 50 loten, dus ook 50 kansen op de hoofdprijs. Ook hiervan gaat er uiteraard 80% naar de vereniging. Dit betekent voor het Superlot dus € 120,-- als bijdrage voor onze tumblingbaan! Superloten kunnen aangevraagd worden bij Annelies Appelhof of Ingrid Kors (appelhofannelies@gmail.com of ingrid@kors9.nl of 06 16 777 172).

Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen! We gaan er met z'n allen vol voor en hopen ons doel (de tumblingbaan) te behalen met behulp van de steun van familie, vrienden en inwoners uit de omgeving! Juist nu kunnen we die extra steun goed gebruiken. De lotenboekjes voor de Grote Clubactie kunnen uiterlijk zaterdag 31 oktober worden ingeleverd bij Ingrid of juf Diana. Indien er meer dan 20 loten zijn verkocht, kun je een kortingsbon krijgen.

Yoga in het Bewegingshuis
Mensen die meer rust, ruimte en ontspanning willen ervaren in hun dagelijkse leven kunnen baat hebben bij yoga en meditatie. Maar naast rust en ontspanning helpt yoga je vooral ook soepel te worden en te blijven!
Op maandag- en donderdagavond is er yoga van 18.45-19.45 uur in het Bewegingshuis. De lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden en door vrijwel iedereen te volgen. Je hoeft beslist geen ervaring te hebben en je hoeft ook niet lenig of soepel te zijn. Je werkt in je eigen tempo naar een hoger doel voor jezelf.
Kom gerust langs in makkelijk zittende kleding én neem even een badlaken mee. We hebben matjes ter beschikking. Een proefles meedoen? Kom gerust eens langs.

Korfbal
Let op : Voor de chauffeurs, die de kinderen naar de wedstrijden vervoeren, schrijft de KNKV (en RIVM) voor dat het verplicht is een mondkapje te dragen.
Kinderen van 13 jaar en ouder worden geadviseerd in de auto een mondkapje te dragen.

Toeschouwers niet toegestaan, wel begeleiders (en chauffeurs van de tegenpartij).
Kantine is gesloten.
Houd je aan de corona-regels die de verenigingen voorschrijven.
Indien je niet kan rijden, graag onderling ruilen.
(Onderstaande tekst is overgenomen uit de SPESiaal. Inmiddels gemaakte wijzigen mbt rijden zijn hierin niet mee genomen)

Spes 1
11-10-20 WSS 4 – Spes (E) 1 Aanvang 11.30 uur Vertrek 10.40 uur
M.J. Wageman Sportpark, Burg.Snaterlaan 44, Oude Pekela
Auto’s: Wildeboer, Tielman en Sharee

18-10-20 Spes (E) 1 – AVO 6 Aanvang 11.30 uur Aanwezig 11.00 uur

Spes B1
10-10-20 Spes (E) B1 - Thrianta B1 Aanvang 10.00 uur Aanwezig 09.30 uur

Spes C1
De wedstrijd van 10-10-20 vervalt

14-10-20 Korwi C1 – Spes (E) C1 Aanvang 18.30 uur Vertrek 17.30 uur
Sportpark St.Vitusholt, St. Vitusholt 8e laan 6, Winschoten
Auto’s: J. Meertens, Warners

17-10-20 Spes (E) C1 – Roda ’70 C1 Aanvang 10.00 uur Aanwezig 09.30 uur
spes kinderclub

Hervormde Begraafplaats Annerveen

De begraafplaats in Annerveen kent veel oude graven. Het zijn cultuurhistorische monumenten. Een aantal graven is helaas in slechte staat. Het afgelopen jaar hebben we al een aantal kunnen restaureren, maar er zijn nog meer die aandacht verdienen. Met geld van Rabo Club Support kunnen we deze graven weer in oude luister herstellen. Bent u Rabobank-lid? Breng dan uw stem uit op Hervormde Begraafplaats Annerveen. U kunt van 5 t/m 25 oktober stemmen via uw Rabobank app of via Rabobank Online bankieren.
Alvast bedankt voor uw steun!
kok zomer
weggemans advertentie

Jan's proatie

Naamloos
Aanbouw keuken.

In de vorige 2 Eexterveense Couranten lazen wij: “Het bruisend Dorpscentrum borrelt soms over”. Het heeft betrekking op de (te) kleine keuken waar ’t Klein Genoegen het mee moet doen. De bedoeling is om er een stuk bij aan te bouwen. Geen overbodige luxe voor Martijn, die ondanks de krappe ruimte de lekkerste maaltijden kan bereiden.
Een en ander is het gevolg van de aankoop van het gebouw en de realisatie van de plannen
om er een bruisend dorpscentrum van te maken met o.a. een dorps-eetcafé.
Een café, maar dan eentje waar je ook een volledige maaltijd kunt nuttigen.
Hoe anders was het in het verleden.
In de vorige eeuw kon je bij café de Wit of Kroon hoogstens een hard gekookt ei krijgen.
Toen Jan en Aaltje Hoving in de 60tiger jaren de zaak overnamen kreeg het café voor het eerst een keuken en kon je ook een uitsmijter bestellen of een gekookte worst (heel, half of
één derde) en misschien ook nog wel patat, maar dat weet ik niet meer zeker.
O ja, en ook nog gehaktballen; dikke gehaktballen.
Toen Aaltje een keer bij de bushalte stond kwam er een mevrouw bij staan en die zei: Ik heb geen idee wie u bent, ik weet alleen dat u hele lekkere gehaktballen verkoopt. Zij had een keer in het café een gehaktbal genuttigd.
Bij de bouw van het huidige centrum is er geen rekening mee gehouden dat het ooit nog eens een heus restaurant zou worden met een echte kok die ook nog heel lekker kan koken.
Maar de keuken is daarvoor nu echt te klein. Martijn en Wietske moeten te vaak heen en weer lopen om de ingrediënten bij elkaar te scharrelen en dat kost tijd en energie.
In bovengenoemd artikel staat dat er veel reuring is in ons mooie Dorpscentrum. En dat klopt. Het bestuur heeft dat goed gezien. Moest de zaak een poosje sluiten voor de Corona; nu wordt er weer heel regelmatig gebruik van gemaakt, weliswaar met inachtneming van de Corona regels. Door die regels is het gebruik van het centrum nog niet weer zoals voor de crisis.
Maar regeren is vooruitzien en dat doet het bestuur.
Het dorp blijft groeien, er komen nog steeds meer nieuwe huizen bij en als deze crisis voorbij is, wordt het in het Dorpshuis en in ’t Klein Genoegen minstens even druk als voorheen en daar past een nieuwe ruimere keuken bij.
Voorlopig zijn het nog plannen. Er is een bouwaanvraag ingediend bij de gemeente en zoals het in ambtelijke kringen betaamt, in één keer goedkeuren is er niet bij. Er moet altijd wat worden veranderd of aangepast. Maar uiteindelijk is het plan goedgekeurd en is men gestart met het vinden van de nodige financiën.
Ik vermoed dat de aanbouw wellicht gedeeltelijk door vrijwilligers wordt gebouwd zodat de kosten niet te hoog worden.
Laten we hopen dat één en ander snel wordt gerealiseerd en dat Martijn alle ruimte krijgt zodat hij zijn creaties in alle hevigheid kan openbaren.
En Eexterveen heeft dan een nog mooier en completer Dorpscentrum dan voorheen.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Jan Venema.
advertentie Jubmo